УН: Споран текст резолуције о Сребреници.

Текст резолуције о Сребреници, чији су покровитељи Немачка и Руанда, је споран, а преговори о нацрту су у току, објављено је на сајту УН.

Коспонзори резолуције су и међурегионална група земаља, укључујући БиХ, Француску, Словенију и САД.

Гласање у Генералној скупштини УН о резолуцији под називом “Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници 1995”, требало је да буде одржано сутра, али је одгођено за неки каснији датум.

Савет безбедности ће у мају одржати полугодишњу дебату о БиХ. Тренутна овлаштења, мандат мултинационалних стабилизационих снага ЕУ /ЕУФОР АЛТЕА/ истиче 2. новембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Грајф:У сребреничкој регији убијено на хиљаде Срба, покушано етничко чишћење српских села
Стални руски представник у УН Василиј Небензја рекао је да Русија никад неће прихватити такву резолуцију јер није у сагласности са Дејтонским споразумом, с обзиром да један од ентитета, који чине БиХ, није дао своју сагласност. Он је, такође, рекао да ће нацрт резолуције дестабилизовати земљу.

Савет безбедности јуче је одржао брифинг о ситуацији у БиХ, на захтев Русије. Пред Саветом су говорили помоћник генералног секретара за Европу, централну Азију и Америку Мирослав Јенча.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић учествовала је у раду седнице у складу са правилом 39 Привременог пословника Савета, док су БиХ, Хрватска и Србија учествовале према правилу 37.

На седници се обратио и Кристијан Шмит, чије именовање није потврдио Савет безбедности УН.

РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *