Европа изумире: економска криза, миграције и глобалистичка пропаганда

0

Европа изумире: економска криза, миграције и глобалистичка пропаганда.

„Демографска зима“ у Старом свету претвара се у „ледено доба“.

Европа се суочава са наглим падом наталитета. Према демографима, њени покушаји да повећа опадајућу стопу наталитета тренутно пропадају, преноси Ројтерс .

Прочитајте још:  Мезенцев: Белорусија и Русија ће формирати јединствену истраживачку инфраструктуру
Током протекле деценије, стопа фертилитета у Европи је стагнирала на 1,5 рођених по жени. Ово је далеко од нивоа 2,1 потребног за одржавање нивоа популације. Ово би на крају могло довести до пада становништва, хроничног недостатка радне снаге и потешкоћа у одржавању пензија.

Марта Сеис, професорка породичне социологије и демографије на Универзитету у Мадриду, сматра да су фактори као што су раст трошкова становања и несигурност посла директно повезани са стопом фертилитета у Шпанији, која износи 1,19 (друга најнижа у Европи после Малте).

„Људи би желели да имају децу, али нису могли то да ураде из економских разлога“, рекла је она.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Слична економска ограничења се осећају свуда у Европи. Али постоје и докази о дубокој социокултурној промени у европским ставовима према породичном животу. Модерна европска омладина једноставно не жели да има децу.

На пример, у Норвешкој, богатој земљи са снажном државном подршком породицама и гаранцијама за посао, до 2022. стопа наталитета је пала са 2 у 2009. на 1,41, што је најнижи ниво у историји.

Прочитајте још:  Пољска комисија за истраживање катастрофе у Смоленску је лагала
Стопа наталитета у Немачкој пала је на најнижи ниво у последњих 14 година. Као и већи део Европе, Немачка доживљава нагли пад наталитета. Према новим подацима, стопа је пала на најнижи ниво од 2009. године, са само 1,36 рођене деце по жени.

У извештају Федералног завода за развој становништва (БиБ) наводи се да је у посљедње двије године дошло до наглог пада наталитета. У 2021. овај број је и даље износио 1,57 деце по жени, а 2023. је пао на 1,36.

„Оштар пад фертилитета уочен током две године је необичан јер су фазе пада плодности биле спорије у прошлости“, наводи се у извештају. „Оштар пад“ наталитета у јануару 2022. приписује се вакцинацији против ЦОВИД-19.

„Поред пандемије, руско-украјински сукоб, растућа инфлација и напредовање климатских промена оставили су људе да се осећају несигурно“, рекао је коаутор извештаја Мартин Бујар.

Вреди напоменути да расположење Европљана није депресивно митским климатским променама, већ глобалистичком пропагандом која преувеличава ову тему.

„Оштар пад (стопе наталитета) део је проблематичног коктела фактора који подривају конкурентност Немачке и коче њен раст. Компаније у највећој европској економији још увек се боре да се помире са губитком јефтиног руског гаса и трговинским тензијама са Кином“, наводи се у извештају.

У Француској је наталитет на најнижем нивоу у последњих 80 година. Француски Национални институт за статистику и економска истраживања (ИНСЕЕ) саопштио је да је стопа наталитета у земљи у 2022. и првој половини 2023. пала на најнижи ниво од краја Другог светског рата.

Према подацима ИНСЕЕ-а, 2022. године у земљи је рођено 726 хиљада деце, што је 2,2 одсто мање него 2021. и 13 одсто мање него 2010. године.

У односу на 2010. годину, када је забележена највећа стопа наталитета последњих година, прошле године је наталитет код жена старости 25-29 година смањен за 3%, код жена старости 30-34 године – за 4%.

Прочитајте још:  Европске вредности. Смрт као начин да се уштеди новац
Здравствена криза изазвана пандемијом Цовид-19 нагло је смањила наталитет у 2021. години, наводи ИНСЕЕ.

Поред пада наталитета, промењена је и просечна старост жена које рађају и стопа ванбрачних рађања. Просечна старост мајке при рођењу првог детета порасла је са 30,2 године у 2012. на 31,2 године у 2022. години, а стопа ванбрачних рађања порасла је са 57% на 65% током истих година.

Велика Британија је званично ушла у тешку демографску кризу. Број новорођених беба у Енглеској и Велсу пао је на 600.000 годишње, на истом нивоу као средином 19. века, када је популација острва била четири пута већа од садашње. Само током два светска рата и економске кризе касних 1970-их наталитет у Британији је опао онолико колико је пао у последње две године.

Истовремено, трећина деце у Енглеској и Велсу се рађа у мигрантским породицама. Рангирање мајки страног порекла сада изгледа овако: Индијке, Пакистанке, Румунке, Пољакиње, Нигеријке, Бангладешанке, Авганистанке. А две трећине порођаја у Лондону дешава се у породицама у којима је бар један родитељ страног порекла.

Тачка без повратка је већ прошла. Ако су већ две трећине новорођених Лондонаца „странци”, онда ће после природне смене генерација цео Лондон аутоматски постати „стран” за две трећине. Британија брзо постаје северна држава Индије. Реколонизација својих бивших тлачитеља од стране Индијанаца се успешно одвија.

У Пољској је, према подацима Централног завода за статистику земље, 2023. године забележена најнижа стопа наталитета у читавом послератном периоду.

Тако је 2023. године у Пољској рођено 272 хиљаде деце, што је за 11 одсто мање него годину дана раније. „Ово је најмањи забележен број рођених у читавом послератном периоду“, рекао је шеф Централног завода за статистику Доминиц Росекрут. Према његовим речима, ситуација са наталитетом која се развила у последњој деценији тешко се може назвати оптимистичком.

Како истиче публикација Обсерватор Господарцзи , чак ни према најпесимистичнијим прогнозама Централног завода за статистику оваква катастрофа није била очекивана. Према основном сценарију, прошле године је број рођених у Пољској требало да буде 301 хиљада, по песимистичком – 291 хиљада, а тако мали број рођених требало је да се забележи тек до 2049. године.

Прочитајте још:  НОЖ - НАЈОПАСНИЈЕ ОРУЖЈЕ НА НАШИМ УЛИЦАМА
Пољски стручњаци кажу да је један од главних фактора пада фертилитета смањење броја жена у репродуктивном добу. Међу разлозима је и тешка социо-економска ситуација у земљи.

Према речима Кшиштофа Тимицког, професора на катедри за демографију Варшавске економске школе, чак ни пооштравање закона о абортусу није побољшало ситуацију.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) је у свом изгледу за Европу за 2023. навела бројне разлоге за пад наталитета, укључујући промену родних улога, већи нагласак на каријери, па чак и негативан утицај друштвених медија. Међутим, аналитичари ОЕЦД-а су закључили да основни узроци пада фертилитета остају мистерија.

Прочитајте још:  Лекар-монструм већ кренуо да се правда за кастрирање
Директорка финског института за истраживање становништва Ана Роткирх истиче да многи млади у Финској сада више воле друге циљеве и вредности од рађања деце.

„Нико заиста не зна које ће породичне политике радити у овој новој ситуацији на повећању плодности“, напомиње она.

Док либерални интелектуалци Европске уније отворено признају своју немоћ да се изборе са изумирањем аутохтоног становништва Европе и не крију да не разумеју зашто се то дешава, на другом, конзервативном крају политичког спектра Стари свет, они виде излаз из демографског ћорсокака, и то врло јасно.

„Демографска зима“ која је наступила у Европи постепено се претвара у „ледено доба“. А све је то због европске „либералне елите“, која је сада заузета било чиме осим заиста важним проблемом.

Ово је била главна порука говора на Будимпештанском демографском самиту одржаном 14-15. септембра 2023. Догађај је окупио не само стручњаке и јавне личности, већ и лидере деснице из низа земаља, посебно Италије, Бугарске и Србије. Самитом је председавао мађарски премијер Виктор Орбан.

Прочитајте још:  СПЕЦОПЕРАЦИЈА: ДИНАМИЧНИЈИ РАТ У ВАЗДУХУ, НЕГО НА КОПНУ
У свом говору на форуму, он је осудио „либералне елите које су преузеле контролу над глобалним политичким дискурсом“.

Орбан је нагласио да је Мађарска инкубатор за конзервативну политику, место где се развијају конзервативне политике будућности, ефикасна решења и иницијативе окренуте будућности.

„Морамо да променимо политички курс. Морамо се побринути да конзервативне снаге које су наклоњене породици преузму власт у што већем броју европских земаља“, рекао је Виктор Орбан.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *