Опасне последице позива на грађанско хапшење: Тужилац Стефановић упозорава на малициозне интерпретације закона

1

Ненад Стефановић

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду, Ненад Стефановић, издао је упозорење поводом изјаве јавне тужитељке Бојане Савовић, која је позвала грађане на предузимање тзв. грађанског хапшења. Стефановић је истакао да је ова изјава потенцијално опасна и да може довести до погрешног тумачења члана 292. Закона о кривичном поступку (ЗКП), што може резултирати малициозном употребом у контексту изборног процеса.

Главни јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду Ненад Стефановић упозорава да је изјава јавне тужитељке Бојане Савовић, којом позива грађане на предузимање тзв. грађанског хапшења, потенцијално опасна због њеног погрешног тумачења члана 292. Закона о кривичном поступку (ЗКП-а) и малициозне употребе у контексту изборног процеса.

Члан 292. ЗКП прописује да „Свако може ухапсити лице затечено при извршењу кривичног дела за које се гони по службеној дужности. Ухапшени ће се одмах предати јавном тужиоцу или полицији, а ако то није могуће, мора се одмах обавестити један од тих органа који ће поступити у складу са одредбама овог законика (чл. 291. и 293.).

Стефановић истиче да се у закону јасно наводи да је потребно да је лице „затечено при извршењу кривичног дела“, дакле када је очигледно да је, на пример, учинилац извршио крађу или разбојништво, па га друго лице савлада и задржи до доласка полиције.

Изјава Савовић се односи на сасвим друге ситуације у којима се, како сматра главни тужилац ВЈТ у Београду, евентуално може радити о постојању основа сумње да је извршено неко кривично дело које се гони по службеној дужности, и када су грађани дужни да своју сумњу пријаве надлежним органима, који даље предузимају радње из своје надлежности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Срби из села Дрен остају на стражи, траже да се обуставе радови

„Очекујем да тужилачки савет реагује због потенцијалне нестабилности коју оваква изјава Савовић може да изазове у будућности, јер грађане доводи у заблуду и ставља у ситуацију да они сутра буду потенцијални учиниоци кривичног дела Противправно лишење слободе или неког прекрśаја“, навео је Стефановић.

Он сматра да Високи савет тужилаштва мора да искаже јасан став поводом ове и сличних изјава тужитељке Савовић којима се подрива владавина права и задире у домене политичког деловања.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Опасне последице позива на грађанско хапшење: Тужилац Стефановић упозорава на малициозне интерпретације закона

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *