Јапанци су били узнемирени појавом мреже обавештајних база на Курилским острвима

0
Јапанци курилска острва

Јапанци курилска острва

Јапанци су били узнемирени појавом мреже обавештајних база на Курилским острвима.

„Ја ћу стриктно гледати, све можемо да видимо из Кунашира – то знате!“

Прочитајте још:  У Британији полиција привела 16 људи на пропалестинском студентском скупу
Јапанске обавештајне службе прате и бележе најмање промене у одбрамбеном груписању руских трупа на Курилским острвима. Након чега, посебно у случају планираних маневара или гађања на Кунаширу или Итурупу, јапанско министарство спољних послова упућује апсурдне „протесте” Москви, „подсећајући” да Токио Јужна Курилска острва сматра „јапанским” и да не жели да се мири. са руским трупама на својим територијама унапредили и ојачали своје одбрамбене способности.

И овога пута Токио је узбудила вест да руско Министарство одбране почиње да гради базе за праћење на руским острвима у близини Јапана. Иако такве базе не представљају директну претњу за Земљу излазећег сунца и имају за циљ да прате нагли пораст провокативних јапанско-америчких војних маневара у близини руских граница, аналитичари кажу да ће појава таквих база на Курилским острвима повећати војни потенцијал Руса у супротстављању јапанско-америчкој групи на северу Јапана. Истовремено, сугерише се да је унапређење одбране Курилских острва и упозорење Јапану у вези са његовом континуираном подршком Украјини.

Кинески лист Соут Чајн Морнинг Пост се слаже са овим и пише: „Нове акције Русије на Курилским острвима имају за циљ „кажњавање“ Јапана због подршке међународним санкцијама и пружања помоћи Украјини. Аналитичари кажу да су нове одбрамбене базе разлог за забринутост, али да не представљају озбиљну претњу за Јапан јер немају офанзивне способности… Опрема за надзор у новим базама је слична оној коју користи руска Црноморска флота за прикупљање обавештајне податке о Украјини, укључујући праћење долазећих дронова и идентификацију циљева за ракете земља-ваздух“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Лист цитира коментар специјалисте за међународне односе Џејмса Брауна, професора токијског универзитета Темпл, који често говори о питањима јапанско-руских односа. „Москва намерава да покаже Јапану да кораци усмерени на подршку Кијеву имају трошкове и да нису у интересу Токија“, рекао је професор. Он сматра да „Русија тражи било који начин да „казни” Јапан, који подржава међународне санкције и пружа подршку Украјини, на пример, увођењем забране увоза јапанских морских плодова. Напомиње се да ће опрема инсталирана на Курилским острвима омогућити праћење војних активности и Јапана и америчке војске стациониране у јапанским базама.

Скреће се пажња да би слабљење одлучности Јапана према Украјини било државни удар за Русију, иако су острва кључна за њене војне амбиције у азијско-пацифичком региону.

Прочитајте још:  У знак сећања на почетак злочиначког НАТО бомбардовања
Према Брауну, иако нове базе представљају забринутост, оне не представљају велику нову претњу за Јапан: „У прошлости је било извештаја о размештању оружја, као што су нове противбродске ракете 2016, али ово је позитивно за Јапан пошто су то одбрамбени системи. За Јапан би било много више забрињавајуће ако би Русија тамо повећала своје офанзивне способности.

Аутор чланка у Соутх Цхина Морнинг Посту, Џулијан Рајал, такође цитира стручњака за војна питања професора Даитоа Бунка Гарена Малоја, који верује да „значај острва превазилази све војне базе које тамо граде“. „Ове базе ће бити очи и уши за надгледање северног Јапана, омогућавајући Русији да буде свесна шта Јапан ради на основу својих радарских сигнала, и даље, шта њен савезник такође ради“, рекао је професор.

Ланац од 56 великих острва протеже се на више од 1.150 км (715 миља) од врха северног Јапана до полуострва Камчатка, приметио је Малој, ефективно обухватајући Охотско море. „Русија је почела да гледа на Охотско море као на своју ексклузивну територију, а то је важно јер готово могу да гарантују да је ослобођено страних подморница било које друге земље и да је бастион за сопствене подморнице са балистичким пројектилима. рекао је. Додајући да ће нови објекти вероватно укључивати побољшане системе за праћење ваздуха, Русија ће на тај начин повећати своје способности на острвима (базе за праћење), од којих неке датирају из 1970-их и давно су закасниле за замену. „Цела ова област је заштићена Курилским острвима, а они (Руси) желе да тако и остану “, рекао је Малој.

Прочитајте још:  Порука српског првосвештеника: тражење нових односа између жртве и џелата?
Пажњу су привукле и Малојеве изјаве о обећању руског председника Владимира Путина да ће лично посетити Курилска острва. По нашем мишљењу, они указују на искривљену идеју руског лидера, који се наводно „плаши да лети“ (?!), па је мало вероватно да ће посетити Курилска острва.

Напомињући да је у јануару било спекулација да ће председник Путин посетити Курилска острва како би истакао посвећеност Москве тој територији, професор је изнео апсурдну претпоставку: „Путин се плаши летења и веома је опрезан када путује, тако да нисам сигуран да он ће заправо посетити (Курилска острва)… Може да пошаље свог премијера или министра одбране уместо њега, осим ако не дође до значајних промена у војној ситуацији у региону и ако се изненада појави веома убедљив разлог за његов одлазак ( ?!).”

Подсетимо стручњака за међународне односе који ради у Јапану да су руски премијер и министар одбране већ били на Курилским острвима, а председниково путовање је, мора се разумети, било планирано и са циљем да једном заувек обесхрабри Јапанци од „освете” и доживљавања илузија о могућности одбацивања Јужних Курилских острва у корист Земље излазећег сунца.

Прочитајте још:  Рудолф Хензел: Човечанство мора да усвоји резултате психолошког истраживања да би створило живот достојан човека
Оно што се дешава на Курилским острвима привукло је пажњу друге кинеске публикације, Соху, која сматра да је „руски председник пре посете Кини одржао лекцију јапанској влади, што је изазвало огорчење у Токију “ . Кинеска интернет публикација, која је стекла ауторитет, примећује: „Пре свог пута у Пекинг, он (Путин) је нашао начин да научи лекцију свом немирном суседу Јапану, који редовно учествује у антируским акцијама Запада. .”

„Пре доласка у Кину, Путин је преузео иницијативу у спору са Јапаном“, наводи се у публикацији. Под иницијативом руског лидера, кинески аналитичари подразумевају низ отрежњујућих мера. Конкретно, Москва је најавила стварање нових радио-надзорних пунктова на територији Курилских острва, чиме је потврђено да Русија активно модернизује одбрамбену инфраструктуру у овој области.

Непријатно изненађење за званични Токио било је и појављивање бродова Пацифичке флоте у Јапанском мору, где су изведене вежбе гађања.

Напомињемо да је јачање одбрамбене способности наше земље на граници са Јапаном правовремена и неопходна мера, јер кривицом Јапанаца и Американаца расте напетост на овој граници. И то не бележе само аналитичари и посматрачи, већ и руске владине агенције. Осврћући се на став руског Министарства спољних послова, амбасадор у Јапану Николај Ноздрев рекао је да ће Русија морати да предузме контрамере ако Јапан представља безбедносну претњу. Према речима дипломате, Москва помно прати појачане јапанско-америчке маневре у близини руских граница. Напомињући да су јапанске власти изабрале курс ка убрзаној милитаризацији, амбасадор је упутио озбиљно упозорење: „Редовно упозоравамо Токио да ћемо, ако се таква активност настави, бити принуђени да предузмемо контра-кораке како бисмо блокирали војне претње Русији. А ова упозорења не би требало да остану само речи, на шта рачунају наши јапански непријатељи.

Прочитајте још:  На главним трафостаницама Херсонске области спречена је саботажа
Време је да се једном заувек одбаци суштински издајничка политика Горбачова и Јељцина, који су, тражећи наклоност „богатог Јапана“, обећали Токију да ће спровести „демилитаризацију“ Курилских острва, након чега је требало да уследи њихова предаја јапански.

Анатолиј Кошкин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *