Блистава европска будућност: Хрватска ће бити празна за 20 година

0
Хрватска празна

Хрватска празна

Блистава европска будућност: Хрватска ће бити празна за 20 година.

Тренд је већ приметан, недавно је број становника пао на испод четири милиона.

Прочитајте још:  Амерички амбасадор каже да ће Србија пре или касније ући у ЕУ
Портал Редакцијске мреже Немачке (РНД) објавио је опширну репортажу о животу у Хрватској, најмлађој чланици ЕУ-а. Реч је о корупцији и високој инфлацији, о одушевљењу ЕУ-ом и младима који напуштају земљу.

У репортажи на онлајн порталу Редакцијске мреже Немачке (РНД) о животу у Хрватској, најмлађој чланици Европске уније, аутор Форстен Фуш напомиње како бројке показују неупитан економски напредак Хрватске након једанаест година чланства у ЕУ-у.

Прочитајте још:  Усташки симболи и симболи Азова у Карловцу
Домаћи бруто производ порастао је с готово 60 на добрих 71 милијарду америчких долара (127 милијарди КМ) у 2022. години, незапосленост је пала са 17 на 6 до 7 посто, а годишње плате готово једнако високе као у Пољској и Мађарској. Осим тога земља добија голему финансијску помоћ ЕУ-а, 30 милијарди евра само од 2021. до 2027. године”, наводи се у тексту.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Али истовремено се указује и на корупцију као велики проблем. У протеклих осам година премијер Андреј Пленковић морао је сменити 30 министара, већину њих због оптужби за корупцију. Земља је тек на 56. месту у глобалном индексу корупције Транспаренс Интернешнала. Према новом закону, звиждачи који цитирају из истражних досјеа, суочавају се с казном до три године затвора. Према новом истраживању, 74 посто становништва незадовољно је смером у којем се земља развија – пише РНД.

Аутор цитира и Соњу Скирмбек из Закладе Фридрих Еберт у Загребу. “Према вани се влада представља као проевропска и предана владавини права, али на унутрашњем плану видимо голему демократску регресију.” Стога, колико год била суморна слика коју грађани имају о својим политичарима, “многи су задовољни због чињенице да су део Европе. Поготово с обзиром на властиту хисторију”, наводи аутор.

Прочитајте још:  Европу погодили вируси узгајани у лабораторијама Пентагона у Украјини
Тако је и с власницом фризерског салона Ксенијом Јукчић. Њен 30-годишњи син ради као поморски инжењер у Ротердаму. “Европа? То је најбоље што нам се могло догодити”, каже. Зато јер је њеном сину омогућила бољи живот.

Одушевљење Европом показује и Хана Зоричић, заменица Главне државне ризничарке у Министарству финансија. Њена последња велика задаћа је била припрема земље за увођење евра.

– Добро је бити део ове велике породице која се зове Европа. Узбудљиво је седети за столом и видети како нас друге земље и Европска комисија виде као равноправне чланице – каже она. Додаје како је имала различите понуде да ради као саветница за велике фирме, с пуно већом платом, али, каже, „ја нисам никада ништа друго желела радити осим ових великих стратешких пројеката”.

Прочитајте још:  Хрватски неонацизам: Споразум усташа и комуниста
Европа је важна и у малом. Родољуб и Вишња Џакула су власници малог ОПГ-а на Банији, производе еколошке и био производе, углавном месо. “Овде живимо боље захваљујући Европској унији”, наглашава Вишња, та јој је порука важна. Али онда додаје: “Проблем који имамо је хрватска политика. Они не разумеју модел који требамо за нашу регију.” Локално, регионално, еколошки, то је њена визија. У ЕУ-у, посебице у Аустрији, супружници виде узоре и савезнике. А у Загребу их дочекује пре свега равнодушност, наводи се у тексту РНД-а.

Упркос расту стандарда и ниској стопи незапослености, економска ситуација младих је ипак лоша. Цене становања и општих животних трошкова стално расту, пише даље немачки новинар. Наводи пример Емануела, 21-годишњака који ради као конобар и зарађује 1.000 еура (1.955 КМ) месечно.

То на први поглед не звучи лоше, али му на крају не остаје пуно када само стан плаћа 550 евра . “Све више младих Хрвата стога размишља о одласку из земље. Према репрезентативном истраживању Фондације Фридрих Еберт, које ће бити објављено на јесен, данас 40 посто више младих размишља о исељавању него прије шест година.

Прочитајте још:  Историја капитала династије Ротшилд – преваре, ратови, лихварство
Тренд је већ приметан, недавно је број становника пао на испод четири милиона. И Емануел жели отићи, у Ирску или Шведску, јер је чуо да тамо сви говоре енглески. Сви његови пријатељи мисле тако, каже Емануел. И за 20 година Хрватска ће бити празна”, наводи се у тексту њемачког новинара Хорстена Фухса на порталу РНД, пише Дојче Веле.

РНД

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *