Ноћ када су на мети НАТО агресора биле и тек рођене бебе у КБЦ “Драгиша Мишовић”

0
нато

Током НАТО бомбардовања 20. маја 1999. године, у 00:50, бомбардован је Клиничко-болнички центар “Др Драгиша Мишовић” у Београду. У овом ужасном нападу погинуло је седам гардиста, три пацијента и један чувар. Погођена је зграда неурологије, уништен је део Дечје и Гинеколошко-акушерске клинике, као и просторије правне службе и рачуноводства болнице. Погинули су непокретни пацијенти Бранка Бошковић, Зора Бркић и Радосав Новаковић​ ​.

Те ноћи, бомбардовање болнице означено је као “техничка грешка” од стране НАТО-а, али за породице и преживеле, овај чин је био много више од грешке – био је то напад на саме основе хуманости. Бомбе нису разликовале војне од цивилних мета, и чак су и колевке биле на удару, уништавајући породилиште и угрожавајући животе најрањивијих – новорођених беба и њихових мајки​​.

Др Горан Васић, хирург у болници “Др Драгиша Мишовић”, сећа се те ноћи као једне од најстрашнијих у свом животу. Болница је функционисала у специјалном режиму рада, при чему су лекари радили у сменама и свакодневно су се суочавали са звуком сирена и падајућих бомби. “Били смо у операционој сали када су почеле да падају бомбе, није нам сметало, радили смо оно за шта смо били обучени,” изјавио је др Васић​ ​.

Овај напад је оставио за собом разорене зграде, поломљене кревете и прозоре, и уплашене пацијенте који су дозивали у помоћ. Преживели се сећају пламена и прашине која је покрила болницу, стварајући слику ужаса која је остала урезана у њихова сећања. Медицинско особље је било приморано да евакуише пацијенте и да их премести у сигурније делове болнице, а убрзо су добили упозорење о могућем новом бомбардовању, што је додатно усложило њихов рад у тим изузетно тешким условима​ ​.

Прочитајте још:  НАТО сајтови су хаковани

Србија је те ноћи била жртва немилосрдне агресије, а болница “Др Драгиша Мишовић” симбол је страдања и херојства. Лекари и медицинске сестре, упркос сталној опасности, наставили су да раде и да пружају помоћ онима којима је била најпотребнија, показујући невероватну храброст и посвећеност свом позиву.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Софија Марић / Васељенка

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *