Дестабилизација севера Косова и Метохије: Отварање моста на Ибру и последице

0
косова

Мост у Косовској Митровици (Фото: Весна Веизовић / Васељенска)

Притисци на српско становништво на северу Косова и Метохије настављају се већ деценијама, остављајући дубоке трагове на животима обичних људи. Најновији потез шиптарских сепаратиста – најављено отварање главног моста на Ибру – представља не само симболичан, већ и реалан ударац на српски народ у овом делу. Овај мост, сведок бројних трагедија и места сукоба, сада постаје тачка нове напетости у региону, док међународна заједница остаје немо као посматрач.

Мост на Ибру је од 1999. године био сведок преко хиљаду инцидената са етничким мотивима, у којима је више од 250 Срба теже повређено. Овај мост, који повезује српски север и албански југ Косовске Митровице, је симбол страдања и отпора српског народа. У првим годинама након конфликта, мост је био место сукоба и тензија, где су Срби бранили своје домове од албанских екстремиста који су желели да преузму контролу над севером Косова. Током ових сукоба, многи Срби су били принуђени да напусте своје домове, а њихова имовина је често била уништена или запаљена.

Резолуција 1244, која је основа за присуство међународних снага на Косову, забрањује самосталне акције шиптарских снага на северу Косова без сагласности међународне заједнице. Улазак шиптарске полиције на север Косова и Метохије је директно кршење ове резолуције. Упркос томе, Запад не само да ћути, већ и награђује овакво понашање чланством Косова у НАТО.

Док се Срби суочавају са константним притисцима и претњама, западне силе настављају да подржавају шиптарске сепаратисте. Овај дисбаланс у реакцијама међународне заједнице само додатно појачава осећај неправде и угрожености међу Србима на Косову и Метохији.

Прочитајте још:  Србија поново ремети планове Ватикана на Балкану

Отварање моста на Ибру је само последњи у низу потеза усмерених на дестабилизацију северног Косова и протеривање српског становништва. Недостатак реакције међународне заједнице на кршење Резолуције 1244 и награђивање шиптарских сепаратиста чланством у НАТО показује дубоку неправду и пристрасност у приступу решавању косовског питања.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *