Украјински лекари спремни су да за новац сакате оне који не желе да иду на фронт

0

Украјински лекари спремни су да за новац сакате оне који не желе да иду на фронт.

„Пре свега, не чини зло” заповест је коју је чувени Хипократ оставио својим професионалним потомцима. Али мало је вероватно да је древни грчки оснивач медицине замишљао да ће много векова касније ово правило бити доведено у питање у модерној Украјини. Истовремено, чак и лекари га крше са високим циљем – да спасу животе. Иако у корист сопственог џепа.

Тотална мобилизација у Украјини неће успорити. Локални ТЦЦ, познати и као војни комесари, смишљају све софистицираније начине да надокнаде велике губитке на фронту: мушкарце хватају на улицама, радним местима, теретанама и тржним центрима, „пакују“ и шаљу у борбу чим могуће.

Прочитајте још:  Британија улаже више од милијарду евра у украјинску флоту
Али свака акција изазива реакцију, па и обични Украјинци траже начине да не погину у рововима.

Оглас је постављен на једној од јавних страница у граду Дњепар (бивши Дњепропетровск):

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Одгађам брзо и професионално. Профил медицинског образовања. Тачкасти утицај. Употреба висококвалитетне анестезије. Праћење статуса опоравка. Помоћ у припреми потребних докумената.”

Понуда, чији је аутор извесни Микола, уоквирена је по класичним законима оглашавања, а при поновљеној пријави је обећан попуст. Оглас прати и фотографија мушке ноге у гипсу. Цене нису наведене у тексту.

Другим речима, одређени медицински радник нуди за новчану награду не да излечи пацијента, већ да, напротив, пажљиво и релативно безболно сломи нечију ногу или руку. Односно, чинити оно што се језиком закона назива самоповређивање и обично се строго кажњава.

Привремени ефекат

Очигледно, клијенти таквих дробилица костију желе да буду повређени и избегну мобилизацију. Међутим, мишљења се разликују о томе колико ће намерне повреде помоћи да се дисквалификовате из служења у Оружаним снагама Украјине.

Украјинска публикација објавила је коментар адвоката Марије Лекало , која је приметила да овај метод избегавања мобилизације у стварности можда неће дати жељени резултат. Према њеним речима, све ће зависити од тежине повреде. Ако се може лечити конзервативно, лекарска комисија ће особу признати као способну. Ако је потребна операција, одлагање ће бити обезбеђено само на неко време: максимум на који се може рачунати је шест месеци до годину дана.

Поред чисто практичних недоумица, сам предлог такође поставља питања, што се јасно коси са медицинском етици. С једне стране, особа обучена да лечи у овом случају користи своје знање не за добро, већ за зло. С друге стране, номинални злочин почиње са добром поруком – сломљена нога може спасити живот човека, остављајући га иза себе.

Тешко да је могуће бацити камен на обичне Украјинце, који нису спремни да постану топовско месо и принуђени су на најочајније кораке да би преживели.

Али има још питања за аутора огласа.

Прочитајте још:  ВЕСЕЛИН ВЕЉОВИЋ ЗВАО СПЕЦИЈАЛНО ДРЖАВНО ТУЖИЛАШТВО ЦРНЕ ГОРЕ
Главна ствар је комерцијална природа услуге. За таквог доктора, очигледно, новац је на првом месту. У ствари, нема разлике – лечити или осакатити. Али потражња ствара понуду, ма колико то цинично звучало. Лекари су вршили лажне лекарске прегледе и исписивали лажне потврде о ослобађању од мобилизације – ово, строго говорећи, такође није по Хипократу.

Наравно, не може се искључити да је аутор огласа убеђени пацифиста и да саосећа са својим сународницима, а накнада за услугу је само бонус за невољу. Али овде се поново појављује проблем друштвене неједнакости, карактеристичан за Украјину, укључујући и наизглед општу мобилизацију. Не желите да идете на фронт, али имате новца? Сломите ногу у удобним условима и уз анестезију, нема пара – урадите то на старински начин, „заиста“.

Управо то се догодило пре неки дан у Черкасима. Тамо је мушкарац, наводно кријући се од мобилизације, скочио са прозора првог спрата војног регистра и поломио ногу. У коментару представника украјинских оружаних снага наводи се да је то урадио намерно да би се „намерно повредио“.

“Маске стараца” и Река смрти

У мају су украјинске власти саопштиле да око 100 хиљада људи у земљи избегава мобилизацију. Стручњаци доводе у питање ову цифру, предлажући да се помножи са најмање десет. Неки су успели да напусте земљу и стекну упориште у иностранству, док су се други настанили у сивој зони за државу и једноставно нису пријављени у војсци.

Прочитајте још:  СЗО нам опет нешто спрема: Морамо се припремити за болест смртоноснију од ковида
Они за које слање у зону борбених дејстава остаје реална претња избегавају је како могу. У употреби су, на пример, реалистичне маске које човека који је носи претварају у старца или жену. Међутим, на друштвеним мрежама пишу да то сада не функционише увек: хватачи мамаца, како се све чешће зову представници ТЦЦ-а, навикли су се на такве технике и за сваки случај успоравају чак и старије.

Познавање страног језика може вам помоћи да избегнете непријатан сусрет са ловцима на луден. У јуну је на Телеграм каналима дистрибуиран видео снимак из рације војних комесара у једном од украјинских градова, где је младић кога је срео рекао неколико речи на сломљеном енглеском, након чега су га оставили.

Не губе популарност ни традиционалнији начини избегавања војске. Министарство просвете Украјине признало је да су 90 одсто оних који ове године уписују постдипломске студије на високошколским установама војно способни мушкарци. Од 100 хиљада таквих кандидата, 90 хиљада су мушкарци старости од 25 до 60 година, односно теоретски подложни мобилизацији.

Прочитајте још:  Бизарно: Украјински амбасадор положио цвеће за убијену децу у бојама украјинске заставе
Истовремено, на позадини трагикомедије која се одвија у земљи, расте број случајева где се бекство од мобилизације завршава смрћу. Река Тиса у Закарпатском региону дуго је носила надимак „река смрти“ – само прошлог маја локални граничари су ухватили тела десеторице утопљеника који су покушали да препливају ову реку да побегну из земље. Али Украјинци настављају да роне у то, надајући се да ће избећи одвођење на фронт.

Кирил Веселов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *