Изетбеговић и Ибрахимовић дали часне пионирске: Подржати резолуцију о Сребреници, нека се суоче са прошлошћу!

0

Изетбеговић и Ибрахимовић дали часне пионирске: Подржати резолуцију о Сребреници, нека се суоче са прошлошћу!

Прочитајте још:  Непреболна срамота црногорска
Састало се друштво старо…

Тако би најбоље могли описати посету лидера Странке демократске акције Босне и Херцеговине (СДА) Бакира Изетбеговића лидеру Бошњачке странке (БС) Ервину Ибрахимовићу која је, очигледно, имала за циљ да се додатно подгреју тензије у региону.

Од Црне Горе се очекује да подржи усвајање Резолуције о геноциду у Сребреници у Уједињеним нацијама (УН), јер је то једини исправан став, поручено је са састанка делегација две странке.

Прочитајте још:  Шпијуни су међу нама: Некадашња руска узданица хапси московске агенте!
У саопштењу се наводи да БС и СДА осуђују систематско негирање геноцида у Сребреници и величање његових починилаца.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Наглашено је да се од Црне Горе очекује да подржи усвајање Резолуције о геноциду у Сребреници у УН-у као једини исправан став и логичан след након што је црногорска Скупштина 2021. године двотрећинском већином усвојила Резолуцију о геноциду у Сребреници”, каже се у саопштењу.

На састанку је истакнута неопходност усвајања те Резолуције, као важног корака у правцу суочавања са прошлошћу на бази чињеница утврђених у судском поступку пред Међународним судом у Хагу и Међународним кривичним судом за бившу Југославију.

Из БС-а су казали да је на састанку подвучена чињеница да одговорност за геноцид не може бити приписана народу у цјелини.

Прочитајте још:  "Леони" има нову тактику: Такмичење радника за кафу и грицкалице!
Представници делегација БС-а и СДА разговарали су и о интензивирању сарадње, али и о јачању веза међу Бошњацима.

“БС и СДА, који већински артикулишу политичку вољу Бошњака у Црној Гори и БиХ, при чврстом су ставу да је политичку, економску, образовну и културну сарадњу нужно, пре свега, развијати путем институција двеју држава, те кроз деловање Бошњачког националног вијећа, Већа Конгреса бошњачких интелектуалаца и бошњачких институција културе”, каже се у саопштењу.

На састанку је оцењено да треба интензивирати сарадњу Бошњака у свим државама региона, уз јасно поштовање државних граница, али и уважавајући специфичности које се односе на бројност, укупни положај и степен остварених права бошњачког народа у свакој од држава.

Прочитајте још:  Пропао антируски митинг у Београду
Како се наводи, на састанку је утврђена пуна сагласност да је за све Бошњаке у региону европски пут држава у којима живе један од кључних спољнополитичких приоритета.

“Уз уверење да је усвајање високих европских стандарда у свим областима важно за све грађане, а посебно за мање бројне народе, подвлачећи да су Бошњаци мање бројни народ у свим државама регије, осим БиХ”, каже се у саопштењу.

Прочитајте још:  ЦИНС: Kаменолом угрожава водоизвориште код Мионице
Како се додаје, интерес Бошњака је у јачању владавине права у државама у којима живе, као и регионалној стабилности и сарадњи међу државама.

“Током разговора је истакнуто да се политичка воља Бошњака мора рефлектовати у институцијама власти, као и да се представници бошњачког народа којима су грађани на изборима доминантно дали мандат да их политички представљају не би смели заобилазити, што је тренутно случај у обје државе”, наводи се у саопштењу.

ИН4С

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *