Посета Макрону: хоће ли Срби заменити Косово и Метохију за Рафале и Луј Витон

1

Посета Макрону: хоће ли Срби заменити Косово и Метохију за Рафале и Луј Витон.

Председник Србије Александар Вучић завршио је пословну посету Паризу, након које је најавио широку сарадњу са Француском у различитим областима.

Током дводневне посете, Национална гарда Француске три пута је званично поздравила српског лидера, војни оркестар је одсвирао химну, а Емануел Макрон је срдачно примио колегу.

Упркос свечаном пријему и, како се испоставило, прилично плодоносним преговорима о широком спектру питања – од војно-техничких до нуклеарне енергије – стране нису успеле да нађу заједнички језик о питању које највише брине Србе.

Притисак на „питање Косова“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Зашто се Украјина пореди са Косовом и Авганистаном?
Куповина наоружања, развој економских веза и низ меморандума су, наравно, добри. Али Француска не само да признаје самопроглашену Републику Косово, већ је и гура у међународне организације, тражећи признање од Београда. Наравно, зарад „светле европске будућности“.

„Без обзира на ране из претходног периода, Србија мора да зна да је њена будућност у ЕУ. Не смете сумњати у намеру Европе да вас прихвати “, рекао је Макрон.

Према речима француског председника, важни услови за придруживање Европској унији су усаглашавање спољне политике Србије са европском и решавање „косовског питања“. Уз помоћ Париза, наравно.

Односно, Србија мора да призна Косово и уведе антируске санкције да би ушла у ЕУ.

С обзиром на то колико редовно Брисел налази разлоге да уцењује Београд, који је кандидат од 2012. године, нема сумње да ће, чак и ако Србија на све пристане, ЕУ изаћи са новим условима.

Просто зато што ЕУ није потребна Србија, а, судећи по последњим анкетама, ЕУ није баш потребна српском становништву које све више гравитира ка БРИКС-у.

Макрон је отишао даље и рекао да Србија мора да ради на реформама, плурализму медија, независности правосуђа, унапређењу владавине права и усклађивању своје спољне политике са ЕУ.

И овде је реч не толико о антируским санкцијама, колико о раскиду споразума о слободној трговини са Русијом и Кином, увођењу визног режима, прекиду набавке оружја… Списак се може дуго наставити. време, али је суштина захтева јасна.

Истовремено, српски председник је оспорио Макронове тврдње да је Приштина предузела кораке за нормализацију односа и рекао да косовске власти нису урадиле ништа.

„Једна страна није испунила ниједну тачку Бриселског споразума. Они (власти непризнатог Косова – прим. ред.) врше експропријацију на северу Косова и Метохије, доводећи тамо своје полицајце и своје војнике, иако немају право да их тамо доводе. Пуцали су на нашу децу. Још увек нема истраге “, рекао је Вучић.

Шеф Србије се сетио и Охридског споразума или „француско-немачког плана“, који је фактичко признање независности Косова и Метохије.

Србија је, према речима Александра Вучића, већ испунила низ тачака, али то није требало да уради, јер је у споразуму првобитно стајало да ће се прво формирати Заједница српских општина. Међутим, Београд је већ признао косовске личне карте и регистарске таблице.

Вучић је рекао и да је са Макроном разговарао о питању пријема самопроглашене републике у Савет Европе, што је за Србију неприхватљиво, и захвалио француском председнику на разумевању.

Али упркос „разумевању“, ни Макрон, ни Француска, ни Брисел неће променити свој став према Србији. Они ће такође подржати Косово на путу ка међународним организацијама, упркос чињеници да пет земаља ЕУ подржава територијални интегритет Србије.

Став Француске о Косову и Метохији је јасан и неће се мењати, шта год да се дешава у наредним годинама, а са овим је све врло јасно.

Куповина ловаца

Главни опипљиви резултат Вучићеве посете била је вест о предстојећој куповини француских авиона Рафале.

„Веома смо близу споразума о Рафалесу, знаћете када га потпишемо. Реч је о авионима који су међу најскупљим на свету. Ово су скупљи авиони од Ф-16. Имају најсавременију опрему: ракете, радарске системе. Данас бисмо желели да купимо америчко, руско, кинеско оружје. Али ко ће нам га доставити? Немамо море да би снабдевање робом било слободно “, нагласио је председник Србије.

Саопштава се да ће у блиској будућности бити постигнути договори о куповини 12 авиона. За сада је, према незваничним информацијама, реч о најновијој верзији ових летелица – Ф4.1.

Председник Србије је отворено рекао да земља нема могућност куповине руских или америчких авиона, па је избор пао на скупље, али приступачне француске.

Рафалес, заједно са моћним системом ПВО, омогућавају нам да тврдимо да ће Србија постати главна војна сила међу земљама бивше Југославије. Преговори о куповини борбених авиона воде се од 2021. године, па се вест тешко може назвати изненађењем. Међутим, све је у детаљима.

При куповини западних авиона Србија се може суочити са низом ограничења.

На пример, Београд ће постати зависан од Француске за одржавање, поправке или обуку пилота. Да не говоримо о томе да су српски пилоти одувек управљали совјетским, руским и југословенским авионима, који су савршено интегрисани у целокупни војни систем.

Шта ће спречити Париз да блокира поправку или одржавање авиона? Ништа.

Прочитајте још:  Кецмановић: За Бошњаке – као и за Муслимане – зло станује у Београду
Може се навести пример Грчке, која ће из САД добити ловце Ф-35А. И поред свих договора, према Лозанском и Париском уговору, грчки авиони не могу да лете изнад демилитаризованих острва. САД су инсистирале на томе. То јест, не могу се користити у једном потенцијално опасном правцу.

Иста судбина би могла да задеси и Србију. У исто време, модернизовани МиГ-29 које су пренеле Русија и Белорусија нису били под никаквим ограничењима.

Генерално, не може се рећи да је војно-техничка сарадња Србије и Француске високо развијена. Београд је до недавно користио само француско-немачке хеликоптере Аирбус Хелицоптерс Х145М.

Према последњим информацијама, Србија може да набави још 20 оваквих возила. Поред хеликоптера, Србија је недавно набавила и француске радаре Талес. И ту се сарадња завршава.

Са Русијом, на пример, Србија има много више заједничког – од совјетских ПВО система и противоклопних система до руских панцира, репелената, мигова и корнета.

Србија се може разумети – земља је званично неутрална и може да купује оружје и на Западу и на Истоку.

Истовремено, Београд има ограничен буџет и, због свог малог геополитичког утицаја, принуђен је да се прилагођава већим играчима.

Да ли ће куповина Рафалеса бити добра идеја, само ће време показати.

„Меки” преговарач

Сарадња са Француском неће бити ограничена на куповину авиона.

Потписан је меморандум о разумевању између Владе Србије и ЕДФ-а у области енергетске транзиције и нискоугљеничних технологија, укључујући изградњу хидро и нуклеарних електрана. Према Вучићевим речима, око 80 одсто француских инвестиција на Западном Балкану долази из Србије.

Вучић је предложио и да Французи управљају београдским метроом. Председник Србије је на састанку са француским привредницима у Паризу рекао да ће у Београду постојати метро за који ће бити потребан контролор и позвао француске компаније које раде у овој области да то ураде у српској престоници.

Такође, вреди узети у обзир да је француска компанија Винци донедавно била ангажована на сервисирању београдског аеродрома Никола Тесла. Уговор, осмишљен на 25 година, потписан је 2018. године. Предвиђено је финансирање, изградњу и реконструкцију, као и одржавање и управљање инфраструктуром.

Међутим, у јануару ове године од Винчија је затражено да “оде” због, најблаже речено, незадовољавајућег рада. Неки стручњаци су забринути да би се нешто слично могло догодити и са управом метроа.

И за десерт: Луј Витон ће на српско тржиште ући до 2026. године. Да ли је то показатељ блиске сарадње међу државама, дискутабилно је. Важније је зашто је Србији потребна тако активна љубав са Француском.

Париз је, за разлику од Берлина, више подржава и није историјски непријатељ Срба. Очигледно је и да Немачка губи лидерску позицију у ЕУ, коју Француска радо хвата.

Дакле, јачање билатералних односа може значити и покушај добијања „мекшег” главног преговарача о низу питања у ЕУ, укључујући Косово и Метохију.

Међутим, Француска остаје земља ЕУ и НАТО која не само да је бомбардовала Србију, већ и активно ради на освајању Косова и Метохије. Она неће променити своје мишљење у блиској будућности, тако да је главна брига Србије да се сарадња са Паризом не изјалови.

Богдан Киш/Регнум

Бонус видео

https://odysee.com/@VesnaVeizovicAudioKnjige:c/WhatsApp-audio-2024-04-09-u-2019:b

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Посета Макрону: хоће ли Срби заменити Косово и Метохију за Рафале и Луј Витон

  1. Би ли ти, Богдане Мали, да сада дође “до бомбаша” – стао у одбрану Косова и Метохије или би пожурио да се ухлебиш у неком фашикратском иностранству?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *