ПАВЕЛИЋЕВ УСТАШКИ ЛОГОР ЗА ДЕЦУ БИО ЈЕ СТРАВИЧАН

2
логор

Пре 82 године надомак Загреба отворен је логор за децу, што протеклих дана скоро нигде у медијима није спомињано, а култура сећања налаже да памтимо историју.

Срби су народ, који је преживео бројна страдања од стране западних комшија; споменимо само зверства аустроуграрске војске у Мачви током Првог светског рата или концентрационе логоре Јасеновац и стратишта попут Пребиловаца или Јадовна. Међутим, по својој монструозности тешко шта може да се упореди са дечјим концентрационим логором Јастребарско у Павелићевој Независној Држави Хрватској, који је почео са радом средином јула 1942. године, и функционисао је пар месеци.

Према доступним подацима затворено је било минимум 3 336 деце, а страдало је (уморено или убијено преко 1 500 деце), при чему је и део римокатоличког клера је непосредно узео учешће у убијању.

Цинизам иде дотле, да се 2016. године на улазу у Јастребарско могао видети непримерен билборд UNICEF-a са натписом «Град Јастребарско – пријатељ деце». Хрватска данас на све могуће начине покушава да прекраја историју, па се саме историјске чињенице изврћу и од места за убијање Јастребарско се представља, малтене, као неки хуманитарни центар.

Дечији логор у НДХ био је и једини логор за децу у историји човечанства колико је познато. Србија би као матична држава српског народа морала да се постара да се истина о режиму Анте Павелића не заташкава, а проблем јесте актуелан, јер се неонацизам јавља у многим европским земљама, али у Хрватској се и не лечи чини се.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Горан Игић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “ПАВЕЛИЋЕВ УСТАШКИ ЛОГОР ЗА ДЕЦУ БИО ЈЕ СТРАВИЧАН

  1. Шиптарско-усташки конвертит и његов режим су, такође, укључени, заједно са тзв. СПЦ, у затирању
    историјског догађаја у ндх!
    Зар је могуће да то Срби не виде, и на тај начин постају директни саучесници у овој монструозној
    превари?

    1. Ајде да будемо реални па да признамо да је заташкавање тих злочина почело много прије Вучића и да је ово само завршна фаза пројекта. Наравно , никако не мислим умањити одговорност Вучића и “Оног Који Се Са Загребом Воли Јавно” (а у инат свима нама воли се и са “лијепом њином” , не схватајући да је том изјавом доказао да је недостојан).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *