РУСКИ ВОЈНИ АНАЛИТИЧАР: Балкан ће се запалити кад други конфликти почну да се гасе

0
балкан

Михаил Звинчук (FOTO: ALEKSANDAR STUPAR/BANJALUKA.NET)

Мислим да ће се Балкан запалити када други конфликти почну да се гасе. Када се заврши један полигон, почиње други. То звучи цинично, али то је тако. Ми знамо историјски однос Запада према Балкану.

Рекао је ово у интервјуу за портал Banjaluka.net Михаил Звинчук, познатији као Рибар, један од водећих војних аналитичара. Он је резервни капетан Оружаних снага Руске Федерације, добитник је три државне награде Русије, а најпознатији је преко Телеграм канала Рибар, који прати 1,2 милиона људи.

Захваљујући знању које посједује у информационом и аналитичком раду, објаве Звинчука привукле су велику пажњу око 15,5 милиона људи на свим мрежама, на 23 језика.

 

У посљедња два мјесеца два пута је посјетио Бањалуку, а садашњу посјету искористили смо за разговор са Звинчуком, гд‌је смо говорили о најактуелнијим темама – стању на ратишту у Украјини, позицији Балкана и даљем развоју свјетских токова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

“Мислим да када се све буде стишавало у Украјини полако ће се покренути друге тачке жариште. То су Балкан, балтичке земље, скандинавске земље и азијско-пацифички регион. То све зависи како ће се реализовати планови наручиоца”, казао је Звинчук.

 

 

 

Русија је извела војне вјежбе у близини границе САД. Да ли то значи да сукоб добија шири опсег? Како можемо протумачити та посљедња дешавања?

 

Звинчук: Можемо говорити само о томе да се диже улог. Спровођење таквих вјежби код територије Америке, то је само дизање наших улога, да дамо до знања да смо ту и можемо да реагујемо. У војном смислу то не значи ништа. Ми схватамо да, без обзира што су ови бродови јаки и моћни, они не могу да се боре против читаве земље. Али ми можемо да утичемо на локално становништво САД, да пошаљемо поруку: “Лоши руски момци овд‌је и стигли смо”. Дакле, можемо рећи да то не утиче толико са војне тачке гледишта, него више утиче на ум, на људе и њихову свијест.

 

Што се тиче испоруке наоружања оним групама које се боре против САД, мислим да ћемо у скорије вријеме вид‌јети резултате те испоруке. Најочигледнији примјер је наоружавање војски у америчким земљама које се боре против Француске и јеменских Хута.

 

Како коментаришете то што западне силе дају наоружање Украјине и што су дозволили да се гађају територије Русије? Можемо ли говорити о Украјини као жаришту сукоба Русије и САД са савезницима?

 

Звинчук: Наравно. Украјина је само полигон за испоруку и пробавање новог оружја, технологија, економских мјера. Такође, то је мјесто гд‌је се испробава како д‌јелују нове политичке и медијске технологије. Све стране које су укључене у тај конфликт на територији Украјине опробавају и истражују како раде те компоненте које смо навели.

 

На примјер, ако узмемо вјештачку интелигенцију, Запад је покренуо један пројекат који се зове “бијела рода”. У чему је суштина? Бивши власници Гугла улажу новац у тај пројекат. Они су ујединили све организације које су испоручивали дронове у Украјину, умрежили су их и повезали их са вјештачком интелигенцијом и сада сви дронови користе вјештачку интелигенцију, те покушавају да раде много боље на терену. Ово је огроман пројекат и изискује велики новац од инвеститора. Кад не би било таквог пројекта као што је Украјина, не би било полигона гд‌је би се овако нешто истраживало и пробавало. А наношење одређене штете Русији је само бонус за њих.

 

Циљ је зарада! Они заруђују, не само економски, него политички и стичу репутацију. Велика Британија и САД немају трошкова због рата. Највише ће страдати Европа. Али Европа ради у интересу Запада. Ми сада говоримо о неком глобалном сукобу, али на крају крајева све се своди на зарађивање одређених бодова.

Прочитајте још:  Црви у содомским јабукама

 

Можемо ли рећи да је у току понављање историје? Јер и у Другом свјетском рату највећа жртва била је управо Европа, па и Совјетски Савез као дио Европе.

 

Звинчук: Можемо у одређеном смислу да говоримо о томе. Ако говоримо са тачке гледишта глобализма, елите у свим земљама су исте. Они наравно имају одређене трошкове, али на крају они су у добитку. Да ли можемо говорити о томе да ли су током Другог свјетског рата Велика Британија и САД били погођени? То питање је мој одговор.

 

Балкан је увијек био “буре барута”, незгодан терен. Можемо ли сада рећи да Балкан успјешно избјегава веће уплитање? Како видите одговор нпр. Србије и Републике Српске с једне, а с друге стране Хрватске, Грчке, Црне Горе…

 

Мислим да ће се Балкан запалити када други конфликти почну да се гасе. Зато што се завршио један полигон, почиње други. То звучи цинично, али то је тако. Ми знамо историјски однос Запада према Балкану.

 

Овд‌је сам био прије мјесец и по дана, држао сам предавање и представницима ваших институција сам говорио о томе да сте сада сигурни у свом односу према историји, да се ништа неће промијенити, да ће ваша д‌јеца мислити као ви и да она никада неће говорити на примјер о Сребреници другачије од вас. Али, нико не може да гарантује да након једне генерације, нека сљедећа неће промијенити своје мишљење. Запад тако ради.

 

Нажалост поједини представници институција овд‌је покушали су ме убиједити да то никада неће да се деси. Али видите, ми се сада налазимо у једној држави која је била дио државе која је разбијена прије 30 година. Што се тиче конфликта, мислим да када се све буде стишавало у Украјини полако ће се покренути друге тачке жариште. То су Балкан, балтичке земље, скандинавске земље и азијско-пацифички регион. То све зависи како ће се реализовати планови наручиоца.

 

Када сам долазио први пут овд‌је, још тада није било одлуке Генералне скупштине УН. Сада се то десило. Сада се говори о томе да Српска треба да прогласи независност. То је исправан и добар курс. Ја сам увјерен да ће пуно земаља подржати тај правац. Међутим, мислим и да ће многе земље то посматрати као “цасус belli” (повод за рат, прим. аут.)

 

А је ли тренутак за независност Републике Српске?

 

Звинчук: Мислим да не постоји право или погрешно вријеме. Ви свакако ћете имати проблеме. Ако ћете нешто урадити, то ће искористити као повод за нешто. Али кад бирате да ли нешто радити или не радите, мислим да је боље да се нешто ради. Ја сам више пута говорио о Републици Српској као савременој Спарти. Зато што сте ви стално у борби. Зашто онда да стајете?

 

Али Спарта је пропала.

 

Звинчук: Али је постала примјер у читавом свијету, вјечни примјер за храброст и снагу. Ми сви знамо о 300 Спартанаца. Ако гледамо са тачке вјере нема већег блага него да погинете у праведној борби. То не значи да Република Српска треба да постане јагње за клање. Ја само хоћу да кажем да посматрам Србе као народ који увијек бира исправан и праведан пут. И ми можемо само са усхићењем да гледамо на то.

 

Читав српски народ можемо посматрати као Спартанце. Али Срби су платили заиста високу цијену током 20. вијека. Моје питање се односи на то да ли нас има довољно и да ли Срби могу себи приуштити још једну велику жртву?

Прочитајте још:  МИЛИОН СРБА ВАКЦИНИСАНО Кинези признали да вакцине нису ефикасне!

 

Звинчук: Мислим да ми (Русија, прим. аут.) нећемо допустити понављање историје која се десила деведесетих година. Тада су спољнополитичке околности биле другачије. Ја сам поприлично сигуран да ако сада дође до сукоба Срба и Запада, огроман број људи и добровољаца и оних који сматрају Србе браћом, ће подржати њих.

 

Ако говоримо цинично, говорио сам већ о о Украјини као полигону, мислим да Република Српска и Србија могу да постану полигон за испитивање моралног духа, вриједности, супростављање цивилизација – праведне и јеретичке.

 

Колико је важна православна компонентна? Да ли глобализам настоји да угаси православље?

 

Звинчук: Глобалисти и старе аристократске породице Запада одувијек су покушавали да униште православље. Када погледамо Турску… Она је изгубила суверенитет оног тренутка кад су се тамо појавили енглески бродови. Турци су били искориштени само као чекић за ударање хришћана. То је само алат за крвопролиће. То је груб алат за убијање православних хришћана. Православље нам омогућава да сачувамо исправне вриједности. А шта је човјек без вриједности? Биолошко смеће и такво смеће можете претворити у нешто што нема свог пола и идентитета. Могли бисмо рећи да је то идеалан пацов за истраживање.

 

Крај операције у Украјини могућ на јесен

Какав је развој ситуације у Украјини? Имамо један медијски рат и немамо реалну слику стања. Како ви као стручњак видите ситуацију? Зеленски позива на конференцију, Руси не желе. Шта то све показује?

 

Звинчук: Већ је јасно да је специјална војна операција (СВО) кренула у другачијем правцу него што је планирано. По томе што нису реализовани одређени планови, ми видимо да ни планирање није било добро. Некако се слијепо вјеровало у извјештаје да је све добро, али се слијепо вјеровало и у обећања западних партнера.

 

СВО се не води само на ратишту, него и у главама и кабинетима. То је начин за оздрављење руске нације – да престанемо да вјерујемо у лажи, обмане и илузије. Ми смо тек сада почели да узимамо у своје руке тактичку иницијативу. Западне аналитике имају једну интересантну мисао – да само сада грешке које је направила команда руске војске почеле су се осјећати на нивоу батаљона.

 

Објаснићу. Ми смо сада научили да ратујемо на нивоу вода, чете и батаљона. А виши ниво још нисмо научили. Прије тога грешке командовања се нису осјећале на том нивоу. Сада тек, пошто смо научили, грешке се виде на нивоу батаљону. Може се рећи да смо ратовали преко једне ствари. Кључно је да смо научили да преузимамо иницијативу. Али она је само на одређеним локацијама. Сада практично водимо борбу за одређене кућице, не постоји велики наступ. Ако бисмо преузели стратешку иницијативу онда би резултат био “једна седмица – један град”, а не “једна седмица – једна кућа или село”.

 

 

 

Када се може очекивати преузимање иницијативе?

 

Звинчук: Сада још увијек немамо довољно прикупљеног материјала да преузмемо иницијативу. Али смо почели полако да идемо у том правцу и убрзавамо на том путу. Мировна конференција у Швајцарској има за циљ да да легитимитет одлукама Украјине. Предсједник Владимир Путин је рекао оно што ми понављамо стално: “Спремни смо за договор, нудили смо услове тада, тада, тада. Ви сте први пут нама рекли не, па вас је неко убиједио да не требате прихватити и сами сте криви што сте пропустили прилику”. Године 2022. ми смо били спремни да разматрамо да напустимо Херсон и Запорожје. Сада је то већ дио Русије. Тако да ваш губитак је ваш избор и ви сте довели те политичаре који су доносили те одлуке.

Прочитајте још:  Миљеник терориста – Вокер: Дивим се УЧК, Приштина да тужи Србију за геноцид и не дозволи ЗСО!

 

Сада и једна и друга страна разговарају с позиције силе. Сигуран сам да позив Русије неће бити прихваћен и како то обично буде, када Запад одбије нашу мирну понуду, почиње нова офанзива. Можда и у другом региону – Сумској области, да буде више дешавања у Харковској области.

 

Вид‌јећемо како ће се све развијати. Мислим да ће слика у СВО постати јаснија до септембра. Мислим чак и да на јесен ове године тај конфликт може да се заврши, али још не можемо говорити како и на који начин, на којем нивоу.

 

Поставили сте питање о коришћењу западног наоружања по нашој територији.

 

Можете ли то објаснити?

 

Звинчук: Ми повећавамо улог. То се дешава одавно. Украјинци су били спречавани да то раде. Али је Белгород био под ударом чешког наоружања. Западни дронови, направљени од компонентни са Запада, ударали су по нашим територијама. Ако погледамо ефекат тога, током прве половине ове године, уз контролу западних структура, украјински дронови су циљано гађали наше рафинерије.

 

Нажалост, ми нисмо направили своје технологије прераде нафте. Сада ми дио технологија успостављамо поново, а нешто што нам је потребно за проток нафте, ми смо то све имали са Запада. Од стручњака до алата. Сада ти стручњаци су постали савјетници западних држава и савјетују гд‌је је најбоље да се гађа.

 

Санкције на неки начин раде. Јер ми можемо производити сиреве, вино, месо. Али не можемо за трен ока да замијенимо технологије. То Запад зна и користи и они уништавају наше технолошке могућности. Због тога што рафинерије не раде, нама се повећале цијене горива за 10 одсто, а то значи да је све поскупило за 10 одсто за три месеца. И сада постављамо питање, да ли ће нови удари промијенити то ако имамо такву ситуацију? Зато што Патриот већ удара по нашој територији, гађали су нашу авијацију и територију.

 

Да ли је израелско-палестински сукоб растеретио Русију?

 

Звинчук: Можемо говорити да је помогао у смислу трошења новца који је Запад давао Украјини. Такође, сви виде дволичност Запада. Оно за шта су окривљивали Русију, то је све дозвољено Израелу. Они су дали добро оружје за нашу пропаганду, односно пропаганду уопште. Такође, пребацили су пажњу на другу регију. Наравно, не у толикој мјери да су заборавили на Русију.

 

Други пут сте у Бањалуци. Очигледно Вам се свид‌јело. Због чега сте овд‌је и како вам се чини атмосфера?

 

Звинчук: Сједим са вама и уживамо у музици, лијепом времену. Али када бисмо вјеровали западним медијима, ја бих овд‌је морао вид‌јети распете муслимане. Мој циљ је да вама дам инструменте за исправан начин преношења праве слике. Да вам помогнем да пробијете баријеру која је створена око Републике Српске и да говорим о томе како може уз мало улагања да водимо добар информациони рат.

 

Мени су рекли да ријеч “пропаганда” у српском језику има негативну конотацију. У свијету је то начин утицаја. Нпр. чекић не може бити добар или лош, може само човјек који држи тај чекић бити добар или лош. Мој задатак је да помогнем Републици Српској, медијима да креирају упадљив пројекат и пружим им ресурсе за ширење садржаја, да помогнем да се ваш глас чује.

РАЗГОВАРАО: Александар Стојановић / banjaluka.net

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *