Годишњица од погрома над Србима у Подрињу.

У Братунцу ће у суботу, 6. јула бити обележене 32 године од српског страдања у средњем Подрињу и Бирчу, а парастос за 3.267 српских жртава служиће Његова светост патријарх српски Порфирије, саопштено је из Одбора за организацију овог комеморативног скупа.

Прочитајте још:  ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ: Како су Срби опраштали својим џелатима?
Програм обележавања почеће у 9.30 часова служењем Свете архијерејске литургије у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу.

Служење парастоса настрадалима у Одбрамбено-отаџбинском рату предвиђено је у 12.00 часова на братуначком гробљу.

Након парастоса званичници ће положити цвеће и венце код Централног спомен-крста на братуначком гробљу, а потом ће се обратити присутнима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овогодишњи програм сећања на страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу биће одржан под називом “32 године – злочин без казне”.

Прочитајте још:  Обележена годишњица још једног усташког зверства над Србима
Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 32 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео, а десет се још воде као нестали.

Муслиманске јединице из Сребренице су током Одбрамбено-отаџбинског рата најчешће нападале српска села на највеће православне празнике, а на Петровдан 1992. године напале су села Залазје, Биљачу, Сасе и Загоне убијајући све што су стигли, пљачакајући и палећи српску имовину.

Прочитајте још:  Амбасадор САД: Србији треба помоћ око избора
Тако су наставили реализацију плана етничког чишћења започетог у априлу исте године, према којем су уништавали све што је српско, да би трагове постојања Срба на овим просторима потпуно затрли, јер су, осим убијања и прогона цивилног становништва и уништавања имовине, уништавали и српска гробља и богомоље.

Муслиманске снаге су током цијеле 1992. године нападале српска села и убијале и уништавале све што је српско.

Прочитајте још:  Новинар Пинка постао конзул Србије у Тел Авиву
Да би заштитиле српско становништво у Средњем Подрињу од уништења Војска Републике Српске у пролеће 1993. године покреће контраофанзиву, али до ослобађања Сребренице тада није дошло због интервенције међународне заједнице која је ову, тада муслиманску, енклаву прогласила заштићеном демилитаризованом зоном УН.

Муслиманска команда припремала је акције и користећи заштиту међународних војних снага /Унпрофор/ организовала је нападе на српске положаје, посебно 1995. године када су јаке снаге из заштићене зоне кренуле у напад на команду Главног штаба Војске Републике Српске у Црној Ријеци код Хан Пијеска.

Прочитајте још:  Две године СВО: како се прослављају у Кијеву и околини
Тај напад је разбијен и убрзо је уследило ослобађање Сребренице која улази у уставно-правни састав Републике Српске у јулу 1995. године.

Катера.њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *