Откривено зашто СИПА саслушава Бакира Изетбеговића и директора меморијалног центра у Сребреници

0

Бакир Изетбеговић ( Talha Ozturk/Anadolu Agency/Getty Images)

Председник СДА Бакир Изетбеговић као и директор Меморијалног центра Поточари Емир Суљагић и потпредседник Америчко-европске иницијативе Реуф Бајровић могли би, коначно, након бројних антисрпских и запаљивих изјава и да одговарају због распиривања националне и верске мржње.

Агенција за истраге и заштиту БИХ добила је, пре неколико дана од Тужилаштва БиХ налог да саслуша ову тројицу представника бошњачке заједнице и иако тужилаштво на почетку није хтело да коментарише разлоге за њихово саслушање, “Кликс” сазнаје да је разлог за то што ће Изетбеговић, Суљагић и Бајровић морати да положе рачуне – тужба коју је пре више од годину дана против њих поднео председник Хрватске републиканске странке Славен Рагуж због, како каже, изазивања националне мржње и нетрпељивости.

Данас је на рочишту СИПА-е већ Емир Суљагић, а очекује се и долазак Бакира Изетбеговића и Реуфа Бајровића.

“Сећате ли се када је Бакир пребројавао ловце, Реуф је претио ‘најбоље наоружаним људима на свету’, а Емир говорио о ‘пуним гробљима оних који су претили Босни’?”, написао је Рагуж прошле године, након што што је, због поднете кривичне пријаве и сам дао изјаву за СИПА.

Изетбеговићева изјава о “бројању ловацa” у лето 2022. изазвала је бројне коментаре и негодовање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Пребројали смо се. А колико имамо ловаца и колико има младих и колико инструктора имамо на дронове и тако даље. Нећу даље, али само да знате”, рекао је Изетбеговић.

На ово је тада реаговао и председник РС Милорад Додик, који је истакао да “нас Србе неће нико пребројавати, али треба да знају да нас је довољно”, док је запаљиве Изетбеговићеве изјаве осудила чак и америчка амбасада.

Прочитајте још:  У Кијеву почели да славе Божић по Грегоријанском календару

Исте године Реуф Бајровић је на Твитеру написао објаву у контексту наметања изборног закона, па се присетио да говорио и о апартхејду и “о становништву које је међу најбоље наоружаним на свету”.

“У покушају да се муслиманској већини у земљи наметне апартхејд, било би паметно имати у виду да је становништво међу најбоље наоружаним на свету”, рекао је Бајровић.

То је изазвало и бурне реакције, посебно у хрватском политичком корпусу, одакле је стигла кривична пријава.

“Оно што недостаје у политичкој сфери је концепт одговорности. Одговорности за д‌ела, али и речи, јер често речи ударају јаче. Код нас тог концепта одговорности нема, па свако може радити и говорити што му је воља, без обзира на посчедице. Тако смо могли слушати о пребројавају оружја, ловаца и дронова у случају да се усвоје измене изборног закона које ће онемогућити било каква наметања, о гробљима пуним оних који су били против Босне. Говоре и о јуначким акцијама војске која ‘није починила нити један злочин’ иако постоји, на пример, само за Коњиц на стотине правомоћно пресуђених година за злочине, итд”, прокоментарисао је Рагуж на својој Фејсбук страници.

РТ

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *