Сећање на мученика Харитона: Херој вере и жртва окрутног шиптарског терора

0
харитон

Новомученик Харитон 1960 – 1999.

На данашњи дан 1999. године, монах Харитон је киднапован и брутално убијен од стране шиптарских терориста у Призрену. Монах Харитон, који је служио у манастиру Светих Архангела код Призрена, постао је жртва свирепог злочина који је потресао српску заједницу.

Харитон је киднапован 15. јуна 1999. године на улицама Призрена од стране припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК). Током наредне године, његово обезглављено тело пронашла је Комисија за ексхумацију у селу Тусус, недалеко од Призрена. Тело је било у изузетно лошем стању – кости руке и кичме су биле поломљене, недостајали су неколико пршљенова, а одећа је у пределу срца била избодена ножем, што указује на вишеструко бодување пре смрти. Глава монаха Харитона никада није пронађена​.

Монах Харитон је рођен као Радослав Лукић 21. новембра 1960. године у селу Сеоце код Куршумлије. Пре него што је постао монах, посветио је свој живот православној вери и служби Богу. Био је познат по својој смирености и посвећености, а у манастиру Светих Архангела је постао монах 1998. године​.

Његово убиство је било део ширег таласа насиља над српским становништвом и православним свештенством на Косову и Метохији у периоду након НАТО бомбардовања. Овај догађај је оставио дубоке трагове у српској заједници и подстакао на додатна питања о заштити и безбедности Срба у региону.

Гроб монаха Харитона данас се налази у порти манастира Црна Река код Рибарића, у општини Тутин. Он је постао симбол страдања српског народа и светионик вере за многе вернике који посећују његов гроб и моле се за његово посредовање. Његова мученичка смрт је убрзо након тога призната од стране Српске православне цркве, која га је канонизовала као новомученика​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Народ у Сомбору и Апатину не може више да трпи мигрантско насиље, заказан протест

Овај трагичан догађај подсећа на страдање српског народа и важност очувања сећања на све жртве конфликта у региону. Монах Харитон остаје у срцима многих као симбол вере, отпора и наде.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *