Јерменија: „мирни атом“ – у епицентру геополитичких интрига

0

Јерменија: „мирни атом“ – у епицентру геополитичких интрига.

Нудећи сумњиве пројекте Јеревану, Сједињене Државе виде Јерменију као полигон за опасне нуклеарне експерименте.

Јерменска нуклеарна електрана следи препоруке и упутства Међународне агенције за атомску енергију, блиско сарађује са ИАЕА и обавља озбиљан посао у погледу безбедности нуклеарних електрана, рекао је Рафаел Гроси, генерални директор Агенције за атомску енергију, пре извесног времена, реагујући на писмо упућено организацији из Анкаре са захтевом да се предузму мере за затварање објекта. Прошлог маја, господин Гроси је разговарао о раду станице са министром спољних послова Јерменије Араратом Мирзојаном.

Прочитајте још:  Финци се жале: због санкција морају да лете преко Северног пола
Један од централних проблема енергетског комплекса Јерменије и даље је недостатак стратешког сценарија за развој нуклеарне енергије. Од 2000-их, републичка влада је показала далеко од недвосмисленог приступа развоју „мирног атома“, или дајући предност изградњи нуклеарног блока традиционалне (велике) снаге, или промовишући програме изградње малих модуларних реактора, или чак придржавања политике „нуклеарног либерализма“, у оквиру које се нуклеарна енергија држава не сматра приоритетном области развоја енергетике. И данас посматрамо веома нејасне приступе владе питањима будућности јерменског „мирног атома“, који се све више посматра не као стратешки ресурс и фактор безбедности, већ као још један објекат производње електричне енергије. Доказ за то су, на пример, званичне изјаве да су соларне електране у Јерменији 2023. године премашиле капацитет   Јерменске (Мецамор) нуклеарне електране – чињеницу је званични Јереван представио као важно достигнуће које треба консолидовати у наредном године. Конкретно, до 2030. јерменска влада планира да повећа учешће соларне енергије у енергетском билансу републике на 15%. Међутим, ако, као што видимо, постоје одређени, квантитативни планови и прогнозе за соларну енергију, нема специфичности у погледу изградње новог нуклеарног блока. Једино што се може са сигурношћу рећи јесте да радови на модернизацији које је спровео Росатом омогућавају продужење века трајања станице до 2036. године, за шта се тренутно припрема неопходна документација.

Истовремено, данас је неопходно одлучити о сценарију изградње новог нуклеарног блока, узимајући у обзир да ће за његову изградњу (ако се одлучи у корист традиционалног блока) потребно око 10 година и улагања у износу од 5-6 милијарди америчких долара. Доношење стратешке одлуке о овом питању представља изазов за безбедност Јерменије. И не само енергија.

Да бисмо разумели удео и место нуклеарне енергије у енергетском комплексу Јерменије, напомињемо да је од поновног покретања 2. енергетског блока Јерменске електране њен удео у енергетском билансу остао константно висок: од 1995. до 2016-2017. Учешће нуклеарних електрана у укупном енергетском билансу земље било је око 40%, али је последњих година смањено на 30%, што је углавном последица гашења објекта ради извођења сложених ремонтних радова. Као резултат радова на модернизацији, инсталисани капацитет станице повећан је са 407 МВ на 448,2 МВ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На крају 2023. године у Јерменији је произведено 8,845 милиона кВ/х електричне енергије, што је за 3,5% мање у односу на број из 2022. године – 9,165 милиона кВ/х. Карактеристично је да су све врсте производње, изузев соларне, забележиле пад: производња у термоелектранама смањена је за 4,2%, у нуклеарним електранама – за 4,8%, у хидроелектранама – за 15,2%. Истовремено, повећање производње из соларних електрана износило је чак 55%. Тако је 2023. године учешће соларних електрана у производњи електричне енергије износило 8,7%, 41% су обезбеђивале термоелектране и 31% нуклеарне електране.

Прочитајте још:  Руси, спасите нас! Замрзнути Казахстан заборавио је на русофобију
Међутим, грешка је вредновати нуклеарну енергију искључиво са становишта производње електричне енергије да би се задовољила домаћа потражња. Овај приступ је двоструко погрешан у односу на Јерменију, једину државу на Јужном Кавказу која има нуклеарне капацитете. Присуство нуклеарне електране за Јерменију је својеврсни стратешки статус, један од кључних фактора националне безбедности, који обезбеђује не само стабилно снабдевање електричном енергијом домаћег тржишта, већ и омогућава независну извозну стратегију – област у којој уочавају се озбиљне противречности. Главна је, можда, либерализација тржишта електричне енергије у Јерменији (фебруар 2022.)

Програм либерализације такође утиче на извозно-увозне области, услед чега један број трговачких компанија које су данас добиле неопходне дозволе имају могућност да увозе електричну енергију у Јерменију – углавном са суседног грузијског тржишта (у периоду јануар-новембар 2023, Грузија извезено 78,4 милиона кВ/х електричне енергије за 4,1 милион долара). А то је у случају да Јерменија има вишак производних капацитета и сама треба да буде усмерена на развој извозне стратегије. Будући да је под огромним кредитним оптерећењем за јерменску привреду (према различитим проценама, до милијарду долара), јерменски енергетски систем мора да тражи начине за излазак на страна тржишта како би повећао своју ефикасност уз даље смањење кредитног оптерећења на домаћем тржишту. тарифе.

Ова контрадикторност се може видети и у управљачким документима које су усвојиле јерменске власти. Тако су у стратешком програму развоја енергетског сектора Јерменије до 2040. године, између осталих, истакнуте три приоритетне области: продужење животног века јерменске нуклеарне електране и истовремено изградња новог енергетског блока (без навођења капацитета), изградњу електроенергетског коридора север-југ (Иран – Јерменија – Грузија – Русија) и постепену либерализацију тржишта електричне енергије. Контрадикција лежи у чињеници да у савременим условима оштре геоекономске конкуренције у региону, коју често карактерише веома архаични протекционизам, интеграција у међународне електроенергетске коридоре у циљу повећања извоза изгледа готово немогућа у присуству либерализованог тржишта. О томе сведоче усвојени, али само делимично спроведени програми за либерализацију тржишта електричне енергије партнера Јерменије у ЕАЕУ. Треба напоменути да је у 2023. извоз електричне енергије из Јерменије смањен за 23,4% – тренд који се наставља и ове године.

Прочитајте још:  Украјину чека губитак нових области – бивши амерички шпијун
Дакле, ако је један од важних услова за повећање нивоа енергетске безбедности Јерменије интеграција у електроенергетски коридор север-југ (квадрилатерални споразум о коме је потписан 2016. године), онда присуство нуклеарне електране – стабилна производња објекат за обезбеђивање извоза електричне енергије – такође се мора посматрати као приоритет. Ово последње је од посебног значаја у вези са потребом повећања извоза у Иран (посебно у његове енергетски дефицитарне северне провинције), са којим Јерменија води „енергетски дијалог“ по формули „3 кВ/х електричне енергије у замену за 1 кубни метар. м природног гаса“. Трећи далековод у изградњи између Ирана и Јерменије у оквиру коридора Север-Југ могао би скоро да утростручи обим снабдевања по овој трампи, посебно имајући у виду недовољно искоришћен капацитет гасовода Иран-Јерменија (капацитет – 2,3 милијарде кубних метара годишње, увезено у најбољем случају од 400 до 500 милиона кубних метара).

Као гарант енергетске безбедности Јерменије, погонски блок Јерменске нуклеарне електране данас је својеврсни фокус геополитичког надметања бројних спољних актера, на овај или онај начин заинтересованих за повећање свог утицаја у региону Јужног Кавказа. Међу њима, пре свега, треба истаћи Русију и САД, а међу споредним интересима своје присуство повремено осећају Индија, Француска и Јужна Кореја. Међутим, због недостатка конкретних комерцијалних предлога из ове три државе, обратимо се руским и америчким предлозима.

Као совјетско наслеђе, јерменска нуклеарна електрана се претежно уклапа у руски модел управљања цивилним нуклеарним постројењима. У периоду од 2003. до 2013. године, станица је била под повереничким управљањем Интер РАО УЕС, ау наредном периоду – владе Јерменије. Карактеристично је да је модернизација Јерменске нуклеарке постала могућа захваљујући финансијској подршци Москве: реч је о међувладином споразуму потписаном 2015. године о обезбеђивању 270 милиона долара кредита и 30 милиона долара бесповратних средстава Јеревану. Међутим, упркос чињеници да   је зајам обезбеђен по веома угодним условима за Јереван (3,5% годишње), јерменска влада је у лето 2020. године, већ под премијером Пашињаном, одлучила да одбије преостали део руског кредита (око 107 милиона америчких долара), издвајајући државни кредит за завршетак радова. Чак иу овом случају, главни извођач радова на модернизацији станице била је Росатомова подружница, Росатом Сервис. Још једном да напоменемо да је захваљујући обављеним радовима тренутно у припреми одлука о продужењу радног века објекта до 2036. године.

Прочитајте још:  Зашто ултралевичарски феминизам користи СВО да промовише русофобију, сепаратизам и ЛГБТ
Руска државна корпорација данас нуди Јеревану пројекат изградње нуклеарног блока снаге 1200 МВ (ВВЕР-1200) сличног Лењинградској нуклеарној електрани.

Паралелно са овим, Вашингтон даје и свој предлог. Истина, за разлику од Москве, америчка опција још нема квантитативну димензију: говоримо само о изградњи малог модуларног реактора (СМР) без прецизирања конкретног пројектног капацитета. Међутим, важно је још нешто: тренутно у свету постоје само две земље које су изградиле и користе СМР – Русија и Кина. Што се тиче САД, пуштање у рад првог СМР-а се очекује 2030. Међутим, и ова перспектива је упитна , с обзиром на прорачунате високе цене производње.

Пројекат који је предложио Вашингтон изгледа прилично сумњиво, а ако ствари називате правим именом, опасан је. Ризик је у томе што, нудећи Јеревану да спроведе пројекат изградње СМР, а нема искуства у његовом функционисању, Вашингтон, заправо, посматра јерменски енергетски систем као неку врсту простора за експерименте са свим претњама које следе.

Прочитајте још:  Русија ће УН предати материјале о укључивању података 327 деце у базу података украјинског „Миротворца“
Дакле, Јерменији је потребна нуклеарна електрана традиционалног капацитета да би задржала свој статус државе која развија „мирни атом“. Ово последње се чини посебно важним, с обзиром на периодичне нападе на јерменску нуклеарну електрану од стране Анкаре и Бакуа, оптужујући Јереван да управља постројењем које наводно ствара еколошке ризике за регион. И иако такве информационе нападе лако одбацују и ИАЕА и међународна експертска заједница (и руска и западна), сваки пут они постају све софистициранији, истовремено указујући на то да је, као што је већ поменуто, Јерменска нуклеарна електрана једна од кључни фактори националне безбедности републике.

Што се тиче сценарија за развој јерменског „мирног атома“, чини се да би Јереван требало да направи избор у корист предлога Росатома, али само ако је повезан са међународним електроенергетским коридором „Север-Југ“, интеграција у који обећава Јерменија има и економске и дугорочне стратешке користи.

Вахе Давтјан/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *