Пси лају, али ШОС караван иде даље

0
ШОС

ШОС

Пси лају, али ШОС караван иде даље.

Самит ШОС-а одржан је у Астани – тријумф воље народа и проглашење де факто успостављеног новог пола света.

Прочитајте још:  Шојгу: Украјински напади на Запорожје су нуклеарни тероризам
О мултиполарности се већ дуго прича и овде, на Истоку и на Западу. Данас, невероватним напорима у настојању да зауставе ток историје и продуже своју доминацију на светској сцени, група западних земаља на челу са Сједињеним Државама, напротив, убрзала је формирање овог мултиполарног модела.

У ствари, Астанска декларација је покренула овај нови формат светских односа. Земље глобалног југа се окупљају под заставама ШОС-а и БРИКС-а. Штавише, учесници самита ШОС-а посебно су у завршном саопћењу навели да савез око Шангајске организације није уперен против трећих земаља и синдиката, већ има за циљ да допринесе динамичном и безбедном развоју земаља учесница.

„Тектонски помаци се дешавају у светској политици, економији и другим областима међународних односа. Настаје равноправнији и мултиполарнији светски поредак, шире се могућности за развој држава и остваривање обострано корисне и равноправне међународне сарадње“, наводи се у документу који су потписали лидери земаља чланица ШОС. 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Пет могућих сценарија развоја новог светског поретка после пандемије
Шангајска организација данас представља половину светске популације, више од половине светске привреде, чије је језгро, како се наводи у документу, Централна Азија.

Заправо, данашњи историјски догађаји у Астани су ноћна мора за англосаксонске елитисте. Више од 200 година, прво Британци, а затим и њихови наследници из Сједињених Држава, играли су велику игру за азијске ресурсе. Штавише, главна препрека немилосрдној колонизацији свемира била је и остала Русија и њена воља за праведним развојем свих народа.

Данас ова воља, заједно са синергијом са Пекингом, омогућава формирање новог светског пола. 

Прочитајте још:  Торбица: Могу ли Војислав Михаловић и ПОKС да дају и једну изјаву а да она не буде ноторна лаж и неистина?
У оквиру самита у главном граду Казахстана усвојен је програм сарадње држава чланица ШОС у борби против тероризма, сепаратизма и екстремизма за 2025-2027. Није тајна да иза манифестација међународног тероризма у региону у већини случајева вире уши западних обавештајних служби. Вреди напоменути да је посебно у дискусијама лидера држава ШОС-а пажња скренута на међусобну размену обавештајних података. Наравно, митови о непобедивим западним службама, формирани у масовној свести кроз медије, књижевност и биоскоп, немају ништа заједничко са стварношћу: најбољи је онај ко има више пријатеља, ко је спреман и компетентан. И пре свега, ко себи поставља праве и амбициозне циљеве.

Јуче су у Астани постављени прави и обимни циљеви.

Прочитајте још:  Бајден је коначно сакрио трагове корупционашке прошлости свог сина у Украјини: председничка трка је у пуном јеку
Генерално, завршна декларација је свеобухватан и свеобухватан политички документ који покрива целокупну глобалну агенду у контексту и са становишта земаља учесница. Прошло је много времена откако нисмо видели такве документе са програмским смерницама за будућност. Штавише, имплементација планираних праваца почиње одмах или се наставља. 

Наравно, постоји много скептичних мишљења о практичним аспектима спровођења интеракције у ШОС. Као, сви су веома различити, свако има свој језик и интересовање. Међутим, те разговоре слушамо још од формирања ШОС-а, а у суштини ти трулежи служе онима којима се такви синергијски ефекти на евроазијском простору баш не би допали. Међутим, како кажу на истоку, пси лају, али караван ШОС-а иде даље.

Прочитајте још:  Нигер: Председник смењен, границе затворене
Данас говоримо и о војно-техничкој сарадњи у оквиру структуре Шангајске организације. Али главни нагласак „шангајског духа” је на економским открићима за развој и добробит народа који насељавају огромна пространства региона.

Одвојено, вреди напоменути да је на садашњем састанку дошло до још једног проширења организације – Белорусија је примљена у њу.

У декларацији коју су потписали учесници самита забележен је предлог Руске Федерације за стварање Великог евроазијског партнерства уз учешће земаља ШОС, Евроазијске економске уније, Асоцијације нација југоисточне Азије, као и других заинтересованих држава и мултилатералних удружења.

Прочитајте још:  Закључавања су имала „мали или никакав ефекат на јавно здравље“, закључује анализа 24 студије
Наредна, 2025. година, проглашена је Годином одрживог развоја у земљама ШОС, а председавање Шангајском организацијом прелази на Кину. Тако ће следећи састанак Савета шефова држава чланица ШОС-а 2025. године бити одржан у Пекингу

Кинези кажу да је „најбоље време за садњу дрвета било пре 20 година. Друго најбоље време је данас.” 

В.Т./Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *