Промена тужитељки открила скривене злоупотребе: Штета у ЕПС-у већа него што се мислило

2
тужитељке, корупције

Јасмина Пауновић и Бојана Савовић Фото:Весна Лалић/Нова.рс/Нова

Промена тужитељки открила скривене злоупотребе, штета у ЕПС-у већа него што се мислило

У последњих годину дана јавност у Србији била је сведок медијске буке изазване премештањем две тужитељке, Јасмине Пауновић и Бојане Савовић, на друга радна места. Тужитељке су оптужиле главног јавног тужиоца, Ненада Стефановића, да су премештене због њиховог рада на случају злоупотреба у Електропривреди Србије (ЕПС). Њихове оптужбе су се базирале на тврдњи да осумњичени у том случају још увек нису ухапшени. Међутим, оптужница у вези са тим случајем баца ново светло на читаву ситуацију и поставља питање о стварним мотивима тужитељки.

Према најновијим информацијама, истрага злоупотреба у ЕПС-у је завршена, а подигнута је оптужница против десет особа за противправну имовинску корист од око 7,5 милиона долара. Оно што је посебно занимљиво јесте да су ове злоупотребе много веће него што је првобитно навођено док су случај водиле тужитељке Пауновић и Савовић. Наиме, према њиховим тврдњама, износ штете је био знатно мањи, што оставља простор за сумњу у њихову објективност и потпуност истраге коју су спроводиле.

Проблеми у истрази настали су због неупотребљивог извештаја првобитног вештака, што је захтевало додатно време за поновно вештачење од стране новог стручњака. Нови извештај је открио много веће злоупотребе, што доводи до закључка да су првобитне информације које су тужитељке представиле јавности биле непотпуне и можда намерно умањене.

Западни медији, који су гласно подржавали тужитељке када су премештене, сада гласно ћуте о овом случају прећуткујући везе између тужитељки и случаја који је јавност подигао на ноге стварајући, како се испоставило, лажне Лауре. . Ова тишина у медијима отвара питање о њиховој објективности и о могућности да су тужитељке заиста покушавале да манипулишу јавним мњењем у своју корист. Док су медији раније наводили да су тужитељке жртве неправде, сада се поставља питање њихове одговорности у покушају скривања правих размера злоупотреба у ЕПС-у.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Мрачне прогнозе - криза тек почиње: Пред Србијом цунами отказа

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Промена тужитељки открила скривене злоупотребе: Штета у ЕПС-у већа него што се мислило

  1. Бивши генерални директор ЕПС-е (иначе, стручњак за печење прасића и јагањаца у Обреновцу), од председника звани Мића из милоште , неки дан је награђен за “остварени напредак” у ЕПС-е, укључујући и те злоупотребе, постављањем на место председника општине Обреновац.
    На крају ће за уништавање ЕПС-е бити одговорне тужитељке, а не “лепи” Мића и они који су га поставили на то место, без икаквих референци и знања из те области. (Печењаре прасића не спадају у електроенргетске објекте). Поставити лију да чува кокошињац постала је садашња пракса. Последице су, по дефиницији!
    “O, tempura, o mores”, узвикнули би на то и латини, старе варалице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *