Стотине кућа претворено у плантаже дроге: Како албанска мафија доминира тржиштем канабиса у Енглеској

0
плантаже

Марихуана (Фото Пиксабеј)

Британски медији изразили су забринутост због новог тренда који је постао веома уочљив у последњих неколико година: масовна појава мини плантажа за узгој канабиса на изнајмљеним имањима и вилама. Ова појава се приписује имигрантима из Албаније, који су у претходним годинама у великом броју долазили у Велику Британију.

Криминалне групе користе једноставну шему: изнајмљују куће у удаљеним предграђима, често у околини Бирмингема, и претварају их у фабрике за производњу дроге. У периоду од 2018. до 2023. године, у Лондону је забележено 1.056 случајева оваквих активности. Једна таква фарма може да оствари три жетве годишње, доносећи приход од 750 хиљада до милион фунти.

Овај тренд подсећа на село Лазарат у Албанији, чији су се становници обогатили узгајањем конопље. Годишња жетва у овом селу доносила је трговцима дрогом око шест милијарди долара, што представља скоро половину БДП-а Албаније. Данас, за разлику од ранијих времена када је било потребно пронаћи индустријски објекат или складиште за узгој канабиса, криминалци не оклевају да оштете стамбене објекте у власништву британских грађана, при чему осигуравајућа друштва не могу да покрију насталу штету.

Албанска мафија је постала значајан фактор у трговини дрогом у Европи последњих година. Почевши као курири и дистрибутери, Албанци су брзо доминирали тржиштем. Пандемија није утицала на њихово пословање; количине марихуане испоручене током 2020. и 2021. године и даље су се мериле у тонама. Упркос напорима албанских безбедносних снага које воде “рат против марихуане” од 2014. године, обим узгојене конопље повећан је за 1200%.

Британска влада је 2022. године објавила рат албанским илегалним имигрантима који чамцима прелазе Ламанш. Премијер Риши Сунак је тврдио да је ова иницијатива омогућила смањење броја албанских миграната за 90 одсто, али оперативни извештаји показују другачије. Постоје индиције да су албанске организоване криминалне групе већ преузеле контролу над тржиштем кокаина у Великој Британији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Индустријске сировине на минимуму: Недостају метали, енергенти, кафа...

Ова ситуација представља озбиљан изазов за британске власти, које се суочавају са значајним проблемом контролисања илегалних активности и смањења штете коју оне проузрокују.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *