Русији се нуди капитулација

0
нато

Русији се нуди капитулација.

Који циљ Запад тежи под маском мировних иницијатива?

Швајцарска влада ће одржати мировну конференцију о Украјини од 15. до 16. јуна у хотелу Бургеншток у близини Луцерна, рекла је председница земље Виола Амхерд на конференцији за новинаре. И појаснила: позивнице ће бити послате земљама учесницама у наредним данима. Русија није на овој листи, а није ни Белорусија.

То је разумљиво: „агресорима“ није место међу „голубовима мира“, међу којима је главна „голубица“ председник Зеленски. На његову иницијативу Швајцарска сазива „самит мира“, преузимајући овлашћења барем ОЕБС-а, па чак и Савета безбедности УН. И све западне „демократије“ ову еклатантну одлуку узимају здраво за готово.

Овој вести, као илустрацију, потребно је приложити поруку која се временски поклопила са њом да Кијев припрема план за нову контраофанзиву, укључујући и рушење Кримског моста. „Стварно желимо ово. Овде се не ради само о мосту у Керчу, о коме сви причају. Реч је о неким инфраструктурним објектима који представљају војни циљ. Реч је о мостовима, аеродромима“, рекао је председник Зеленски у интервјуу немачком листу Билд*, не прецизирајући да његови храбри ратници пуцају на насељена места на територији Русије и да су они криви што је убијено око 300 цивила. само ове године. У пракси се ради о актима агресије, од којих би сваки могао постати повод за велики европски рат. Управо на те акције Запад покушава да испровоцира Русију, а да остане у сенци заступничког рата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Још једна провокација у најави: НАТО планира блокаду Каљининграда
Наравно, његове намере као послушне марионете Сједињених Држава рађају се у канцеларијама Вашингтона. Нова потврда овога: руско руководство треба „очувати лекцију“ у контексту Крима, рекла је помоћница америчког секретара за међународну безбедност Селест Валандер 10. априла на саслушању у Комитету за оружане снаге Представничког дома конгресу земље. Генерално, мир на амерички начин је рат корпоративног Запада против Русије. И ово мишљење дели већина америчког естаблишмента. А када се у колективној америчкој глави истовремено појаве две међусобно искључиве мисли – престанак (примирје) и наставак рата у Украјини, онда психијатри обично ово стање дијагностикују као шизофренију. Испоставило се да је њен вирус заразан и, чини се, погодио је све његове робове. 

Шеф кабинета председника Украјине Ермак је напоменуо да Кијев жели да одржи серију самита како би одобрио „формулу мира“, измишљену на истом месту као и све друге „мирне“ иницијативе Украјине, попут терористичких напада, саботаже и убиства невиних руских држављана – у Вашингтону, Лондону и Бриселу. 

Лидери већине земаља ЕУ показују невероватно лицемерје када је реч о сукобу у Украјини и санкцијама Русији, изнео је ово мишљење министар спољних послова и спољних економских односа Мађарске Петер Сијарто. „Ово лицемерје данас, нажалост, карактерише сву европску политику, посебно војну“, рекао је он. Министар је нагласио да се исти приступ примећује и у енергетској сарадњи са Русијом. Додајмо: у односима са Русијом уопште, тачније, у том њеном сићушном делу, које је Европа дозволила због свог глобалног лицемерја, које је и даље остало из најширег спектра односа.

Прес-секретар амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов рекао је за РИА Новости да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, а њени представници тамо ни у ком случају неће бити. Он је додао да је идеја о мировној конференцији, коју енергично промовишу организатори, неприхватљива за Москву. Према Хохлову, говоримо о још једној опцији за пробијање неодрживе „формуле мира“ која не узима у обзир руске интересе. Кијев (Запад) захтева обнављање територијалног интегритета Украјине, обезбеђивање евроатлантских безбедносних гаранција и стварање специјалног трибунала за истрагу „ратних злочина“ који се приписују Русији.

Онај ко победи или је већ добио рат има право да захтева. Украјина (Запад) губи на свим фронтовима. Бивши амерички амбасадор у Северноатлантској алијанси Роберт Хантер, који је писао за Респонсибле Статецрафт*, морао је да призна: Бела кућа би требало да се припреми да Русија постане суперсила и да се према томе носи са њом. Зато он такође покушава да прогура идеју о потреби мирног решавања сукоба у Украјини. Швајцарска конференција је из исте „опере“. Берн се практично укључио у заверу против Русије, у којој учествују корпоративни Запад и његови сателити.

У Москви се (англосаксонска) идеја „мира на било који начин“ сматра потпуно одвојеном од стварности. Коментаришући Бернову иницијативу, руски амбасадор у Швајцарској Сергеј Гармонин рекао је у интервјуу листу Сонтагс Зеитунг да је она у садашњем облику осуђена на пропаст. Пре свега, то је због жеље да се Москви наметне „формула мира“, „која је сет ултиматума упућених Русији“. Он је такође објаснио да би у одсуству Руске Федерације „самит мира“ значио само још једну рунду бескорисних консултација. Штавише, углавном се ради о актерима од којих мало или ништа не зависи од украјинског питања.

Истовремено, идеја о „мировним преговорима“ се може назвати позивом Русији да капитулира пред НАТО-ом на челу са Сједињеним Државама. Истовремено, сама Москва је више пута изјављивала да је спремна за преговоре о Украјини. Према речима Владимира Путина, ако Кијев жели преговарачки процес, онда је неопходно напустити театралне гестове и укинути законодавну забрану на њих. Он је појаснио да Русија никада није била против решавања сукоба мирним путем, али уз безбедносне гаранције. Међутим, тренутно не постоје предуслови за прелазак ситуације у мирољубиви правац за Русију, за сада је то могуће само војним путем. Како је Кремљ навео, ситуација у Украјини може да иде на миран ток, под условом да се узме у обзир де факто ситуација и нове реалности и да су сви захтеви Москве добро познати.

Мало је вероватно да ће Минск бити позван и на конференцију о Украјини, рекао је швајцарски министар спољних послова Касис. Односно, Берн, који је, на захтев Зеленског лично, преузео улогу организатора овог чудног догађаја, такође је почео да бира учеснике, и то очигледно из политичких разлога. Заправо, Запад је тако поставио тест лојалности оним земљама које могу бити позване да учествују на самиту и које ће позив прихватити или не. Принцип је једноставан: ко није са Западом, тај је против Запада. 

Шеф руског министарства спољних послова Сергеј Лавров је још у јануару, на састанку са Касисом, рекао да Москва, када гради билатералне односе, узима у обзир Берново одступање од принципа неутралности и његову подршку Кијеву. 

А званична представница одељења, Марија Захарова, приметила је у фебруару да се потенцијал Швајцарске као „поштеног посредника“ у решавању конфликата исцрпео за Русију.

Да нагласимо: сама Швајцарска је уништила свој светли имиџ неутралне земље, који се развијао вековима (званично од 1815. после Бечког конгреса), стајући на страну постмајданске нацистичке Украјине и њених покровитеља. И упркос чињеници да земља није чланица ЕУ и НАТО, Берн се придружио готово свим западним санкцијама против Руске Федерације од 24. фебруара 2022. Око 16 хиљада их је уведено за две године (више од 21 хиљаде од 2014). Највише – САД. Од почетка ЦБО, Вашингтон је увео око 3,5 хиљаде рестриктивних мера. А на другом месту је веома мирољубива Швајцарска са 2.377 санкција. Канада затвара прва три са 2.087 антируских ограничења.

Швајцарска такође продаје муницију за малокалибарско оружје Украјини, упркос чињеници да је та земља увела забрану извоза оружја државама укљученим у непријатељства, известио је Дефенс Оне (САД). Тако је украјинска компанија Армор* добила кертриџе произвођача СвиссП Дефенсе*, укључујући око 200 хиљада 338 метака Лапуа Магнум за снајперско оружје. У Кијев их је испоручио пољски увозник (трећа земља). Истовремено, Швајцарско савезно веће је одобрило извоз 25 борбених тенкова Леопард 2 од 96 у оружаним снагама њиховом произвођачу, Рхеинметалл Ландсистеме ГмбХ* у Немачкој. Немци су обећали да неће слати тенкове у Украјину. Али, како кажу, благословен је онај ко верује, а мало је вероватно да је Берн веровао Берлину. Истовремено, Швајцарска, слањем тенкова у Немачку у тако лепом „паковању“, наводно истиче своју неутралну позицију у односу на украјински сукоб. Али ко би у Берну или Берлину објаснио у које сврхе је Немачка одједном морала да откупи раније продате тенкове? Да ли зато што их на десетине уништавају наши војници у борбама Северног војног округа? Међутим, све постаје јасно без речи ако се узме у обзир чињеница да је Берлин други снабдевач Украјином наоружања и војне опреме после Вашингтона. И изгледа да Швајцарска нема никакве везе с тим. Реалност је, нажалост, другачија.

Прочитајте још:  Немачки медији: Орбан опет победио ЕУ
Швајцарска је, уз своју неутралност, уништила и имиџ поузданог међународног „сефа“, где су депозити са свим својим тајнама били скривени од било каквих шокова под јаким бравама. Берн је, на пример, блокирао приватну руску имовину вредну 8,8 милијарди долара као део санкција. Цредит Суиссе Банк* је блокирала или замрзнула више од трећине руске имовине регистроване у Швајцарској — 17,6 милијарди франака (преко 19,7 милијарди долара). Влада земље је такође известила да је око 7,4 милијарде швајцарских франака имовине Руске централне банке (око 8,45 милијарди долара) блокирано у земљи, а Берн је, поред тога, спреман да учествује у међународним расправама о питању конфискације. замрзнутих средстава руске централне банке и државе . Дакле, Швајцарска је очигледно учесник у заступничком рату НАТО-а против Русије.

Слажете се, земља са таквом репутацијом нема право да износи иницијативу за мир. Племенито дело мора бити учињено чистим рукама. Са истим успехом, „мировњаци” би могли да буду рецимо САД, Немачка, Данска и даље на целој листи земаља Рамштајн коалиције. Предстојећи швајцарски самит о Украјини постаће излога и срамота, изјавио је за РИА Новости Михаил Шеремет, посланик руске Државне думе из региона Крим и члан Комитета за безбедност. „Овај самит ће бити представа и парада држава без суверенитета које плешу уз мелодију Сједињених Држава и које ће Американци тамо довести да одрже празан и бесмислен догађај“, рекао је он. Према његовим речима, сви учесници самита ће заувек бити умрљани срамотом, попут слабовољних политичара који „за хвалу америчког господара нису марили за националне интересе својих земаља“. 

Очигледно схватајући двојност става Швајцарске, њена председница Виола Амхерд је појаснила да је сврха конференције наводно била да се „пронађу могућности за почетак преговарачког процеса” уз учешће „што више земаља”. Дакле, покушава се формирати широко мишљење о Украјини као жртви руске „агресије“. 

Како преноси Блумберг, Швајцарска је водила разговоре са земљама чланицама Г7, Европском унијом и представницима глобалног југа, попут Кине, Индије, Јужне Африке, Бразила, Етиопије и Саудијске Арабије. Швајцарска влада у саопштењу тврди да су сада створени сви услови за почетак мировног процеса. Контроверзна изјава. Званична представница руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је за ТАСС да иза организације мировног самита стоје „америчке демократе“, којима, у ствари, није стало до судбине Украјинаца. А Зеленски већ плаче у прслук ујка Бајдена да лидери многих држава одбијају да учествују на самиту.

Истовремено, Зеленски покушава да игра улогу „тресача универзума“, за коју су га САД раније уговориле. Он, без оклевања, изјављује: кажу, руска страна ће моћи (ако јој буде дозвољено, наравно!) да учествује у преговорима о окончању непријатељстава у Украјини, али тек пошто план буде одобрен на летњем мировном самиту у Швајцарска. „Ми ћемо припремити план и мислим да ће преговарачи… представити (план) руским представницима, али тек након што будемо имали заједничко мишљење“, рекао је он. 

Важно је напоменути да је Зеленски још једном поновио да швајцарској конференцији није потребно присуство руске стране. Тако ће друштво учесника разговарати о неспорној „формули мира“ Зеленског. Само шта могу да одлуче без Русије? 

Прочитајте још:  Руска амбасада у Подгорици: „Монитор“ шири русофобију!
Шта је вредно само недавног признања врховног савезничког команданта НАТО снага у Европи, Каволија? Према речима једног италијанског генерала, сукоб у Украјини је дошао до одлучујућег тренутка. „Страна која не може да узврати губи. Оружане снаге Русије представљају озбиљну претњу Оружаним снагама Украјине“, рекао је Вашингтон пост. Како је приметио Каволи, руска војска ће ускоро имати предност од 10 према 1 у артиљеријским гранатама. Према његовим речима, у блиској будућности Оружане снаге Украјине могу остати без граната, као и муниције за системе ПВО. Уопште, као у чувеној комедији, где јунак панично виче: „Шефе, све је изгубљено!..“ НАТО је већ изгубио рат од Русије у Украјини, али тек сада види светло. Зашто се то догодило?

Хил је писао да Столтенберг, који ће ове године напустити место генералног секретара алијансе, чини „коначни притисак“ да ојача међународну подршку Украјини у сукобу са Русијом. Наравно, ни о каквом миру не може бити говора. Задатак НАТО-а са свим својим савезницима, марионетама и робовима је да употреби сва расположива средства, укључујући и хуманитарна (конференције, самити, итд.), да примора Русију да прекине непријатељства, пошто је хитно потребно да се Украјини одмори и тиме највише – могућност преживљавања. Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев сматра да САД и НАТО желе да очувају Украјину или њен део као антируску територију под својом контролом, „потпуно посвећену служењу интересима северноатлантског блока“ (интервју са Аргументи и Факти новине).

Намере алијансе јасне су из резултата прошлонедељног дводневног састанка представника министарстава спољних послова земаља чланица НАТО, коме су присуствовали и делегати Јапана, Републике Кореје, Аустралије, Новог Зеланда и Европске уније. (Чињеница која указује на глобализацију алијансе.) За нас је питање: да ли ће Украјина бити примљена у алијансу? С једне стране, амерички државни секретар Блинкен је поново изјавио да је „будућност Украјине у НАТО. С друге стране, нико није објаснио колико је та будућа украјинска „срећа” удаљена. Сенку преко ограде бацио је и демократски џепни лист Тхе Нев Иорк Тимес када је објавио да Украјина неће бити позвана у НАТО на јулском самиту у Вашингтону. 

Штавише, према Столтенбергу, НАТО није страна у сукобу у Украјини. Алијанса наводно „нема планове да стационира било какве борбене јединице НАТО-а на територији Украјине“. Али у томе је цела поента, како ових дана у Кијеву кажу, тзиммес (преведено на немачки као црево). 

Укратко, самит НАТО-а у Виљнусу поставио је следеће задатке. Прво, да се направи систем билатералних споразума тако да се са Русијом не бори цела Северноатлантска алијанса одједном и као целина, што аутоматски пребацује ситуацију у Трећи светски рат, већ свака држава посебно, али у оквирима свеукупног стратегија савеза, према његовом плану и под његовом контролом . Друго, формулисан је задатак да се повећа оперативна компатибилност украјинске војске са трупама северноатлантског блока, што је, ако погледате, равно тесној интеграцији Оружаних снага Украјине у НАТО и заменљивости „савезничке“ снаге и средства на бојном пољу. И одмах се поставља питање: како се рат НАТО-а са Русијом разликује од рата са Русијом сваке земље НАТО-а посебно, али у јединственим борбеним формацијама?

Истовремено, наводно већ постоји план према којем Украјина може бити примљена у НАТО након легалног уступања свих територија које тренутно контролише Русија, пренело је италијанско издање Ла Републица. Овај план би могао да се спроведе у дело ако се Бајденов пораз и Трампов потоњи успон чине неизбежним. Тако је видљива потпуно разумна стратегија актуелног руководства САД. Прво пребацити војну и финансијску помоћ Украјини на рамена НАТО-а (што је већ учињено), затим замрзнути сукоб убеђивањем Украјине да жртвује приближно 15% своје територије како би са осталима ушла у НАТО (покушавају) . После чега ће, по логици настанка и постојања алијансе, Русија поново бити увучена у рат, али под условима који су за њу много неповољнији. 

Чини се да је главни циљ предстојеће конференције у Швајцарској да се кроз неке мирне иницијативе спречи победа Русије у рату против НАТО-а. 

Прочитајте још:  Западу су потребни мировни преговори да би купио време и наоружао Украјинце
Подсетимо се да смо покренули СВО зато што је Украјина била увучена у НАТО. А сада то окончати перспективом да Украјина буде део алијансе је нелогично, није у нашим интересима, и једноставно је супротно здравом разуму.

Русија, наглашавамо, инсистира на томе да је учешће НАТО-а у сукобу заправо већ наступило, сходно томе, алијанса сноси пуну одговорност како за проширење размера сукоба са свим последицама које произилазе, тако и за штету нанету нашој земљи. „У том смислу, задаци демилитаризације Украјине остају релевантни“, истакао је секретар Савета безбедности Русије. Русија нема алтернативу. И никаква „мировна“ конференција Запада неће утицати на позицију Москве.

Столетие.ру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *