САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УДРУЖЕЊА „ЗАШТИТИМО ЈАДАР И РАЂЕВИНУ“

0
еколози, јадар

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ се противи отварању било каквог „дијалога“ са компанијом Рио Сава експлорејшн д.о.о. која се увелико налази у безброј кривичних дела и прекршаја и сва су уперена против уставног поретка и суверенитета Републике Србије.

Након што је Влада Републике Србије (не Бугарске и Руминије) укинула пројекат „Јадар“ 20. јануара 2022., године свако рекламирање овог пројекта и расправа о њему представља кривично дело и директни удар на опстанак Србије и српског народа. Расправа по овом питању је завршена у мају 2021. године у Српској академији наука и уметности чији је закључак да би пројекат „Јадар“ имао несагледиве и трајне последице по животну средину те да је у најбољем интересу Републике Србије да се овај пројекат не реализује.

Компанија Рио Сава експлорејшн д.о.о. нема ниједну легалну студију, при чему је против пројектаната Студије изводљивости поднета кривична пријава од стране нашег Удружења јер је начин израде те студије кривично дело. Оно што последњих дана гледамо у медијима јесте обмањујућ садржај који представља само интерну документацију компаније и као таквом му није место у јавности. Имали смо прилике да видимо да је и педолошка студија компаније плод фалсификовања.

Дакле, не може се о илегалним и инкриминишућим студијама расправљати јер би то представљало директно саучесништво са компанијом у подривању уставног поретка Републике Србије и рад против одлука Владе Републике Србије.

Ни председник Републике Србије, као ни председник Владе Републике Србије, нити министарка рударства и енергетике немају надлежност да дају било какве дозволе ни мишљења за пројекат који је укинут и који се дефинише сетом закона. Подсећамо да би оживљавање пројекта „Јадар“ представљало кршење више домаћих и међународних закона те да је тај пројекат у складу са наведеном тврдњом једноставно неостварив.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Еулекс појачао патроле на северу: Настојимо да умиримо локално становништво

Ако ико има надлежност над Јадром и Рађевином то је сав живи свет који их настањује и који је донео одлуку да рудника неће бити. У складу са тим, сматрамо да је инсистирање компаније на свакодневној окупацији јавног простора својеврстан пример узнемиравања становништва Србије и кршење уставног поретка. Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ је подносилац више кривичних пријава при Основном јавном тужилаштву у Лозници по којима се поступа.

Подсећамо да Србија није члан Европске уније, што већина становништва и не жели, и да као такви не подлежемо њиховом законодавству, жељама и нисмо ни на један начин да њихове или било чије потребе подмиримо. Насупрот томе, имамо обавезу и дужност да своју земљу чувамо и са њом располажемо у најбољем интересу Природе и људи.

Узимајућу у обзир све наведено, апелујемо на надлежне органе да поступе у складу са законом и заштите становништво Србије од свакодневног узнемиравања и изложености пропаганди која има за циљ обману грађана и у крајњој инстанци уништење Јадра и Рађевине, наших живота, будућности наше деце и права да мирно живимо у својим домовима у складу са својом традицијом и уверењима.

 

Удружење „Заштитимо Јадар и Рађевину“ са народом Србије који се противи отварању рудника литијума и бора у Јадру и Рађевини

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *