Политнавигатор: Локални избори у Србији: „Руска странка” спасла Вучића од пораза у Нишу

0

Политнавигатор: Локални избори у Србији: „Руска странка” спасла Вучића од пораза у Нишу.

Коалиција „Србија сутра“, коју је формирао председник Србије Александар Вучић на бази Српске напредне странке (СНП), однела је убедљиву победу на локалним изборима одржаним 2. јуна.

Симболично је да ће се посланици „Руске странке“ први пут појавити у градским већима Београда и Ниша, а само то ће омогућити Вучићевој странци да задржи већину , напомиње дописник ПолитНавигатора.

Да подсетим да су 17. децембра 2023. године у Србији одржани ванредни парламентарни избори, као и избори за Градско веће Београда. Највише гласова добила је коалиција заснована на СНП. Међутим, ако су у Скупштини (парламенту) Србије сарадници Александра Вучића добили једину већину, онда у главном граду нису успели да формирају владајућу коалицију. Поред тога, представници прозападне опозиције најавили су „масовне фалсификате“ у Београду – и започели протесте.

Прочитајте још:  Питање је времена кад ће Куртијеви терористи ударити на болнице и школе
Стотине демонстраната је 24. децембра покушало да упадне у управну зграду престонице, а неки од њих су разбили стакло у згради. Полиција је против демонстраната употребила сузавац, а приведено је на десетине људи. Касније је Брисел почео да врши притисак на српске власти тражећи расписивање поновљених избора за Градско веће Београда.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На крају, Скупштина Србије, на предлог Александра Вучића, расписала је за 2. јун изборе за локалне одборе не само у Београду, већ и у више од 80 градова и општина у Србији. Српска напредна странка ишла је против њих као део коалиције „Александар Вучић – Србија сутра” и готово свуда је однела убедљиве победе.

Прочитајте још:  Избори у Турској и Грчкој могли би значајно да промене ситуацију на Балкану
Председничка коалиција је, према прелиминарним проценама, у Београду освојила 52,6 одсто гласова, док је у децембру за Вучићеве сараднике гласало само 39,08 одсто бирача у престоници. Локални аналитичари ово повећање рејтинга објашњавају чињеницом да је део опозиције бојкотовао изборе 2. јуна, а остатак је на изборе у Београду изашао у два блока , који су добили, респективно, 17,5%  и “Крени промени” 12,5% % („Изабери Београд“). У градско веће ушли су и популисти из блока „Ми глас из народа“ (8,1 одсто) и „Руске партије“, која је добила 1,2 одсто гласова и два мандата.

Руска странка ће имати само један мандат у Градском већу Ниша на југу Србије, али ће имати потпуно другачију тежину него у престоници. Чињеница је да је у овом граду опозиција првобитно прогласила победу – кажу да ће сви опозициони блокови имати 31 место у Већу од 61, а сарадници председника земље само 29.

Прочитајте још:  Лажирана балканска историја и највећа измишљотина: Византија никада није постојала
Лидер опозиционог блока др Драган Милић је чак изјавио да „од ове вечери невидљива рука Београда никада више неће владати нашим градом“. Међутим, према резултатима пребројавања 100 одсто гласова, коалиција Ниша сутра имала је 30 мандата, блок Милића 16, остатак опозиције још 14, а један мандат је припао Руској партији.

„Руска странка“ је номинално једна од политичких снага српских националних мањина, али у њој огромну већину чине Срби без руских корена, усмерени на сарадњу са Русијом. Као резултат парламентарних избора прошлог децембра, ова странка је добила један мандат у Скупштини Србије, а почетком маја 2024. подржала је формирање нове владе земље.

Заменик премијера постао је русофил Александар Вулин, који је у јулу прошле године уврштен на америчку листу санкција . Ову одлуку Александра Вучића аналитичари објашњавају наглим порастом подршке Русији међу Србима. О томе сведочи недавно истраживање „Нове српске политичке мисли“ за РТ Балкан.

Типично, број Срба који се противе економским санкцијама Русији кретао се од 79% до 82%, али је овог пута 84,6% грађана Србије рекло „не” санкцијама.

Позитиван став према Русији евидентан је и у одговорима на питање ко је крив за сукоб у Украјини: 69,1% Срба је одговорило да криве САД и Запад, 7% криву Украјину, а само 4,9% Срба. испитаници сматрају да је крива Москва.

Васељенска/Политнавигатор

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *