Док Србија обнавља кућу бана Јелачића, Хрвати не дозвољавају Србима ни надгробне споменике на ћирилици!

2

На иницијативу председника Србије Александра Вучића, реализује се пројекат ревитализације куће бана Јосипа Јелачића у Петроварадину. Овај пројекат, финансиран заједничким средствима Србије и Хрватске, има за циљ очување културног, националног и духовног идентитета хрватског народа у Србији. Министар за људска и мањинска права, Томислав Жигманов, и Хрватско национално веће активно учествују у овом процесу, што јасно показује намере Владе Србије да унапреди положај хрватског народа.

Међутим, док Србија улаже значајне напоре у очување и обнову хрватских споменика, ситуација у Хрватској према српској заједници је знатно другачија и може се окарактерисати као проблематична. У Хрватској се већ годинама уназад спроводи систематско уништавање српских културних и историјских споменика. На православним црквама често се појављују увредљиви графити, а постављање надгробних споменика на ћирилици је у многим случајевима забрањено или отежано.

Овај контраст у приступу према мањинским заједницама између Србије и Хрватске најбоље се види кроз статистичке податке и свакодневне инциденте. Док Србија показује иницијативу и вољу да очува идентитет и права хрватске заједнице, број Срба који тренутно живе у Хрватској драстично је смањен у односу на претходне деценије. Према последњим подацима, број Срба у Хрватској је смањен за више од две трећине од 1991. године, што јасно говори о тежини ситуације са којом се суочава српска заједница у Хрватској.

Прочитајте још:  У Шпанију извозимо бакар, а увозимо свињско месо

Један од најупечатљивијих примера неједнакости у третману мањина може се видети у свакодневним проблемима с којима се суочавају Срби у Хрватској. Поред оштећених споменика и увредљивих графита, постоји и низ административних препрека које отежавају живот српској заједници. Пример тога је немогућност постављања надгробних споменика на ћирилици, што представља директан напад на културни и идентитетски интегритет српске заједнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Овај однос према српској заједници није изолован случај, већ део ширег проблема који захтева системско решавање. Иако су односи између Србије и Хрватске често оптерећени тешком историјом, постоји потреба за отвореним дијалогом и активним корацима ка решавању ових питања. Док Србија пружа руку сарадње и показује спремност да улаже у очување идентитета хрватске заједнице, потребно је да и Хрватска покаже исту ту спремност према српској заједници.

Неопходно је радити на унапређењу међусобног поштовања и сарадње, како би се осигурало да сви грађани, без обзира на националну припадност, могу живети достојанствено и без страха од дискриминације. Само кроз такав приступ можемо изградити стабилне и праведне односе између две земље, што ће допринети дугорочној стабилности и просперитету целог региона.

На крају, важно је нагласити да је очување културног наслеђа и поштовање мањинских права темељ сваког цивилизованог друштва. Док Србија показује вољу и енергију у очувању хрватске културне баштине, Хрватска мора препознати важност очувања и поштовања српског наслеђа. Само кроз обостране напоре можемо градити боље сутра за све заједнице на Балкану.

Милутин Недељковић / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Док Србија обнавља кућу бана Јелачића, Хрвати не дозвољавају Србима ни надгробне споменике на ћирилици!

  1. Јелачић је био СРБИН ту нема ничег спорног е сад што се неко преко тога пере и некоме доказује је друга прича. Овде треба само поменути да је ово бацање пара из државне касе само кап у мору а овај представник Србије мора хитно да буде смењен јер лоше глуми свог шта или кума катастрофално лоше што је лоша порука за њихове газде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *