Председник Таџикистана забранио је ношење хиџаба

0
ислам

Председник Таџикистана забранио је ношење хиџаба.

Таџикистан је званично увео забрану увоза, продаје и ношења одеће која је страна култури народа. Одговарајуће законе потписао је председник земље Емомали Рахмон

Прочитајте још:  Кадиров је рекао да хитне службе отклањају последице урагана у Чеченији
Прес служба шефа државе истакла је да документи имају за циљ „заштиту националне културе, спречавање сујеверја, фанатизма и повећање духовности народа Таџикистана“.

Још у марту, Ракхмон је приметио да је ношење туђе „одеће која се зове сатр и хиџаб хитан проблем“ за Таџикистан. Према његовим речима, отуђење етикета и обреда одевања подрива национални и културни идентитет народа. Истовремено, национална одећа Таџикистана је добила светско признање, укључујући Унеско.

Шеф републике је задужио Одбор за жене и породицу да заједно са таџикистанским уметницима развију и презентују дизајн националне одеће, поштујући верске и етичке потребе жена у земљи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Ескалација сукоба – пуцњава на граници
Поред тога, Рахмон је потписао законе о регулисању прослава и ритуала, одговорности родитеља за образовање и васпитање деце, званично забрањујући расипање и традиционалне дечије свечаности на муслиманске празнике.

Прекршиоцима прети новчана казна.

Како је пренео Регнум , Министарство унутрашњих послова Таџикистана је у децембру 2019. организовало инспекцију након што су се жене жалиле на притвор јер су носиле хиџаб. Према речима Нилуфар Рађабове, она и још двадесетак жена приведене су у Душанбеу током рације против „жена у хиџабу“.

Свето писмо у исламу не захтева од жена да покривају своја лица. Ношење никаба је нова традиција у Русији, рекао је муфтија Волгоградске области Бата Кифах Мохамед . Чак и током ходочашћа (хаџ) у Меку и око главног муслиманског храма, Кабе, жене нису обавезне да покривају лице. Обично га крију присталице радикалних ставова. С обзиром на то да Русија спроводи војну специјалну операцију у Украјини, безбедносна питања треба да буду на првом месту, нагласио је свештеник.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *