„Политичке Амазонке“ Европске уније

0

„Политичке Амазонке“ Европске уније.

Бивша премијерка Естоније Каја Калас замениће Жозепа Борела, високог представника ЕУ за спољне послове.

Естонска премијерка Каја Калас поднела је оставку на функцију јер је номинована за место високог представника ЕУ за спољне послове да замени озлоглашеног и дуго досадног Жозепа Борела. Тако испада да ће водеће позиције у Европској унији сада заузети жене, с обзиром на то да шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајнен остаје на функцији и у наредном мандату.

Прочитајте још:  Црква Енглеске може да избаци заменице мушког рода и „Оче наш“ приликом описа БОГА
Формално, Каја Калас ће остати премијер док нова влада у Естонији не положи заклетву. Али естонски председник Алар Карис је већ најавио да је прихватио њену оставку. „Захвалио сам јој се на труду и пожелео јој срећу! Почећу преговоре са представницима свих политичких партија у Риигикогу (парламенту) о формирању нове владе“, рекао је он.

Шта је Калас толико разликовало да јој је поверено тако одговорно место у ЕУ? Рођена је 1977. године у Талину, када је Естонија још била део СССР-а, у прилично просперитетној совјетској породици. Њен отац је био високи совјетски званичник – директор естонске републичке филијале Сбербанке СССР-а и члан КПСС. И то упркос чињеници да је Кајина мајка, у доби од шест месеци, заједно са мајком и баком, послата на Краснојарску територију током депортације марта 1949. године, као члан породице естонске војне јединице „Омакаитсе“. Са 10 година њена породица се вратила у Естонску ССР. Али успони и падови ових рођака нису утицали на успешну каријеру њеног оца у СССР-у.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Каја Калас је 1995. године дипломирала право на Правном факултету Универзитета у Тартуу. Након тога радила је као адвокат, специјализирајући се за европско и естонско право конкуренције. А од 1996. радила је као помоћница позоришног редитеља, али је онда изненада ушла у политику: придружила се Естонској реформској партији и 2011. године изабрана у естонски парламент. Потом је изабрана у Европски парламент, где је, између осталог, била члан делегације за односе са САД. У априлу 2018. Калас је преузео дужност председника Реформске партије. Ова партија је победила на парламентарним изборима, а касније, у јануару 2021, Калас је постала прва жена премијер Естоније.

Прочитајте још:  Евроазијска економска унија: на путу ка јединственој монетарној политици
За разлику од још једне европске политичке „амазонке” – бивше британске премијерке Лиз Трус, која је волела да се вози тенк, претећи из њега Русији, Каја Калас, када је била премијер, возила се по Талину на бициклу. Међутим, то је није спречило да покаже милитантни жар и ватрену русофобију. Након почетка СВО-а, одмах је обећала да ће подржати Украјину политичком и материјалном помоћи. До априла 2022. 0,8% естонског БДП-а по глави становника у војној опреми је пребачено у Украјину. За то је Калас добила похвале и у Естонији и од својих америчких поборника, као „водећи проукрајински глас у рату“. А амерички часопис Нев Статесман назвао ју је „новом гвозденом дамом Европе“. Калас је такође снажно подржао улазак Украјине у Европску унију, тврдећи да би то била „морална дужност“. Истовремено је позвала да се укине издавање улазних виза Русима, цинично називајући посету „Европи привилегијом, а не људским правом“. Њена влада је такође подржала легализацију истополних бракова. Односно, одавно се показала као верни поборник нових „европских вредности“.

Међутим, попут Урсуле фон дер Лајен, чији је муж осумњичен за превару са вакцинама против коронавируса, новопечена „Гвоздена дама“ Европе такође има своје лице у пиштољу. Како сведочи америчка Википедија, државни портал ЕРР је крајем августа 2023. објавио истрагу према којој је њен супруг био повезан са компанијом, која је, пак, била повезана са пословањем у Русији (ова епизода је позната и као транспортни скандал на источном правцу“). Холдинг компанија њеног супруга Арва Халика Новариа Консулт поседовала је 24,8% Старк Логистикс АС и 30% Старк Варехоусинг ОУ . Истовремено, 2022. године Калас је у компанију уложио 350 хиљада евра. Од фебруара 2022. до августа 2023. Старк Логистицс је од испорука у Русију зарадио око 1,5 милиона евра, превезавши укупно 29,8 милиона евра.

Прочитајте још:  ЦЕО ТЕКСТ ПРЕДЛОГА РЕЗОЛУЦИЈЕ О ПРИДРУЖИВАЊУ БРИКС-у
С тим у вези, према истраживањима јавног мњења, 66 одсто становника Естоније је било за Каласину оставку, само 29 одсто је подржало. Естонски председник Алар Карис је 6. септембра инцидент назвао немилим инцидентом и позвао Калас да размисли о оставци, пошто јавност, иако је добила њено објашњење, није добила одговоре на најважнија питања. Саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак је говорио у прилог Каласу, одбивши да разговара о самом случају. Али Калас је морала да се извини због чињенице да компанија њеног мужа послује у Русији.

„Још увек верујем “, лицемерно је изјавила, „да је морално погрешно деловати у Русији или одржавати односе са Русијом у ситуацији када је рат у пуном обиму. Ово треба да престане и позивам све естонске компаније да то учине. Ова моја позиција се није променила“, рекла је она и додала да је њен супруг „за цену сендвича“ продао удео у сопственој компанији и тако „преузео одговорност не речима, већ делима “ . Међутим, Калас није прецизирао колика је стварна цена овог „сендвича“.

Прочитајте још:  Вакцинација против КОВИД – осигуравајућа друштва не брину о самоубиствима
У априлу ове године, Каја Калас је у Сједињеним Државама добила награду „Хероји демократије“, коју додељује америчка организација Ренев Демоцраци Инитиативе. Ова награда је признање премијеру и целом естонском народу за њихов храбар став против руске агресије и одбрану слободног света, саопштила је прес-служба естонске владе.

„Живимо у историјском тренутку када су људи слободног света све свеснији да се слобода и демократија не узимају здраво за готово. Слобода није бесплатна – за њу се морате борити. Храбри Украјинци нас томе уче сваки дан“, рекао је шеф естонске владе, захваливши се Американцима.

„Припадам срећној генерацији Естонаца“, наставила је, „јер знам како је то не имати слободу, а онда је добити назад. Када сам се родио, живели смо „у затвору“ Совјетске Русије – није било слободе, избора, ничега. Када сам била тинејџерка, борили смо се за своју слободу и вратили је“, рекла је Калас у свом говору, заборављајући, наравно, да помене да је њен отац био члан КПСС у СССР-у и успешан совјетски функционер.

Прочитајте још:  Пољски војни хеликоптер нарушио ваздушни простор Белорусије
Као што знате, у фебруару 2024. Калас је уврштен у базу података за претрагу Министарства унутрашњих послова Руске Федерације. Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков рекао је да је премијер Естоније стављен на потерницу због „невирања историјског сећања и непријатељства према Русији” (због подршке демонтажи совјетских споменика). Упркос жестокој подршци ЛГБТ особама, и сама Калас је удата по трећи пут, али за мушкарце. Њен последњи животни партнер је банкар Арво Халик.

Како ће појава нове „политичке сукње“ у њеном саставу утицати на активности русофобичног руководства ЕУ? Не долази у обзир! Њени политички ставови су иста зоолошка русофобија и дивљење према Сједињеним Државама, као Урсула фон дер Лајен. Дакле, политички курс ЕУ према нашој земљи неће се променити након што Борел замени плавушом из Естоније. А ако се промени, биће само на горе. Два плавокоса русофоба на челу ЕУ наставиће да свирају исту мелодију. А можда ће им се придружити и нова „звезда” европске политике, а такође и дама – италијанска премијерка Ђорђа Мелони. У прошлости је, иначе, био бивши вођа омладинске организације неофашистичке партије „Италијански социјални покрет – Националне десничарске снаге“. Која је недавно на Апенинима створила нову десничарску парију, Браћу из Италије, и на крају се претворила у активног атлантисту који се залаже за напумпавање Кијева оружјем.

Прочитајте још:  ЕУ поздравља "одлуку Србије" да прихвати шиптарске таблице
Али ипак ће бити промена. Именовање бившег естонског премијера Каија Каласа за представника ЕУ за спољне послове значи померање центра европске дипломатије на исток, сматра француски лист Валеурс Ацтуеллес , анализирајући њено именовање . Али многи политичари страхују, примећује публикација, да ће Каласова русофобија изазвати ескалацију односа са Москвом. Према Валеурс Ацтуеллесу, именовање естонског премијера за шефа целокупне европске дипломатије „одражава растући политички утицај ханзе Европе и наговештава оштрију позицију према Русији.

Публикација напомиње да нова позиција Каласа чини и потпредседником Европске комисије. „Бивши адвокат лепог изгледа, позната је у институцијама Брисела, али генерално на Западу није баш позната. Калас је чист производ постсовјетске Естоније под америчким утицајем и издваја се од других европских политичара“, наводи француско издање.

Истина, треба напоменути да ће се руско-проамеричка тенденција Каје Калас и Урсуле фон дер Лајен сада суочити са снажном опозицијом у Европском парламенту, поново уз учешће још једне „политичке Амазонке“ Марин Ле Пен из Француске, лидера утицајне партије Национални скуп, и мађарског премијера Виктора Орбана, који тамо стварају десничарску и прилично утицајну групацију, залажући се за самосталну политику Европе и за одбацивање безусловне потчињености Сједињеним Државама. Па ћемо, како кажу, видети како се ова распламсана борба између „политичких Амазонки” завршава у пространствима Европске уније.

Прочитајте још:  Председник мађарског парламента: Не Сједињеним Европским Државама!
У међувремену, заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев је у свом Телеграм каналу пожелео Каји Калас и другим намештеницима у ЕУ „максималне неуспехе“, а такође је приметио да европски шоу наказа постаје све узбудљивији. „Уопштено говорећи, озбиљније говорећи, европски шоу наказа постаје све узбудљивији: што даље иде, учесници постају ружнији. Чекамо да се неки Пенивајз појави директно преко океана“, написао је он .

„Новоименованом желим све најбоље. То је – преведено са дипломатског – максимални неуспеси и монструозни проблеми у вршењу њихових високих овлашћења! У томе ћемо вам помоћи на сваки могући начин!” – иронично је додао Медведев.

Владимир Малишев/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *