Еуроњуз признаје: Србија се враћа пројекту рударства литијума

0
литијум

литијум(фото:Н1)

Еуроњуз признаје: Србија се враћа пројекту рударства литијума.

Власти у Београду планирају да дозволе Рио Тинту да отвори највећи европски рудник литијума у ​​Србији.

Прочитајте још:  Бака у 108. години живота изашла на изборе
Рио Тинто, компанија која стоји иза планова за изградњу највећег европског рудника литијума у ​​Србији, улаже нове напоре да га врати у живот.

Влада Србије је 2022. године, после масовних протеста, зауставила пројекат рударења Јадар вредан 2,4 милијарде долара. Рио Тинто је недавно објавио студију о животној средини у којој се наводи да би пројекат имао мали негативан утицај на животну средину.

Марианти Бабић, представник Рио Тинто у Србији:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Објављивање ових планова не значи да је у току реализација пројекта Јадар. Уколико се реализује, студије ће бити презентоване на законом прописан начин, што подразумева јавно коментарисање.

Руда ће се копати на дубинама од 370 до 650 метара. Предвиђено је да рудник производи 58.000 тона литијума годишње.

Прочитајте још:  ТЕШKА ТРАГЕДИЈА У ЗОРУ У НОВОМ БЕОГРАДУ: 6 мртвих у пожару у телевизорки, букнуло на 7. спрату, захватио 8. и 9.
Српска академија наука и уметности је пре две године саопштила да ће реализација пројекта Јадар имати разорне последице по животну средину.

Велимир Радмиловић, Српска академија наука и уметности:

„Реализација пројекта Јадар довешће до масовне девастације простора, трајних промена у природи предела, деградације биодиверзитета земљишта, шума, површинских и подземних вода, расељавања локалног становништва и престанка одрживих и профитабилних пољопривредних активности. .”

Објављивањем радног нацрта студије, Рио Тинто каже да жели да отвори јавну дебату о утицају на животну средину.

Премијер Милош Вучевић није најавио будуће потезе свог кабинета, али је истакао да би литијум могао да буде велика предност за Србију.

Прочитајте још:  Полудела опозиција: Како Несторовић помаже Сави Манојловићу и Добрици Веселиновићу да се играју избора!
Милош Вучевић, председник Владе Србије:

“Верујем да је могуће развијати привреду и очувати екологију, животну средину и људе. Сматрам да је стратешка предност Србије у рудама и минералима и сматрам да морамо водити рачуна о националним интересима и интересима нашег народа. , а не интереси приватних компанија“.

Влада Србије ће дати зелено светло пројекту Јадар, наводи се у интервјуу председника Србије Александра Вучића Фајненшел тајмсу.

Еуроњуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *