Скандал: Усвојена препорука за пријем шиптарске творевине у Савет Европе

2
савет европе

(фото:РИА НОВОСТИ)

Скандал: Усвојена препорука за пријем шиптарске творевине у Савет Европе.

Парламентарна скупштина Савета Европе, у послеподневном делу седнице, усвојила је препоруку за пријем тзв. Косова у ту међународну организацију.

Прочитајте још:  Од вечерас у 22 сата обавезне ковид пропуснице у угоститељским објектима
Расправа о тачки дневног реда под називом “Захтев Косова за чланство у Савету Европе” на пленарној седници почела је нешто пре 17.30.

Извештај представља известилац Парламентарне скупштине Савета Европе за пријем Косова – Дора Бакојани која је позвала је ПС СЕ да прихвати њен извештај о пријему Приштине.

Бакојани је рекла да упркос забрињавајућем погоршању ситуације са људским правима на Косову, поготово кад је реч о правима мањина, изражава уверење да су власти у Приштини спремне да наставе са суштинским реформама како би се ефикасно заштитили сви грађани Косова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бакојани је нагласила да се у њеном извештају не заузима никакав став о статусу тзв. Косова, и додала да је то тражено од ње она не би преузела функцију известиоца и своје мишљење ускладила би са званичним ставом Грчке.

Она је истакла да постоје три кључна проблема која се морају решити – имплементација одлуке уставног суда тзв. Косова о враћању имовине манастиру Високи Дечани, проблем нелегалне експропријације имовине Срба са КиМ, као и успостављање Заједнице српских општина.

Бакојани је оценила да спровођење одлуке тзв. уставног суда Косова, које је чекало спровођење од 2016. године, а којом је враћена имовина манастиру Високи Дечани представља велику победу владавине права.

Она је за говорницом ПС СЕ рекла да ПС СЕ обавезује тзв. Косово да обезбеди да се експропријација спроводи уз најстроже поштовање закона.

“Због тога смо обавезали Косово да обезбеди да се експропијација спроводи уз најстроже поштовање закона”, рекла је она.

Бакојани је навела да је оснивање Заједнице српских општина (ЗСО) ЗСО најважније отворено питање о правима мањинана Косову, али да се оно није могло решити, јер је од 2013. године оснивање ЗСО камен темељац дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ.

Она је рекла да је ЗСО тренутно недостижна, а да Комитет министара то питање треба да узме у обзир.

Бакојани је у извештају препоручила пријем тзв. Косова, иако је Приштина испунила само један од три услова која је она првобитно навела, а то је спровођење одлуке уставног суда тзв. Косова о враћању имовине манастиру Високи Дечани.

Прочитајте још:  Еулекс и Кфор су само „фасада“, на Косову и Метохији влада закон џунгле
Друга два услова – формирање Заједнице српских општина и решавање проблема експропријације земљишта у општинама на северу КиМ са већински српским становништвом Приштина није спровела.

Тзв. Косово је кандидатуру за чланство поднело пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године.

Прочитајте још:  СКАНДАЛ: Лажни еколози из коалиције „Морамо“ СЛАЛИ НАЦИСТЕ у Украјину да РАТУЈУ против Руса!
Ако ПССЕ усвоји извештај Бакојани, онда ће Парламентарна скупштина Савета Европе упутити препоруку за пријем Комитету министара спољних послова, који доноси коначну одлуку и то двотрећинском већином министара или амбасадора који их представљају и који су присутни у тренутку гласања.

Састанак Комитета министара требало би да буде одржан од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Биљана Пантић Пиља: Оно што радите је преседан који ће отворити Пандорину кутију

Шефица српске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) Биљана Пантић Пиља оштро је данас критиковала препоруку за пријем тзв. Косова у Савет Европе и поручила да награђивање Приштине за једностране акције представља преседан, који ће отворити Пандорину кутију као и да ће Србија размотрити да ли жели да буде члан организације која флагрантно крши међународно право.

“Одлучили сте да погазите међународно право и примите у Савет Европе нешто што није држава, мимо свих процедура”, рекла је Пантић Пиља на пролећном заседању ПС СЕ, на којем се разматра препорука за пријем тзв. Косова у Савет Европе.

Она је иронично честитала известиоцу за пријем тзв. Косова у Савету Европе Дори Бакојани на ономе што ради, јер ће, како је рекла, “уц́и у историју као неко ко је на најбруталнији начин прекршио све норме међународног права и принципе на којима се заснива ова организација”.

Она је подсетила да је Бакојани јасно рекла да тзв. Косово мора да испуни три услова за чланство у Савету Европе и да ц́е тек тада дати своје позитивно мишљење, од којих је први и основни услов формирање Заједнице српских општина (ЗСО), што је обавеза Приштине прописана Бриселским споразумом пре 11 година.

“Оснивање ЗСО је основни предуслов за дијалог Београда и Приштине. Упамтите, ако дозволите да такозвано Косово уђе у Савет Европе без претходног успостављања ЗСО, ЗСО никада нец́е бити успостављена”, нагласила је Пантић Пиља.

Пре пленарне седнице Политички комитет ПССЕ одбио је све амандмане српске и италијанске делегације којима је покушао да се текст предлога ублажи и да се одлука о пријему Косова одложи док Савет безбедности Уједињених нација „не утврди или одобри статус Косова и Метохије“.

Србија је тражила и да се предложени текст измени тако да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања захтева Косова за чланство, а не „пост-приступна обавеза“, како стоји у препоруци.

Председник Србије Александар Вучић у понедељак је рекао да ће захтев Косова данас проћи гласање у ПССЕ али да ће се главна битка водити 16. маја када ће о томе одлучивати Савет министара. Он је навео да би због ангажовања Француске ова тачка могла да буде склоњена са дневног реда, односно да се одложи одлучивање.

Пинк.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Скандал: Усвојена препорука за пријем шиптарске творевине у Савет Европе

  1. То није никакав скандал, то је све очекивано после свега што је Вучић урадио за шиптарску квази “државу”. Чак се и Дачић кобојаги “узнемирио” а њих двојица су потписници бриселског споразума, обојица невиђени издајници. У Русији издајнике ликвидирају по кратком поступку али Русија је уређена земља са патриотски оријентисаним становништвом. Да ли ће ишта остати од Србије, тешко је рећи. Доста је било фантомске ЕУ и којекаквих будалаштина. Народ треба да изађе на референдум о БРИКС-у јер ту лежи будућност Србије ако уопште претекне са оваквим олошем.

  2. Jos jedan dokaz da gde nema Rusije, a pod ruskim uticajem i Kine, nema ni pravde za srbe. Pitanje je sada, hocemo li biti Evropa sve u sastavu Beogradskog pasaluka ili cemo se izdrzati do stvaraja novog svetskog poretka. Prekidajte sve pregovore, uvedite neke mere reprociteta ako nikom drugom onda olosu i boraniji poput tzv Makedonije. Ili se vlast toliko plasi upravnika Hila koji u medjuvremenu daje podrsku NDH ideologu na “Hilozofskom” fakultetu u NS,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *