УН усвојиле кинеску резолуцију о вештачкој интелигенцији коју су подржале САД

0
суд

(Фото: Илустрација Васељенске)

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију коју је предложила Кина, уз подршку САД, којом се богате развијене земље позивају да премосте све већи јаз са сиромашним земљама и да им обезбеде да имају једнаке могућности да користе вештачку интелигенцију.

Резолуција је усвојена након што је 21. марта усвојена прва резолуције УН о вештачкој интелигенцији коју су предложиле САД.

Усвајање две необавезујуће резолуције показује да су САД и Кина, које су ривали у многим областима, одлучне да буду кључни играчи у обликовању будућности вештачке интелигенције и да сарађују у првим важним међународним корацима у тој области, преноси Асошиејтед прес.

То што су оба документа усвојена консензусом 193 чланице Генералне скупштине УН показује широку глобалну подршку поводом заједничке стратегије у вези са развојем вештачке интелигенције.

И америчка и кинеска резолуција упозоравају на опасности од коришћења вештачке интелигенције, док се такође наглашавају њене потенцијалне користи у промовисању економског развоја и живота људи широм света.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Кинески амбасадор у УН Фу Цонг рекао је новинарима у понедељак да су две резолуције комплементарне, при чему је америчка “општија”, а да се управо усвојена кинеска фокусира на “изградњу капацитета”.

Кинески амбасадор је, међутим, оштро критиковао правило које је предложило Министарство финансија САД, објављено 21. јуна, којим би се ограничила и надзирала америчка улагања у Кину у области вештачке интелигенције, компјутерских чипова и квантног рачунарства.

Фу је истакао да Кина не верује да ће то правило бити “корисно за добар развој вештачке интелигенције” и позвао САД да укину санкције.

Прочитајте још:  Преокрет у Кијеву, Зеленски ипак смењује Залужног?

Танјуг

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *