Напредни утицај у правосуђу: Како је Гашић поставио свог пријатеља Мијаиловића на челну позицију

2
Гашић

Братислав Гашић

Скандал око конкурса за управника Васпитно-поправног дома у Крушевцу траје већ седам година и добија све озбиљније димензије. Иван Мијаиловић, члан Српске напредне странке и близак пријатељ министра Братислава Гашића, постављен је на ово место упркос томе што није испуњавао законом прописане услове. Наиме, Мијаиловић није имао доказ да је провео седам година радног стажа на местима са високом стручном спремом, што је био услов конкурса.

Подсећамо, Мијаиловић је бивши полицајац који је постављен за управника 2017. године, упракос пресудама Управног суда које су биле у корист других кандидата. Славољуб Петровић и Владан Митић, који су такође учествовали на конкурсу, већ седам година траже правду на суду и континуирано добијају пресуде у своју корист, али без конкретних резултата.

Док Мијаиловић несметано напредује, премештен је са места управника крушевачке установе на позицију начелника инспекције за све казнено-поправне домове у Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде. Овај потез омогућио му је додатну моћ и утицај у оквиру правосудног система Србије.

Санда Рашковић Ивић, потпредседница Народне странке, истакла је да је Мијаиловић изабран захваљујући својим везама са Гашићем, који је његов кум. Поред тога, Мијаиловић је био умешан у неколико контроверзних ситуација, укључујући и пребијање опозиционог лидера Борка Стефановића, али против њега није вођен поступак због недостатка доказа.

Министарство правде, уз подршку Владине жалбене комисије, одбило је да преиспита конкурс и донело нова решења која су оправдала незакониту одлуку о избору Мијаиловића. Конкурс је обустављен уз образложење да нема услова за даље спровођење, јер је Мијаиловић премештен на нову позицију у оквиру Министарства правде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Бивши бугарски министар одбране: Ако пошаљемо противваздушне ракете у Украјину, то нас чини учесницима рата

Овај случај је још један пример како политичке везе и моћни савезници могу манипулисати системом на штету правде и закона. Док се конкурс формално води као обустављен, јасно је да су одлуке о његовом спровођењу и резултатима доношене под значајним политичким притиском.

Теодора Николић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Напредни утицај у правосуђу: Како је Гашић поставио свог пријатеља Мијаиловића на челну позицију

  1. Па ни Гашић нема ни образовање а камоли знање за све функције које је обављао па ваљда иде оном напредњачкој логиком шта ми ко може ја одлучујем.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *