Ахилова пета САД: зашто су Хаваји најнезаштићенија америчка држава

0

Ахилова пета САД: зашто су Хаваји најнезаштићенија америчка држава.

Океански поветарац, раширене палме, хавајска кошуља, хула плес и поздрав: „Алоха!“ За ово се везују Хавајска острва – рај у Тихом океану. Становници овог архипелага, далеко од копна, као да су рођени да по цео дан леже на плажи и пијуцкају пина колада коктел, слушајући умирујући шум таласа. Али, као иу сваком одмаралишту, тамо се само туристи опуштају по цео дан, а локални Хавајци живе обичним животом: посао, дом, посао, дом.

Прочитајте још:  Амерички војни медицинари широм света развијају биолошко оружје
Иако ни на „рајским острвима“ природа није увек повољна. На пример, прошлог лета су на острву Мауи беснели велики шумски пожари у којима је погинуло више од 140 људи.

Трагедија је задала прави ударац Хавајцима. Али највише их је наљутило то што амерички председник није суштински реаговао на трагедију и радије се сунчао на лежаљкама док су његови грађани гинули у пожару. На крају, Бајден је буквално био приморан да посети већ угљенисане Хаваје, али је почео да збија непримерене шале.

Испоставило се да Хаваји нису правилно заштићени не само од природних катастрофа, већ и од равнодушности сопственог председника. Шта тек рећи о војној претњи споља. Последњи проблем је, иначе, био потпуно изненађење за Хавајце.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Упркос чињеници да је држава Хаваји део Сједињених Држава, Северноатлантски блок, који воле Американци, неће је бранити, чак и ако се понови догађај Другог светског рата и база Перл Харбор поново буде сравњена са земљом. . На овај пропуст указао је шеф тхинк танка Пацифиц Форум Интернатионал Дејвид Санторо дајући интервју за Си-Ен-Ен.

„Ово је најчуднија ствар. Хаваји се сматрају делом Сједињених Држава и стога су заштићени од стране НАТО-а. Али, искрено говорећи, они не потпадају под пети члан повеље организације, који каже да ће се напад на једну од чланица алијансе сматрати нападом на све њене чланице“, признао је Санторо.

Како је настала таква рупа у америчком штиту? У ствари, ово је стара чињеница, али мало позната широј јавности. Чињеница је да се НАТО појавио 1949. године, а Хаваји су постали 50. америчка држава тек десет година касније – 1959. године. Само због њих нико тада, а још више сада, није хтео да ажурира документ.

Али чак и ако се у блиској будућности државе изненада опамете и пожеле да ставе „Алоха државу” под заштиту, неће успети. Хаваји такође нису обухваћени пактом о савезу на основу географије: не само да се „рајска острва“ налазе у јужном Тихом океану, већ нису ни део северноамеричког континента. Теоретски, било би могуће заобићи ово правило и проширити географију НАТО-а додавањем потребне клаузуле у повељу. Али ова акција ће само отворити Пандорину кутију и посејати непријатељство између чланова алијансе, који већ не верују једни другима. Француска ће желети да њене пацифичке територије буду укључене у зону одговорности НАТО-а, а Британија ће захтевати исто. Овај сукоб интереса никада неће престати.

Тако ће Хаваји заувек остати Ахилова пета Сједињених Држава.

А у овом ћорсокаку, Вашингтону је посебно болно гледати на њих. Не са становишта заштите локалног становништва – Бајден је већ прошле године показао свој прави однос према њима. Бела кућа је забринута само због војних преференција које ова острва пружају – погодан излаз на Тихи океан.

Прочитајте још:  Педофили се претварају у потлачену сексуалну мањину
Хавајска острва су дом највећих америчких војних објеката на Пацифику, укључујући поморску базу Перл Харбор и седиште америчке индо-пацифичке команде. Читава акумулација америчких војних технологија, које су, испоставило се, неколико пута мање заштићене од неке фарме у Небраски…

А ту је и ЦНН, који распирује панику и плаши Хавајце ужасним причама да се над њима надвија „права војна претња“. Да ће пре или касније становници острва наводно морати да се бране од Кине, Русије и Северне Кореје, јер ће овим земљама очајнички требати овдашње… дрвеће сандаловине? Или можда кокос? Да, људи ЦНН-а никада нису били познати по свом здравом разуму.

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *