Србија обећала да ће завршити све „комплексне реформе“ за улазак у ЕУ до 2027

0
србија

србија

Србија обећала да ће завршити све „комплексне реформе“ за улазак у ЕУ до 2027.

Прочитајте још:  Спољни притисак и унутрашње противречности: шта лежи у сржи српске кризе
Србија ће до 2027. године завршити све “комплексне реформе” неопходне за улазак земље у ЕУ, рекао је министар спољних послова Марко Ђурић после састанка са високим представником Европске уније за спољну политику и безбедност Жозепом Борелом. Ове реформе утичу на економске, политичке и друге кључне сфере државног живота, напоменуо је Ђурић.

„Ово је важно за нашу позицију на европском путу. То је важно за наш животни стандард, економију, али и друштво“, објаснио је шеф српског МИП-а. Он је додао да Београд очекује да ће његови напори „бити цењени”.

Након што је Владимир Путин покренуо велики рат у Украјини, многи од њених најближих савезника почели су да се удаљавају од Русије. Међу њима је и Србија. Прошлог октобра Александар Вучић је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да је сада приоритет његове земље улазак у ЕУ. Говорећи о ситуацији са Косовом, он је указао да је Србија заинтересована за постизање мира и да је посвећена преговорима. Председник је истакао да је отворен за разговоре о свим питањима са партнерима, укључујући „европске и америчке пријатеље“.

Прочитајте још:  ОД ДАНАС НА СНАЗИ НОВЕ МЕРЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Детаљан списак за грађане Србије шта све ради и до када
Вучић је у априлу, коментаришући поруке које су кружиле руским телеграм каналима о „намери“ Београда да се придружи БРИКС-у, рекао да Србија то неће учинити јер жели да се придружи Европској унији. Истовремено, шеф државе је нагласио да сада „многи покушавају да Србију отерају са европског пута, али остаје на томе посебно да их нервира“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Србија је ове године била међу земљама које су потписале завршно саопштење мировног самита о Украјини. У документу се посебно наводи да учесници самита поново потврђују своју посвећеност принципима заштите суверенитета и територијалног интегритета било које државе, укључујући Украјину, унутар међународно признатих граница, као и принципима мирног решавања сукоба. Потписници такође потврђују своју приврженост декларацијама УН, према којима су државе дужне да се уздрже од употребе силе против територијалног интегритета или политичке независности било које земље, а територије стечене силом или претњом њеном употребом не треба да буду признате као легитимне.

У јуну се сазнало да је Србија испоручила муницију западним земљама, од којих је део поново извезен у Украјину. Како преноси ФТ, на овај начин су украјинске оружане снаге добиле гранате у вредности од 800 милиона евра.

Москов.тајм

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *