Мештани Лучана и Гуче у страху од локалне полиције: Мало фали да почну да нас убијају на улици!

0
возило, полиције

Житељи Лучана и Гуче већ месецима уназад страхују од испада појединаца из њихових полицијских станица. Најпре су крајем априла двојица саобраћајних полицајаца испалили више хитаца у момке који се нису зауставили на знак СТОП у селу Рти, а све је кулминирало прошлонедељним нападом на Радована Ђенадића који је пребијен из чиста мира. Иако су у оба случаја покренути дисциплински поступци, мештани ова два места су у страху од тога шта је следеће, а како тврде, уместо да су ту за грађане, полицајци се понашају као локални шерифи и демонстрирају силу над грађанима.

Случај пребијања Радована Ђенадића из Гуче узнемирио је јавност у Србији. Ђенадића су двојица полицајаца извукла из локала у којем је славио рођење детета, а потом га одвели у шуму где су га како је истакао, злостављали службеници МУП. Кобног дана, Ђенадић код себе није имао личну карту, а МУП је у свом саопштењу тврдио да су дошли јер је неко пријавио да Ђенадић јури мотором.

Суспендовани са посла

Уместо да га приведу како закон налаже или му напишу пријаву, Ђенадића су најпре одвели у шуму где су га тукли и претили му. Тек након тога је одвезен у станицу, где је обављен информативни разговор са њима. Због овог случаја огласио се чак и министар полиције Ивица Дачић који је саопштио да су поменути полицајци суспендовани. Чачански адвокат Иван Чвркић у разговору за Nova.rs истиче да скоро у свим случајевима када полиција прекорачи овлашћења, измисле причу и поднесу тим људима пријаву.

Прочитајте још:  Велика Албанија у најави: Тирана позива Албанце у Црној Гори да узму пасош Албаније

„Углавном то буде за ометање службеног лица или за напад на службено лице. Оно што је карактеристично је диспропорција између повреда које је лице задобило и полиција. То значи да грађане оптуже да им је покидало еполете, наводне повреде, док оно које је наводно извршило кривично дело има вишеструке повреде“, каже адвокат. Нажалост, како наводи, наша тужилаштва су увек благонаклона према полицији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Имам пример из праксе. Дођем на саслушање, а тужилац и полицијски службеник пију кафу. Једини пут кад наши судови и тужилаштва нису веровали полицији је кад су претукли Андреја Вучића и хапсила са жандармеријом саобраћајце“, сматра Чвркић.

У свим другим случајевима је очигледно да се ради о полицијској бруталности, додаје он, напомињући да има изузетака.

„Ипак, то је мантра настала и наслеђена из комунистичких времена да се полицајци штите. Уместо да се санкционишу баш због полицајаца који савесно обављају свој посао, толеришу им насиље“, каже Чвркић подсетивши да су за време ковида пендречени момци који су мирно седели у парку, на Ташу.

„Овом момку који је претучен биће поднета кривична пријава и на крају ће га суд осудити. Што је најцрње, младић ће бити крив, а двојица полицајаца ће се вратити на посао. Министар Ивица Дачић њиховим удаљењем са посла прави себи маркетинг“, закључио је адвокат.

Пуцали на младиће

Ово није једини испад полицијских станица у Гучи и Лучанима, па су тако полицајци из Гуче априла пуцали на младиће који се нису зауставили на СТОП. Недавни догађаји улили су страх међу мештане ова два места, који тврде да се само „гомилају“ овакви случајеви. „Уместо да нас штите поједини полицијски службеници тероришу народ. Понекад ме страх да изведем унука у шетњу, будући да се осећам небезбедно“, прича наша прва саговорница, која је, због недавних догађаја, одлучила да остане анонимна.

Прочитајте још:  Род јабуке слаб, али извоз одличан

Према њеним речима, никада се не зна где ће ко да запуца.

„То је, у најмању руку, разочаравајуће. Много младих је примљено у нашу станицу од којих се појединци понашају бахато и чини се да је сва власт у њиховим рукама“, објашњава она и додаје да је била шокирана када се догодио инцидент у селу Рти надомак Гуче.

„Па реците ми ви да ли је нормално да полицајци пуцају у неке клинце који се нису зауставили на знак СТОП. Уместо да су их привели, писали им казне или одузели возачке дозволе они су ‘нашли решење’ да припуцају и испале више од десет хитаца“, наглашава. „Уместо да нас штите поједини полицијски службеници тероришу народ. Понекад ме страх да изведем унука у шетњу, будући да се осећам небезбедно“, прича наша прва саговорница, која је, због недавних догађаја, одлучила да остане анонимна.

Према њеним речима, никада се не зна где ће ко да запуца.

„То је, у најмању руку, разочаравајуће. Много младих је примљено у нашу станицу од којих се појединци понашају бахато и чини се да је сва власт у њиховим рукама“, објашњава она и додаје да је била шокирана када се догодио инцидент у селу Рти надомак Гуче.

„Па реците ми ви да ли је нормално да полицајци пуцају у неке клинце који се нису зауставили на знак СТОП. Уместо да су их привели, писали им казне или одузели возачке дозволе они су ‘нашли решење’ да припуцају и испале више од десет хитаца“, наглашава.Ова сматра да њих треба послати на друштвено користан рад.

Прочитајте још:  Година великих поскупљења је за нама: ДА ЛИ ЋЕ 2024. БИТИ БОЉА?

„Они нису смели да обуку поново униформе. Колико сам чула, али то су непроверене информације, враћени су на дужност. Према мојим сазнањима један од њих је распоређен да чува ђаке у лучанској школи што је (уколико је тачно) скандалозно „, закључује она.

„Локални шерифи“

Наш други саговорник, који такође инсистира на анонимности, каже да су Гуча и Лучани постали као Дивљи запад. И он је забринут због дешавања последњих месеци. Сматра да су у питању момци (полицајци) смањеног степена интелигенције и друштвене одговорности, те да нису свесни значке коју носе.

Како каже, уместо да буду заштитници сваког грађанина, они постају ‘терористи’.

„Уз дужно поштовање држави и државним институцијама, нажалост, у органе реда и мира примају се свакакви људи. То се најчешће дешава у малим провинцијалним срединама“, наставља причу наш саговорник.

Нова

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *