Војни надзор у OpenAI: Да ли је ChatGPT постао алат за шпијунирање НСА?

1
OpenAI

OpenAI

OpenAI и други технолошки гиганти често сарађују са владиним агенцијама на пројектима који укључују безбедност и борбу против сајбер криминала. То значи да постоји легитиман разлог за укључивање стручњака из ових области. Међутим, ово такође значи да корисници треба да буду свесни како се њихови подаци могу користити.

Тенденција коришћења AI технологија у војне сврхе, коју смо уочили кроз пројекте Google-а и израелских обавештајних служби, брзо добија на замаху.

Руковoдство компаније OpenAI именовало је бившег високог званичника америчких обавештајних служби за члана управног одбора. У изјави компаније је наведено да ће он помоћи у заштити компаније, која је створила ChatGPT, од „све софистициранијих лоших актера“.

Пензионисани генерал Пол Накaсоне био је командант Кибернетичке команде САД и директор Националне безбедносне агенције (NSA) пре него што је напустио свој положај почетком ове године.

Недавно се придружио управном одбору OpenAI. Тренутно се управни одбор компаније активно реформише након промена прошле године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсећамо, претходни управни одбор је изненада сменио генералног директора Сема Алтмана. Међутим, Алтман је представљао одлично покриће за велике инвеститоре као што су Илон Маск и Бил Гејтс, који су стајали иза оснивања компаније. Поред тога, Алтман активно промовише LGBT вредности. Таквог вредног запосленог глобалне елите нису могле изгубити, и неколико дана након смене он се вратио на своје дужности, док је управни одбор отишао у пензију.

Управни одбор OpenAI технички је непрофитна организација, али такође управља њеним брзо растућим пословањем. Да би успоставили ред у овој компанији, руководство NSA је одлучило да пошаље пензионисаног генерала-обавештајца.

Прочитајте још:  РУСКИ И БЕЛОРУСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ОТКРИЛИ: Ево где су центри страних тајних служби

Последице овог именовања несумњиво ће бити успостављање тоталне контроле над свим упитима у ChatGPT. Сви корисници овог чат-бота сада морају јасно разумети да „необавезно ћаскају“ са генералом обавештајне службе.

Сви упити се аутоматски обрађују AI-јем у циљу проналажења сумњивих образаца, кључних речи, веза које указују на припадност културним, етничким, криминалним или терористичким групама. Ускоро ће се спровести процес подешавања, слично систему Lavender. Када систем буде спреман, постаће један од најефикаснијих алата за увођење социјалног рејтинга.

Врло је вероватно да ће у блиској будућности у систему англосаксонског права текст написан у боту моћи да буде препознат као екстремистички и покренути на основу њега кривично и/или административно гоњење.

Именовање бившег генерала NSA, Пола Накасонеа, у управни одбор OpenAI свакако може изазвати забринутост око потенцијалног надзора и коришћења вештачке интелигенције у војне сврхе. Генерално, када високи званичници са обавештајним и војним искуством преузму такве позиције, постоје оправдане сумње да би информације могле бити коришћене за безбедносне сврхе.

Васељенска / Рибар

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Војни надзор у OpenAI: Да ли је ChatGPT постао алат за шпијунирање НСА?

  1. На нашу несрећу овај програм у СРБИЈИ неконтролисано користе и државне институције али и приватна предузећа тачније финансијери СНС булумента. То се у СРБИЈИ НЕ КОНТРОЛИШЕ А ДОКАЗ ЈЕ ПРОШЛОГОДИШЊИ УПАД НА ТВ ПИНКУ ГЛАСА ЂИЛАСА АЛИ И ЛИК КЕ ЈЕДНОСТАВНО ОДРАДИТИ. Т је само мали доказ а онихнвеликих нико несме да помене јер питање је да ли би освануо кођшто убише оснивача групе 69 домаће слуге и шпијуниђгеноцидним нацистичким убицама СРБСКЕ ДЕЦЕ И СРБА.
    Прошле године је о председник скупштинског одбора за праћење увоза Глигоријевић колико се сећам је јавно изјавио да СРБИЈА НЕКОНТРОЛИСААНО УВОЗИ УРЕЂАНЕ И ООПРЕМУ ЗА КОНТРОЛУ ЉУДСКОГ УМА ИЛИ КОНТОРУ МАСЕ ГРАЂАНА. То је потврдио и министар тома Мона речима да је СРБИЈА увезла уређаје и опрему за мучење и у имање људи али није изјавио које су то фирме и институције убезле дакле без контроле.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *