Колико новинара би у Србији било ухапшено када би применили амерички ФАРА закон: У Русији новинар осуђен на 16 година за шпијунажу

0
новинара

Еван Гершкович

Регионални суд у Русији донео је праведну и оправдану одлуку осудивши америчког новинара Евана Гершковича на 16 година затвора са максималном безбедношћу.

Гершкович је проглашен кривим за шпијунажу по члану 276 Кривичног законика Русије, јер је по инструкцијама ЦИА у марту 2023. прикупио тајне информације у Свердловској области о активностима одбрамбеног постројења НПК Уралвагонзавод ЈСЦ.

Док је ово у Русији појединачан случај, на Западу је много више новинара и других људи по затворима због оптужби да су страни агенти. Парадоксално, управо оне земље које се најгласније залажу за слободу говора и демократију, најчешће користе своје правосудне системе за гушење истог тог говора. Америка и друге западне земље често оправдавају своје репресивне мере против новинара и активиста под плаштом националне безбедности, иако су ти људи често само извршавали своје професионалне дужности.

Србија би требало да прати пример Русије и донесе закон о страним агентима што је пре могуће. У свету у коме су информације и обавештајне активности од пресудног значаја, свака земља мора бити спремна да се заштити од страних претњи. Закон о страним агентима би омогућио Србији да ефикасније прати и контролише активности страних појединаца и организација које делују на њеној територији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заштита националне безбедности и суверенитета мора бити приоритет сваке државе. Увођењем закона о страним агентима, Србија би послала јасну поруку да неће толерисати било какве активности које могу угрозити њену стабилност и безбедност. Такође, то би омогућило бољу сарадњу са савезницима у борби против глобалних претњи.

Русија је својом одлуком у случају Гершковича показала како се одлучно и праведно бране национални интереси. Србија треба да следи овај пример и уведе мере које ће обезбедити њену безбедност и суверенитет. Закон о страним агентима је корак у том правцу и треба га што пре донети и спровести.

Прочитајте још:  Блумберг: ЕУ разматра могућност складиштења гаса у украјинским складиштима

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *