Кривичне пријаве због скривених договора око вакцина са Pfizer-ом: Да ли ће Урсула фон дер Лајен преживети реизбор?

0
случајни лик

случајни лик

Европски суд саопштио је данас да Европска комисија није дозволила довољан приступ јавности о информацијама о куповини вакцина против коронавируса током пандемије.

Судска одлука донета је дан уочи гласања у Европском парламенту о томе да ли ће Урсула фон дер Лајен поново бити изабрана за председницу Европске комисије, преноси Ројтерс.

Урсула фон дер Лајен се налази у центру скандала због наводне корупције и уништавања докумената, који би могли значајно утицати на њену политичку каријеру и реизбор на место председнице Европске комисије. Ове оптужбе су везане за размену текстуалних порука са извршним директором компаније Pfizer, Албертом Бурлом, током преговора о набавци вакцина против коронавируса. Европски омбудсман је раније критиковао Комисију због недостатка транспарентности у овом процесу и препоручио детаљнију претрагу порука, што је довело до покретања кривичних пријава у Белгији​​.

Фон дер Лајен се сада суочава са критикама да је оштетила јавни интерес и нарушила имиџ Европске уније због начина на који су вођени преговори око вакцина. Ове оптужбе додатно компликују њену позицију уочи гласања у Европском парламенту о њеном реизбору, јер се многи посланици осећају изневереним због недовољне транспарентности и могућег сукоба интереса. Комисија је одбацила наводе, наводећи да текстуалне поруке не представљају значајан документ и да њихово чување није било обавезно​​.

Кривична пријава која је поднета у Белгији укључује оптужбе за корупцију и уништавање докумената, што је реткост у историји Европске уније. Ова правна акција долази након што је “Њујорк тајмс” покренуо случај против Европске комисије пред Европским судом правде због приступа текстуалним порукама, а омбудсманка Емили О’Рајли критиковала Комисију због недостатка адекватне потраге за порукама​.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Цела 2021. биће година вакцинације

Фон дер Лајен сада мора да увери посланике да може да води Европску комисију на начин који ће обезбедити транспарентност и одговорност. Питање је да ли ће успети да обезбеди довољно гласова у условима када је њена репутација озбиљно нарушена овим оптужбама. Многи посланици, нарочито из Зелених, инсистирају на даљем истраживању и транспарентности како би се осигурало да није било неправилности у процесу набавке вакцина​.

Софија Марић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *