Грчка полиција распоређена на Светој Гори, монаси тврде да ће бранити манастир Есфигмен

1

Грчка полиција распоређена на Светој Гори, монаси тврде да ће бранити манастир Есфигмен.

На Светој Гори се поново распламсава сукоб око манастира Есфигмен, на чијој територији има 118 монаха.  

Прочитајте још:  Велики пожар на Светој гори (Видео)
Сукоб између Есфигменског манастира и Цариграда почео је 1972. године. Монаси су заузели оштар став против Фанара, прекинувши све контакте са Цариградском патријаршијом, осудивши сусрете фанариота са представницима Римокатоличке цркве.

Од 2002. године стара братија манастира је стављена ван закона, а до данас, у грчком правосудном систему, монаси манастира Есфигмен су окарактерисани као „зилоти“ и обавезни су да напусте манастир. Монасима је забрањен приступ државним и европским фондовима, а Државни савет већ скоро 20 година званично признаје легитимитет новог братства Есфигмена, чије је седиште у Кареасу, лишавајући старе чланове било каквих права.

Полицијска станица Кареас послала је 16. јула ове године документ Светој Епархији Свете Горе у којем тражи дозволу да уз помоћ моћних полицијских снага и тешке технике спроведе велику операцију исељавања становника Есфигмена. У манастир је стигло стотине припадника реда.

Прочитајте још:  Како припремати кћери за живот одраслих - разговор с матушком Олгом
Игумен Есфигменски, архимандрит Методије, изјавио је да ће монаси бранити манастир до краја: „ Спремни смо да бранимо манастир до смрти, ово је наша духовна Отаџбина. Овде смо се духовно родили и овде ћемо умријети . Старац каже: „ Добили смо прогон сличан прогону првих хришћана. Не од непријатеља, него од самог Патријарха, који треба да нам буде отац, а и од Свете Заједнице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Такође не одржавамо односе са Грчком Црквом. А то је зато што Света Гора не припада владајућој Цркви, већ (Цариградској) Патријаршији. Наша разлика са Патријархом је духовна “, појашњава он. „ Не сматрамо га православним у ономе што ради, јер су његови поступци уперени против православне цркве, па га се стога и не сећамо .

Прочитајте још:  Тражите Бога!
Игуман је критиковао и патријарха Вартоломеја што се моли заједно са католицима, јеретицима, протестантима и нерелигиозним људима. Он је навео да патријарх Вартоломеј тврди да све религије имају део истине.

„ Али ово није ништа друго до лаж. Од отаца смо научили да је једина истина Православље и да се само тамо можемо спасти “, рекао је архимандрит Методије.

Извор

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Грчка полиција распоређена на Светој Гори, монаси тврде да ће бранити манастир Есфигмен

  1. Моја морална и молитвена подршка братству о. Методија манастира Есфигмен!7

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *