Пријатељи са привилегијама: како је корумпирана Урсула фон дер Лајен помогла руској компанији „Црвени Октобар” да заобиђе санкције

0

Немачки новинари су недавно открили корупционашки скандал у којем је учествовала председница Европске комисије, Урсула фон дер Лајен. Према њиховој истрази, фон дер Лајен је наводно искористила свој утицај да помогне руској компанији „Црвени Октобар” да заобиђе санкције које је Европска унија увела након руске инвазије на Украјину.

Овај скандал избио је мање од две недеље пре избора за Европски парламент, бацајући сенку на једног од најистакнутијих чланова Европског парламента (МЕП). Каријеру Урсуле фон дер Лајен прати низ скандала, као што су скандал у Бундесверу и „Пфизергејт”. Овај нови извештај поставља додатна питања о њеној интегритету и мотивима.

У пролеће 2022. године, у првим месецима руске инвазије на Украјину, ЕУ је усвојила неколико пакета санкција са циљем да ослабе руску економију. Четврти пакет санкција укључивао је забрану увоза руског челика у Европску унију, што је погодило бројне компаније, укључујући „Црвени Октобар”, водећу компанију која снабдева аутомобилску индустрију и производи 40 одсто нерђајућег челика у Русији.

Према интервјуу са генералним директором фабрике, „Испоручићемо европске наруџбине (производе) до почетка маја (2022). Имамо право да снабдевамо ЕУ до средине јуна и тако ћемо и учинити.” Међутим, 2023. године, „Црвени Октобар” је постао учесник 13. Међународног конгреса о рударству и металургији у Астани, Казахстан. Још један учесник конгреса био је гигант у производњи челика „АрцелорМиттал”, који је, између осталог, највећи добављач метала аутомобилској индустрији у Европи. Трећа карика у овом ланцу био је Марош Шефчович, потпредседник Европске комисије и колега Урсуле фон дер Лајен.

Према званичним подацима, циљ његове посете био је продубљивање односа између ЕУ и Казахстана. Међутим, према изворима из конгреса, Шефчович је лично послат на конгрес од стране Урсуле да прати мере заобилажења санкција како би „Црвени Октобар” могао да настави да снабдева Европу својим челиком.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Мађарска блокирала слање пола милијарде евра војне помоћи Украјини

На захтев фон дер Лајенове, Шефчович је помогао „Црвеном Октобру” и „АрцелорМитталу” да договоре шеме заобилажења санкција, и производи руске компаније поново су почели да улазе на европско тржиште. Новинари се питају зашто се Урсула фон дер Лајен бави овим питањем и какву корист има од тога.

Руски челик чинио је 20 одсто тржишта ЕУ 2020. године. Након почетка руско-украјинског конфликта и увођења санкција, кинеске компаније су покушале да замене руске компаније. Међутим, наишли су на отпор европских законодаваца, а посебно Урсуле фон дер Лајен, која је изјавила да „европска тржишта преплављују јефтинији кинески електрични аутомобили и челик” и позвала Кину да престане са прекомерном производњом.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *