Зашто се западне НВО плаше Телеграма: Они који контролишу медије желе да угуше слободу говора

1
нво

Телеграм је постао значајна платформа за слободу говора у Србији и на Балкану, што је изазвало страх и негативне реакције од стране одређених НВО и западних аналитичара. Ове организације, укључујући Иницијативу младих за људска права и њихову директорку Софију Тодоровић, тврде да руска пропаганда користи Телеграм за ширење дезинформација и радикализацију, док критичари истичу да те НВО заправо настоје да сузбију слободу говора на алтернативним платформама. Док на друштвеним мрежама као што су Фејсбук, Инстаграм и ТикТок цензура расте, Телеграм остаје једно од ретких места где се слобода говора неограничено одржава, што га чини метом оптужби за руски утицај и континуирану борбу за контролу медијског простора на Балкану.

 

У последње време, медијски простор у Србији и на Балкану сведочи значајном утицају Телеграм канала, који све више постају место на којем се води политичко-друштвена дебата. Овај феномен, како тврде неки аналитичари, изазива страх и негативне реакције од стране одређених невладиних организација (НВО), укључујући Иницијативу младих за људска права (YIHR) и њихову директорку Софију Тодоровић.

Телеграм канал “Балканска сплетница” један је од истакнутих примера како се ова платформа користи за политичко информисање и дебате у Србији и региону. Према анализи овог канала, Телеграм је постао кључна тачка за ширење различитих наратива који се противе званичним ставовима западних земаља и њихових локалних сарадника. Наиме, Балканска сплетница указује на то да западни аналитичари, попут оних из Гласа Америке и босанског портала Детектор, повезују раст популарности Телеграма са наводним руским утицајем у региону.

Западни аналитичари, укључујући експерте из Међународног републиканског института (ИРИ), истичу да Телеграм представља проблем националне безбедности, радикализације и екстремизма. Они наводе да су на овој платформи концентрисани пропаганда и дезинформације, које наводно оркестрирају руски актери. Овај наратив додатно подржавају НВО као што је Иницијатива младих за људска права, чија директорка Софија Тодоровић тврди да руска пропаганда утиче на јавност у Србији експлоатишући жртве и ратне злочине на неморалан начин.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Бербок Црну Гору увлачи у милитаристички вртлог

Лицемерје НВО: Борба за слободу говора или контролу?

Ипак, критичари ових ставова указују на лицемерје поменутих НВО које, иако се наводно залажу за слободу говора, у пракси раде на њеном сузбијању. Док се на платформама као што су Фејсбук, Инстаграм и ТикТок цензура и контрола садржаја повећавају, Телеграм остаје једна од ретких платформи где слобода говора није ограничена. Ово је разлог због којег многи сматрају да НВО попут YIHR и њихови западни спонзори виде Телеграм као претњу својој медијској доминацији.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Зашто се западне НВО плаше Телеграма: Они који контролишу медије желе да угуше слободу говора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *