Миграције из Уније: користи, проблеми и изгледи

0

Миграције из Уније: користи, проблеми и изгледи.

Прочитајте још:  Вучић: Ако Србија подржи санкције Русији, Запад ће је натерати да призна Косово
Било је успеха, али и даље има проблема које треба решити.

Белорусија остаје најближи савезник Русије на постсовјетском простору. Карактеризација државе Уније као локомотиве и примера евроазијских интеграција није само говорна фигура, већ устаљени политички и правни конструкт . То омогућава и Минску и Москви да развију свој успех. Изражава се, између осталог, у врло специфичним количинама добара и услуга, које се годишње процењују на десетине милијарди долара. Изражена је и мобилношћу радне снаге, која омогућава стручњацима да зарађују више, а послодавцима да се успешно развијају.

Према званичним подацима, међусобни трговински промет оба дела Уније бележи константан раст. На крају 2023. достигао је ниво од 53 милијарде долара и у првом кварталу 2024. године је повећан за 4,2% у односу на исти период прошле године.

За Белорусију, која је под западним санкцијама више од четврт века, ово су веома добри показатељи, посебно ако се узме у обзир извоз услуга, који је извезла за 8,5 милијарди долара 2023. У укупном обиму белоруског извоза ( 95,3 милијарде долара), износили су 17,8%.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Лукашенко се огласио по питању блокирања страних друштвених мрежа у земљи
Извоз услуга је зарада од страних држављана и организација. Спроводи се како унутар државе, тако и ван њених граница. На пример, услуге образовања и здравствене заштите пружају се странцима углавном у Белорусији, док су грађевинске и транспортне услуге често повезане са радом у иностранству.

Посао је прилично профитабилан, салдо за Белорусију је традиционално позитиван. На пример, има скоро 10 пута више странаца који студирају на белоруским универзитетима него Белоруса који студирају на страним универзитетима.

Међутим, ово су званичне статистике, које, као иу случају незапослености, не одражавају пуну слику. Многи грађани Белорусије налазе запослење и студирају у иностранству без обавештавања белоруских владиних агенција. Према незваничним подацима, број таквих људи је вишеструко већи од оних који се налазе у државном регистру .

Међутим, званична статистика у два дела Уније не поклапа се. На пример, број људи који физички раде у Русији, не рачунајући оне који раде на ротацији, без званичног запослења и на даљину, много је већи од података Министарства унутрашњих послова Републике Белорусије.

Прочитајте још:  Крвава америчка правда: Зашто је Владимир Путин сад „опаснији него икад“?
Према статистици Министарства унутрашњих послова Белорусије, 2023. године у републику је стигло око 13,5 хиљада страних радника. Међу првих пет су Русија (3,3 хиљаде људи), Кина, Туркменистан, Украјина и Узбекистан. Углавном су били запослени на пословима плавих овратника и у услужном сектору. Њихове активности регулисане су законом „О спољној радној миграцији“ усвојеним у јуну прошле године, као и „Концептом миграционе политике Републике Белорусије за 2024–2028“, усвојеним у јануару ове године. У складу са овим концептом, Министарство унутрашњих послова и КГБ, уз ангажовање других владиних агенција, развили су програм имплементације.

Према Росстату, 2023. године стигло је 560 хиљада миграната, што је 23 одсто мање него претходне године. Истовремено, Белорусија није ушла у првих пет. Трећина миграната долази из Таџикистана, десетина из Киргистана, а по око 9% из Украјине, Јерменије и Казахстана.

Злочин међу мигрантима је мање релевантан за Белорусију него за Русију. Према подацима Министарства унутрашњих послова Белорусије, учешће кривичних дела странаца у укупној структури криминала за 2023. годину износило је 2,5%. Истовремено, 59,5% злочина починили су власници руских пасоша, 11,1% – украјински, 5,7% – Туркмени и 2,4% – Казахстанци.

Прочитајте још:  Одбрана измишљеног и недоследности
Такву статистику, по правилу, занемарују покретачи међунационалних сукоба у Русији. Можда зато што вас тера да размишљате о ефикасности рада са мигрантима, а не о отварању „другог фронта“ Северног војног округа унутар Русије користећи етнички фактор попут трагедије у Крокус Сити Хол-у.

Руско тржиште рада је најатрактивније за Белорусију са девет милиона становника. Одсуство језичке баријере и преференције при запошљавању Белоруса у Русији утичу. Они су резултат великог рада на међудржавном нивоу.

Прочитајте још:  Оружане снаге Украјине нису ухапсиле седам студената са Шри Ланке у области Харкова [ИСПРАВКА]
Уговор о Унији од 8. децембра 1999. предвиђа „координисану социјалну политику, укључујући питања запошљавања, миграције, услова рада и њихове заштите, социјалног осигурања и осигурања; обезбеђивање једнаких права грађана у запошљавању и зарадама, у образовању, здравственој заштити и пружању других социјалних гаранција” ( члан 18 ).

На нивоу државе Уније усвојен је низ докумената којима се поједностављује запошљавање грађана двеју држава. Конкретно, Резолуцијом Савета министара државе Уније бр. 23 од 29. октобра 2003. (ажурирано 3. децембра 2009. године), формирана је Међудржавна међуресорна радна група за израду препорука за спровођење координисане миграционе политике. МИВГ редовно разматра имплементацију билатералних споразума, укључујући и оне о борби против илегалне миграције. Слични механизми створени су и у ОДКБ.

Врховни државни савет државе Уније је 4. новембра 2021. године усвојио Концепт миграционе политике државе Уније. Она је усмерена на формирање јединственог миграционог простора државе Уније.

У формирању овог простора кључну улогу имају релевантна министарства. На пример, са белоруске стране то су Министарство рада и социјалне заштите становништва, као и Министарство унутрашњих послова са посебним одељењем за држављанство и миграције.

Савет министара државе Уније, у изради одлука ВСС, 9. децембра 2022. године донео је Резолуцију број 40 о давању сагласности на Акциони план за спровођење поменутог концепта у 2022- 2026. План предвиђа развој и имплементацију заједничких приступа питањима државног регулисања миграције, обезбеђивања безбедности у миграционој сфери, као и информациону и кадровску подршку миграционој политици Савезне државе Русије и Белорусије.

На седници Врховног државног савета 29. јануара 2024. године усвојени су Главни правци за спровођење одредаба Уговора о Унији. Њихова примена ће допринети формирању заиста јединственог тржишта рада. Њена природна фаза је стварање јединственог миграционог простора, који ће постати катализатор економске интеграције.

Сада званични Минск проглашава приоритет развоја билатералних трговинских и економских веза у изградњи синдиката. У почетку су у уједињењу са Русијом артикулисани други приоритети – хуманитарни и политички.

„Ми савршено добро разумемо: морамо да кренемо ка нормалној јединственој држави. Хајде да изаберемо нормалну форму која неће уплашити људе са обе стране. Конфедерација је само конфедерација. Али овај покрет треба да почне. Хајде да створимо јединствену политичку државу и кренимо у овом правцу. Верујте ми, економска питања ће бити решена“, рекао је Александар Лукашенко 1993. године, позивајући се на мишљење белоруске већине.

Прочитајте још:  У низу региона Украјине проглашена је ваздушна узбуна
Хуманитарна сфера белоруско-руске интеграције је невољено дете. Непрестано је пригушен, скривен негде у мрачном углу, а у најбољем случају му се даје саркастичан осмех. Моле се јавност да се задовољи извештајима о демагошким изјавама на ову тему, о бирократском туризму или локалним окупљањима студентских група, о њиховим спортским такмичењима. Све је ово важно, али није одлучујуће.

Још увек нема истинског уједињења у научној сфери – најважнијој компоненти шире хуманитарне. Наставни планови и програми још увек нису јединствени. Не постоји свесавезни уџбеник историје, а наставне методе нису јединствене. Образовни стандарди су упадљиво различити у областима природних наука, где не може бити неслагања у тумачењу одређене личности у историји .

У друштвеној сфери, многи рудименти русофобичног „мултивекторизма“ такође морају бити превазиђени. На пример, решите проблем нових белоруских пасоша, који имају биометријски чип, али немају званични руски језик.

Прочитајте још:  ВАНРЕДНО СТАЊЕ КАО РЕДОВНА ПОЈАВА: КОРОНОКРАТИЈА СЕ БЛИЖИ ЗЕНИТУ
Препоручљиво је у оквиру Савезне државе Русије и Белорусије створити заједничке базе података са издавањем пасоша синдиката. Њиховом регистрацијом морају бити попуњена сва документа неопходна да би се радник мигрант пријавио на ново место делатности. Компактна лична карта са биометријским чипом наћи ће потражњу међу најмање пола милиона људи и решиће многа бирократска питања. Истовремено ће се повећати транспарентност миграционих процеса и олакшати рад полицијских службеника. Биће тражено искуство у регулисању миграционих процеса у ЕАЕУ.

Петр Дмитријев/ФСК.

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *