Амбасада САД у Подгорици: Забринути смо због уласка проруских странака у Владу Црне Горе

2

Америчка амбасада у Подгорици (https://me.usembassy.gov/)

Амбасада САД у Подгорици: Забринути смо због уласка проруских странака у Владу Црне Горе.

Амбасада Сједињених Америчких Држава (САД) у Подгорици забринута је због, како су саопштили, укључивања у Владу странака и челника који не осуђују руску агресију на Украјину и противе се санкцијама Европске уније Русији.

Прочитајте још:  Република Српска никада неће пустити Босну у НАТО
Парламент Црне Горе је у уторак изгласао реконструкцију владе, која сада укључује две проруске и једну бошњачку странку.

Овим Влада има укупно 32 члана, што је чини најбројнијом у историји парламентаризма Црне Горе, државе са 630.000 становника.

Прочитајте још:  Најсигурнија места на планети: Тајни бункери Путина и Трампа
Из Амбасаде су за Радио Слободна Европа рекли да подржавају владу посвећену приступању Европској унији, поштовању евроатлантских вредности и потпуном учешћу у НАТО-у, која одражава мултикултурни састав Црне Горе.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Забринути смо због укључивања у Владу странака и челника који не осуђују руску агресију на Украјину, противе се санкцијама Европске уније Русији и чији су поступци у директној супротности са приниципом добросуседских односа”, казали су из Амбасаде.

Они су позвали Владу и посланике у Скупштини да остану фокусирани на заједнички циљ придруживања Европској унији и избјегну контрапродуктивна питања која угрожавају тај циљ и изазивају подјеле.

“Као савезник и близак партнер Црне Горе, Сједињене Америчке Државе ће наставити да подржавају и признају конструктивне акције Скупштине и Владе, указујући на активности које су у супротности с евроатлантским вриједностима и угрожавају опипљив напредак ка интеграцији у Европску унију”, казали су из Амбасаде за РСЕ.

Премијер Милојко Спајић је 23. јула у парламенту у Подгорици рекао да је реконструисана влада гарант стабилности и зрелости.

“Показатељ смо како Срби и Албанци, Срби и Бошњаци, Срби и Црногорци – сви могу заједнички да живе и раде. Бићемо светионик за читав Балкан”, казао је Спајић.

Прочитајте још:  НАТО против НАТО-а: Десет чланица жали због одлуке Америке
Међутим, Андрија Николић из опозиционе Демократске партије социјалиста рекао је да је ово влада којом управљају Москва и Београд.

“Глава и мозак су у Москви. Шеф ове Владе је (предсједник парламента) Андрија Мандић и зато у њој нема националних Црногораца”.

Двије странке бившег проруско оријентираног Демократског фронта (ДФ) – које предводе Андрија Мандић и Милан Кнежевић – добиле су два потпредсједничка и три министарска мјеста.

Политика ДФ-а супротна је званичној политици Црне Горе, која је најозбиљнији кандидат за чланство у Европској унији.

Те странке залажу се за укидање санкција Русији због њене агресије на Украјину, не признају независност Косова, противе се чланству Црне Горе у НАТО-у, негирају геноцид у Сребреници и подржавају ратне злочинце Радована Караџића и Ратка Младића.

Осим што подржавају руског председника Владимира Путина, њихови лидери имају блиске политичке односе са председницима Србије Александром Вучићем и председником бх. ентитета Република Српска Милорадом Додиком.

Званични Вашингтон је више пута упозоравао и изражавао забринутост да у власти буду странке и лидери који се активно противе евроатлантским вредностима. Сличан став саопштаван је и из европских институција.

Вијести/Васељенска

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Амбасада САД у Подгорици: Забринути смо због уласка проруских странака у Владу Црне Горе

  1. Ја сам нешто забринут због уласка пропедерских странака у владу усре.
    Што би народ рекао: ” О свом јаду се забавили” па да поштен свет мало одмори од њиховог зла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *