Стручњаци тврде да је вештачење длаке бесмислено јер се из ње не може утврдити идентитет Данке Илић: Из тужилаштва кажу – немамо такву информацију

0

Непоклапање ниједног биолошког трага из службеног возила ЈКП “Водовод” у Бору, у ком су се 26. марта возили Срђан Јанковић и Дејан Драгијевић, са траговима нестале Данке Илић (2), уносе додатну узнемиреност и збуњеност како међу стручњацима, тако и међу грађанима.

Према инофрмацијама из Вишег јавног тужилаштва у Зајечару, остала је да се извештачи само једна длака без корена, која је пронађена у возилу, а према речима саговорника портала Nova.rs, то вештачење неће утврдити да ли је Данка Илић била у аутомобилу, па је самим тим – бесмислено.

Форензичари, судски вештаци и професори Биолошког факултета у пензији наводе за Nova.rs да се из власи косе ништа не може добити.

„Ако говоримо о једној длаци, а која нема фоликул, апсолутно се ништа не може истражити. Бесмислено је чекати то вештачење. Нема тог ДНК трага који се може са било чим упоредити. Друго би било када бисмо говорили о прамену косе, ту већ постоји неки простор за вештачењем. Оно што се може закључити из овакве анализе јесте евентуално пол особе али ништа даље од тога“, наводе наши саговорници.

„Уколико нема корена, влас косе је неупотребљива“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Са овом тезом сагласан је и професор генетике на Медицинском факултету у Београду, Оливер Стојковић, који је раније у разговору за портал Nova.rs објаснио како изгледају овакве анализе и шта се од њих може очекивати.

„Не може се из сваке длаке извући биолошки траг, ДНК који би био употребљив у неком доказном поступку. Свака длака има свој циклус, раст, одумирање ћелија и опадање. ДНК се може исчитати искључиво из корена длаке, рецимо, ако се жртва бранила па је ишчупала прамен косе нападачу, онда је могуће извршити одговарајућу ДНК анализу и те резултате упоредити са нечијим ДНК који се налази у бази података. Уколико нема корена длаке, из кога би се узорковао биолошки траг, та влас косе је неупотребљива за ДНК анализу“, објаснио је Оливер Стојковић.

Прочитајте још:  "ТРЕБА ОДВЕСТИ РОДИТЕЉЕ ТАМО!" Зора Добричанин након подизања оптужнице у случају Данке Илић: "Мало дете не уме да лаже, ако потрчи, ТО ЈЕ ТО!"

Длака једини траг који се чека

Са друге стране, како је за Нову такође речено из Вишег тужилаштва у Зајечару, ово је једини траг који се чека како би се утврдило да ли је влас повезана са несталом Данком Илић. Након разговора са вештацима и стручнајцима, упитали смо тужилаштво како и зашто чекају ДНК траг из косе, када је то немогуће да добију.

„То вештачење према нашим сазнањима није готово, нисмо обавештени. Ипак, наша сазнања која смо добили са Билошког факултета указују на друго, односно речено нам је да је могуће извући ДНК и без фоликула“, навео је главни јавни тужилац Миодраг Цановић за Нову.

На питање да ли, уколико се не нађе ниједан траг детета, осумњичени за тешко убиство могу да буду на слободи, тужилац одговара одрично.

„Што се тиче тужилаштва, апсолутно је немогуће. Ипак, ту одлуку доноси само и искључиво суд, те ћемо сачекати да чујемо њихов став“, навео је тужилац.

Подсетимо, двогодишња девојчица Данка Илић из Бора, нестала је са породичног имања у Бањском Пољу 26. марта. За њено убиство оптужени су Срђан Јанковић и Дејан Драгијевић, радници ЈКП „Водовод“ из Бора, који су тог дана радии на читању водомера у Бањском пољу.

Њима се на терет ставља да су девојчицу прво ударили службеним колима „фиат“, а потом је онесвешћену убацили у возило. Када се девојчица освестила, један од осумњичених ју је, према тврдњама МУП, убио.

Управо је зато то возило и било кључно за истрагу. Из унутрашњости је узорковано више стотина биолошких трагова, а међу њима и влас косе за које истражитељи сумњају да припада Данки Илић. Досадашње ДНК вештачења нису довела до поклапања са биолошким трагом Данке, а остала је да се извештачи управо влас косе које је пронађена у службеном аутомобилу. Ипак, проблем је што, како је Nova.rs већ писала, на изолованој власи косе, нема корена.

Прочитајте још:  Свиња убила мушкарца, другом појела тестисе

Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *