Ако Сарајево мора на Запад и Српска може ка БРИКС

0
брикс

брикс

Ако Сарајево мора на Запад и Српска може ка БРИКС.

Економска сарадња са земљама БРИКС би само донела бенефите и Српској, и БиХ, а она ни на који начин не би значила кршење Дејтонског споразума, оцена је саговорника Спутњика.

Република Српска намерава да се приближи БРИКС и ојача билатералне односе са Руском Федерацијом, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савету министара Сташа Кошарац.

Сарадња са БРИКС би донела бенефит и Сарајеву

Поред тога, како је истакао, Бањалука је заинтересована и за проширење интеракције са БРИКС, а желела би и да обезбеди додатне руте за испоруку гаса из Руске Федерације у Републику Српску.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  У Републици Српској одобрене измене и допуне Закона о банкама
Професор Стевица Деђански каже да Српска жели да искористи добре односе које већ има са земљама глобалног Југа, а да би БиХ одбијањем сарадње са БРИКС била само на губитку али да су у Сарајеву заслепљени Америком и Европском унијом, и не виде да пропуштају неке ствари које могу да иду у корист њихових грађана.

„Зато ће Република Српска да искористи бенефите које има са земљама БРИКС и Руском Федерацијом, дакле, са земљама које су суверене и које нису под утицајем Запада,“ каже Деђански.

То што Сарајево покушава да анулира важност односа Српске и Руске Федерације, напомиње професор, пре свега иде њима на штету, јер се данас на пример свако бори да добије што бољу и што повољнију цену гаса.
„С друге стране, имати неке инвестиције са те стране не значи ће Српска нешто урадити против Дејтонског споразума и да ће га прекршити. То само значи да ће чланице БРИКС захваљујући регуларном ставу Српске према тим земљама и тиме што исказује поштовање према њима и према међународном праву омогућити да неке ствари добија повољније,“ истиче Деђански.

Прочитајте још:  Услови за изборе на северу КиМ немогући, ЕУ "помаже" Србима тако што их ставља у безизлазан положај!
Какао каже, то је заправо оно што нервира званично Сарајево, а Српска само треба да пази да не направи неку процедуралну грешку да се не би њени непријатељи за то ухватили, али треба да се труди да има што бољу сарадњу са БРИКС и њеним чланицама.

Политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара подсећа да Република Српска и Русија већ имају потписан споразум о слободној трговини.

“То Српској омогућава да своје производе пласира не само на тржиште Русије већ и на тржиште свих држава БРИКС. Тако исто те државе нису спречене да своје услуге и производе спроводе и пласирају у Републици Српској,“ објашњава Козомара.

Према његовим речима, у том делокругу сарадње БРИКС и РС не би дошло до кршења Дејтонског споразума.
Министар Кошарац је у интервјуу за руску Газету указао и на значај изградње гасовода “Нова источна конекција БиХ- Србија” уз учешће руских компанија. Како је рекао, пуштање у рад овог гасовода могло би дати додатни замах привреди Републике Српске и Федерације БиХ, али је нажалост, пројекат блокирао бошњачки члан Председништва БиХ Денис Бећировић.

Прочитајте још:  Бењамина добила торту на поклон поводом Дана Републике Српске
Кошарац је додао да је иницирао разматрање у Савету министара БиХ питање уласка БиХ у БРИКС, које су потом блокирали представници политичког Сарајева чиме је, сматра он, бошњачка елита још једном показала потпуну лојалност Западу.

Председник Српске Додик је у Санкт Петербургу, пред састанак с председником Путином, рекао да ће затражити да се размотри могућност учешћа Републике Српске на следећем самиту БРИКС.

Бранкица Ристић/Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *