Хоће ли се дозволити да се Босна и Херцеговина распадне?

0
БиХ распад

БиХ распад

Хоће ли се дозволити да се Босна и Херцеговина распадне?

Прочитајте још:  И ове године истицање ратних застава и непримерених поклича Алијиних џихадиста
Ионако експлозивну ситуацију на Западном Балкану додатно је распламсала међународна организација осмишљена да угаси било какве сукобе. Дана 23. маја, на састанку Генералне скупштине УН, усвојена је резолуција о геноциду у Сребреници, која је постала скандалозна и политизована и пре гласања. Резолуција садржи одредбу о безусловној осуди сваког негирања геноцида, апел генералном секретару УН са захтевом да се изради и одобри програм за подизање свести „Геноцид у Сребреници и Уједињене нације“, посвећен 30. годишњици од тих догађаја, а 11. јул се проглашава Међународним даном размишљања и сећања на геноцид у Сребреници 1995. године.

Документ који је усвојила Генерална скупштина изазвао је негативну реакцију етничких Срба, без обзира где они живели, не искључујући и босанске Србе из Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине. Како је изјавио председник Републике Српске Милорад Додик, одредбе резолуције понижавају и вештачки демонизују српски народ.

Прочитајте још:  Диверзанти у Белгороду хтели су да оштете пругу којом иду војни возови
Сасвим је могуће да би мало ко обраћао пажњу на Додикове изјаве да се нису тицале положаја Срба у Босни и Херцеговини и будућности саме федерације. Председник Републике Српске истакао је да “српски народ више не може живети у таквој Босни и Херцеговини”, предлажући план мирног распада земље, који укључује излазак Републике Српске из Федерације БиХ. .

Распад Федерације је, сматра Додик, неопходан јер Дејтонски споразуми из 1995. постепено губе улогу у обезбеђивању трајног мира на Западном Балкану. Тренутно се у Босни крше права Срба, високи представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит неоправдано утиче на унутрашњу политичку ситуацију у Федерацији Босне и Херцеговине без мандата Савета безбедности УН; . Несугласице Сарајева и Бањалуке око спољнополитичких питања везаних за односе са Русијом и ставова о украјинском сукобу не доприносе стабилности и поверењу у будућност.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Још увек је врло тешко рећи хоће ли се Федерација БиХ распасти, јер овај процес носи многе неконтролисане посљедице и ситуација измиче контроли. Дакле, радикализам босанских Срба, у комбинацији са специфичностима западног Балкана, може сам по себи изазвати негативне последице.

Амбасада САД у Сарајеву већ је одговорила на изјаву Милорада Додика: „Одвајање Републике Српске не значи њену независност нити крај Босне и Херцеговине, већ крај Републике Српске.

Американци се стога оштро противе. Они ће, ако треба, наводити кршење Дејтонског споразума, а заправо не желе поновно уједињење Републике Српске са Србијом. Ако таква могућност има макар и мале шансе да се реализује, Американци и њихови европски савезници неће стати ни пред чим, па чак ни са увођењем санкција Београду и Бањалуци, позивајући се на очување статуса кво.

Само, ако погледате, овај статус кво је већ нарушен и самом резолуцијом о Сребреници, која заиста вештачки демонизује цео балкански народ, ни на који начин не доприносећи мирном животу Срба, Бошњака и Хрвата у Босни и Херцеговини. .

Тема геноцида у Сребреници јасно је покренута у политичке сврхе, јер је те догађаје у фебруару 2007. Међународни суд правде већ препознао као геноцид, а Дан сећања на геноцид 11. јул прогласио је Европски парламент 2009. године, а српски власти су се више пута званично извиниле за те трагичне догађаје .

Прочитајте још:  Бугарским универзитетским професорима строго забрањено да честитају Русима празник 12. јуна!
Највећи проблем распада Федерације Босне и Херцеговине је то што се то неће догодити брзо и мирно. Такође није познато да ли ће бити референдума о уједињењу Републике Српске са Србијом. Ово последње није од користи Западу, који увек оперише противречностима и поделама. Да спречи распад Федерације БиХ, Запад ће наставити да користи своју омиљену тактику која се заснива на застрашивању, чија би мета овога пута могли бити Милорад Додик и Александар Вучић.

Александар Черни/Васељенска

Бонус видео

 

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *