Изгледи за трансформацију иранске политике након смрти председника Раисија

0
Раиси

Раиси

Изгледи за трансформацију иранске политике након смрти председника Раисија.

Снаге заинтересоване за дестабилизацију Исламске републике постигле су управо супротан резултат.

Разлози пада америчког хеликоптера Белл 212, који је резултирао смрћу иранског председника Е. Раисија и министра спољних послова земље Х. Абдолахијана, остају нејасни и након њихове сахране. Како је саопштио Генералштаб иранских оружаних снага, на хеликоптеру нису пронађени трагови спољног утицаја. Истовремено, посада није пријавила никакве проблеме. Остаје да се претпостави само изненадни квар виталне опреме, који је могућ како због њеног дотрајалости због дугогодишњих санкција Сједињених Држава, тако и као последица намерно унетог квара у њој. Иранска јавност, као и многи на Блиском истоку у целини, пре ће фаворизовати другу верзију, али ће то бити изузетно тешко доказати. Овако нешто су могли да ураде само високи професионалци у својој области, на пример из ЦИА или Мосада, а знају да сакрију трагове.

Прочитајте још:  Нетанјаху: Израел ће градити ограде на граници са Јорданом
Како год било, око Ирана, који је важан играч на регионалној и глобалној политичкој сцени, тренутно се праве различите прогнозе о исходу нових председничких избора који су тамо већ заказани за 28. јун. Анализирају се могуће промене у општим параметрима иранске моћи, узимајући у обзир посебну улогу врховног вође ајатолаха Хамнеија у њој и изгледе за трансформацију спољне политике Техерана.

Сједињене Америчке Државе и Израел, посебно, не крију интересовање за хаотизацију Ирана и преношење тамошње власти, ако не на отворено прозападне снаге, онда бар са конзервативаца на умереније реформисте на челу са кланом Лариџани. Западни медији активно промовишу верзију да иза колапса стоји унутрашња борба за власт на основу тога што се Раиси сматрао једним од кандидата за наследника ајатолаха Хамнеија (85 година) и наводно се у том смислу такмичио са сином потоњег Мојтадом. .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Запад као главни стратешки циљ поставља одвајање земље од Кине и Русије у погледу могућих промена у политици будућег руководства Ирана. Суседи у региону се надају да ће недавни курс Техерана ка нормализацији односа са њима бити настављен, а подршка шиитским заједницама у њима бити суспендована.

Прочитајте још:  Која је цена одбране Израела: "Ирански напад није коштао ни 10 одсто онога што смо ми потрошили"
Досадашње слагање политичких снага у земљи и прве изјаве званичника након трагедије указују на то да везе које је Иран изградио последњих година са партнерима из Москве и Пекинга, као и са другим земљама БРИКС-а, нису угрожене. Чак се планирају и нова побољшања са нашим блискоисточним суседима, али Запад има о чему да брине. А ако су заиста хтели некога да застраше у Ирану, онда су, као што се најчешће дешавало у последње време, вероватно постигли управо супротан резултат.

Владајући ирански кругови су показали способност да брзо консолидују и поуздано контролишу ситуацију у земљи. Први потпредседник Мохамед Мокхбер, који је привремено заменио преминулог Раисија, познат је по још израженијој склоности ка конзервативизму и антизападној политици. Мокхбер, 68, који је докторирао међународно право и играо је кључну улогу у напорима Ирана да заобиђе западне санкције својој нафтној индустрији, служио је као официр у медицинском корпусу Револуционарне гарде током иранско-ирачког рата 1980-их.

Прочитајте још:  Путин: Дан победе најсветији празник у Русији
Мокхбер, који је очигледно фаворит на предстојећим председничким изборима, већ првим корацима демонстрирао је главни вектор своје спољнополитичке стратегије – потпуно помирење са суседима, одржавање и јачање веза са стратешким партнерима и чврсто супротстављање Западу. Западној Азији хитно је потребно јачање иранско-саудијских веза: привремени председник. Конкретно, већ је добио позив са саучешћем од престолонаследника Саудијске Арабије Мохамеда бин Салмана, коме је Мокхбер изјавио да су везе Ирана и Саудијске Арабије најважније за муслимански свет. Према његовим речима , „и поред противљења појединих сила, наши односи су достигли добар ниво, а региону су такви односи преко потребни. Принц Мухамед се сложио са њим и прихватио позив да у блиској будућности посети Иран, што ће, очигледно, означити коначну нормализацију односа између два регионална тешкаша.

Али Багхери Кани, који је преузео дужност министра спољних послова, држи се исте линије и пристао је да успостави дипломатске односе са Бахреином, који је раније био непријатељски расположен према Техерану (владајућа династија су сунити, већина становништва су шиити). Његову спремност за то је потврдио и његов министар иностраних послова Абдулатиф ал-Зајани, који је стигао на жалост.

Багери Кани је разговарао и са руским колегом Сергејем Лавровом, који га је позвао, са којим је разговарао о програмима билатералне и мултилатералне сарадње. Према његовим речима, курс ка праведном светском поретку заснованом на мултиполарности и даље ће бити стратешки избор Ирана и Русије. Тиме је одбацио спекулације које су се већ појавиле на Западу да је савез Техерана и Москве готово лични избор преминулог председника Раисија и да би у будућности могао да буде пољуљан.

Прочитајте још:  Смрт Наваљног: жртвовање пешака
Осим тога, треба имати у виду да се вршилац дужности председника Ирана Мохамед Мокхбер доследно залаже за развој блиског иранско-руског партнерства и односа са Русијом, а 2022. године био је шеф иранске делегације на успешним преговорима. о војним аспектима сарадње између две стране.

Није случајно што су се, по свему судећи, у иранским медијима појавили извештаји да Исламска Република ове године планира да повећа извоз својих војних производа за 50 одсто и да уђе међу десет водећих земаља света по технологији одбрамбене индустрије.

Прочитајте још:  САД извеле сајбер напад на ирански брод
У Москви је ирански амбасадор у Русији Казем Џалали, на посебном митингу жалости у присуству муслимана из Ирана, Русије, Азербејџана, Авганистана и Таџикистана, рекао да ће Иран и Русија „наставити да јачају своје везе чак и након мученичке смрти иранског председника“. Ебрахим Раиси и његов министар иностраних послова Хосеин Амир-Абдолахиан“. Он је такође изразио захвалност високим руским званичницима на саосећању и помоћи откако је хеликоптер у којем су били Раиси и његови сапутници нестали у северозападном Ирану 19. маја.

И иако су се ирански званични кругови у овој ситуацији понашали крајње уздржано, уздржавајући се од оптужби на рачун било кога, Запад је, као и обично, то искористио да подстакне нова страховања у вези са претњом која наводно долази из Техерана. Неки стручњаци изражавају , на пример, бојазан да ће након онога што се догодило бити прилично проблематично спречити Техеран да заврши свој национални нуклеарни програм као једину трајну гаранцију против спољног мешања у његове унутрашње ствари. Заузврат, напредак на овом путу је оптерећен превентивном војном интервенцијом од стране Сједињених Држава и њених савезника како би се спречило Иран да стекне сопствено нуклеарно оружје. Ко зна, можда је ово било укључено у нечије прорачуне.

Дмитриј Мињин/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *