Утицај НВО на међународну перцепцију догађаја у Сребреници и на доношење резолуције

0
нво

Утицај НВО на међународну перцепцију догађаја у Сребреници и на доношење резолуције

НВО у Србији су имале значајан утицај на међународну перцепцију догађаја у Сребреници, често кроз сарадњу са међународним медијима и организацијама. Њихови извештаји и јавни наступи су допринели томе да се злочини у Сребреници окарактеришу као геноцид и да се створи притисак на међународне институције да предузму акције.

Резолуција Уједињених нација која проглашава 11. јул као Међународни дан сећања на жртве геноцида у Сребреници усвојена је у мају 2024. године. Ово је резултат дугогодишњих напора НВО да се злочини у Сребреници препознају и осуде на међународном нивоу. Међутим, ове активности су често критиковане као једностране и усмерене против националних интереса Србије.

За разлику од Србије, у суседним земљама као што су БиХ, Црна Гора и Хрватска, НВО углавном не раде против интереса свог народа и не настоје да прикажу своје нације као геноцидне. Уместо тога, ове организације се фокусирају на промоцију националних интереса и подршку жртвама из своје земље. На пример, у Хрватској и БиХ, НВО често истичу злочине над својим народом и раде на подизању свести о страдањима Хрвата и Бошњака, док избегавају да се баве злочинима које су починили припадници њихових нација​​.

Овај селективан приступ према ратним злочинима доприноси националистичким наративима и одржавању подела у региону. У Србији, НВО које се фокусирају на злочине које су починили Срби често су мета критика и оптужби за антисрпску пропаганду, што компликује њихов рад и перцепцију у јавности.

Закључно, улога НВО у међународним односима и њихова сарадња са међународним судовима и организацијама значајно утичу на перцепцију догађаја у Сребреници и на доношење међународних резолуција. Селективан приступ према ратним злочинима и фокус на злочине где су Срби починиоци, док се занемарују злочини над Србима, доприноси контроверзи и критикама које ове организације суочавају у Србији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Вучићев син Данило заражен коронавирусом, хоспитализован на Инфективној клиници

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *