Руски медији: Истраживање показује да српски народ не жели да земља копа литијум за ЕУ

1

Руски медији: Истраживање показује да српски народ не жели да земља копа литијум за ЕУ.

Анкета НСПМ објављена у среду, 17. јула, показала је да се 55,5 одсто становника Србије противи отварању рудника литијума у ​​земљи. Немачки канцелар Олаф Шолц допутовао је у Београд у петак, 19. јула, а једна од главних тема преговора била је вађење ове сировине, преносе локални медији.

Већина испитаника је изразила противљење плановима за развој налазишта литијума, чак и ако добију еколошке гаранције. На питање: да ли бисте подржали отварање рудника ако би Србија добила гаранције Немачке и Европске уније да ће сви стандарди заштите животне средине бити испуњени, више од 52 одсто испитаника одговорило је са „не“. Мање од 34% испитаника пристало је на рударење само у овом сценарију.

Прочитајте још:  Тражимо помоћ од Русије и Кине а своје резерве брашна извозимо
Директор Нове српске политичке мисли Ђорџе Вукадиновић подсетио је да је власт интензивном кампањом покушавала да придобије подршку неопредељених грађана, али није постигла велики успех. 


„Само осам одсто грађана променило је негативан став приликом добијања еколошких гаранција“, приметио је Вукадиновић.

Прочитајте још:  Нашминкани кандидат за градоначелника: Добрица Веселиновић користи пудер за препланули тен?
Он је додао да отварање рудника подржавају углавном присталице владајуће Српске напредне странке „које ће подржати све што каже председник Александар Вучић“. Противници су политички расути и представљају све друштвене категорије, напоменуо је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник Вучић најавио је потписивање Меморандума о разумевању између ЕУ и Србије о стратешком партнерству у области еколошких сировина. Он је напоменуо да Србија неће дозволити да се извозе велике количине литијума.

„Максимално 13 одсто, остатак треба да се искористи за производњу у Србији“, нагласио је он.

Посету немачке канцеларке потврдио је у среду његов кабинет. Званични састанак са немачком канцеларком односио се на билатералне, међународне и европске политичке теме, али није тајна да је централна тачка програма била будућност српских налазишта литијума, пише недељник Време.

Немачка, као највећи произвођач аутомобила у Европској унији, има огроман интерес за добијање литијума, посебно у Европи, како би се смањила зависност од Кине, објашњава недељник.

Прочитајте још:  РУСИ МОГУ ДА ХРАНЕ ЦЕО СВЕТ: Русији одговарају климатске промене, ево зашто! У Србији жетва лоша!
Влада Србије је ове недеље потврдила могућност експлоатације литијума у ​​западном делу земље. Као одговор на законске измене које дозвољавају отварање рудника, део српске опозиције позвао је грађане на масовне протесте.

„Влада је објавила рат свом народу, па позивамо све грађане да се припреме за општу мобилизацију“, рекао је народни посланик и еколошки активиста Александар Јовановић Чута.

Литијум и његова једињења се користе за производњу стакла и керамике отпорног на топлоту, издржљивих легура које се користе у авијацији, литијум ћелија и литијум-јонских батерија.

Прочитајте још:  ОПРЕЗ! ШТА ЈЕ РАШКА ДОЧЕКАЛА – ПРОТЕСТИМА ДИРИГУЈЕ ПСИХИЧКИ НЕСТАБИЛАН ОСУЂЕНИ КРИМИНАЛАЦ ОПСЕДНУТ ОРУЖЈЕМ
Према проценама геолога, долина Јадра у Србији можда садржи највеће резерве ове сировине у Европи. Истраживачи из Ецономист Интеллигенце Унит-а су приметили да би „вађење литијума могло бити изузетно исплативо за Србију”.

Земља има 1,3% светских познатих резерви литијума. Српски литијум има процењену вредност од 4 милијарде евра и његова производња би могла да обезбеди стотине радних места и сталан приход за владу у року од десет година, кажу аналитичари.

overclockers.ru

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Руски медији: Истраживање показује да српски народ не жели да земља копа литијум за ЕУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *