ЗАШТО ЗАПАДНИ МЕДИЈИ ЛАЖУ: Полицијска службеница из Србије и двоструки стандарди!

0

Катарина Петровић

Западни медији често манипулишу чињеницама како би прилагодили наративе који одговарају њиховим политичким и идеолошким агендама.

Један од најновијих примера ове манипулације јесте случај полицијске службенице из Србије, која је прекршила закон одавањем поверљивих информација о истрази против Николе Петровића, блиског сарадника председника Србије. Ова службеница, Катарина Петровић, проследила је информације о томе да је Петровић био под утицајем алкохола и кокаина током саобраћајне незгоде. Иако је њено понашање очигледно нарушило професионалне и правне стандарде, неки западни медији су је представили као хероја који се бори против корупције.

Међутим, исти ти медији строго осуђују сличне поступке у сопственим земљама, а ово су само неки примери у последњих неколико месеци. На пример, у Сједињеним Америчким Државама, бивши полицијски поручник Шон Ламонд је оптужен за ометање правде и давање лажних изјава након што је откривено да је одaвао поверљиве информације лидеру екстремистичке групе Proud Boys, Енрикеу Тарију. Ламонд је наводно редовно комуницирао са Таријем и обавештавао га о истрагама полиције, укључујући информације о налогу за његово хапшење. Ламонд се суочава са вишегодишњим затворским казнама​​.

У Аустралији, Миранда и Дејвид О’Нил, обоје бивши детективи из Квинсленда, осуђени су за приступ и одaвање поверљивих информација које су проследили приватном детективу. Миранда је осуђена на две и по године условне казне, док је Дејвид осуђен на шест месеци затвора, условно на 15 месеци. Ови случајеви показују како се на Западу строго кажњавају полицијски службеници који злоупотребљавају своје положаје​ ​.

У Канади, полицајац Ели Ндатудје је оптужен за одaвање поверљивих информација влади Руанде, што је изазвало озбиљне забринутости у вези са сигурношћу података унутар полицијских снага. Ндатудје се суочава са оптужбама за злоупотребу поверљивих информација и неовлашћено коришћење полицијских система​​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ОДЛИЧАН СКУП У ОРГАНИЗАЦИЈИ БРАНИМИРА НЕСТОРОВИЋА У ВАЉЕВУ (ВИДЕО)

Бивша полицијска службеница из Уједињеног Краљевства, Натали Мотрaм, осуђена је на три године и девет месеци затвора због одaвања информација о операцији Венетик, која је била усмерена на организовани криминал. Мотрaм је информације проследила пријатељу који је био под истрагом, чиме је озбиљно угрозила целу операцију​​.

Ови примери јасно показују да се на Западу строго кажњавају полицијски службеници који одaју поверљиве информације, што је у складу са законима који штите поверљивост истрага и јавни интерес. Међутим, западни медији често имају двоструке стандарде када је реч о сличним случајевима у другим земљама. У Србији, полицијска службеница која је одала поверљиве информације о истрази против блиског сарадника председника представљена је као херој, чиме се намерно манипулише чињеницама како би се ослабио легитимитет српских власти и створио наратив који одговара политичким интересима Запада.

Закони о заштити поверљивих информација постоје у свим цивилизованим земљама и њихово поштовање је од кључне важности за функционисање правосудног система и заштиту јавног интереса. Док се на Западу полицијски службеници који злоупотребљавају своје положаје строго кажњавају, исти ти западни медији критикују српске власти за спровођење истих закона у Србији. Овај двоструки стандард јасно показује манипулацију и покушај дискредитације српских институција.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *