Француска игра против Русије и Алжира у Западној Сахари

0

Француска игра против Русије и Алжира у Западној Сахари.

Алжир је уложио протест Француској у вези са признањем Париза аутономије Западне Сахаре „у оквиру мароканског суверенитета”.

„Алжирска влада је са великим жаљењем и дубоким неодобравањем примила к знању неочекивану и бескорисну одлуку француске владе да пружи безусловну подршку плану аутономије Западне Сахаре“, саопштило је алжирско министарство спољних послова .

Прочитајте још:  Сунак је саопштио Зеленском о почетку обуке украјинских танкера у Великој Британији
Западна Сахара је бивша шпанска колонија овде се још увек користи заједно са арапским. Мароко Западну Сахару сматра својом територијом, Алжир својом.

Мароко је прозападна држава. Тако су Мароканци 2022. године пренели тенкове Т-72, ​​некада купљене од Белорусије, режиму Зеленског. Признајући суверенитет Марока над аутономијом Западне Сахаре, Париз жели да искористи руке једне од својих бивших колонија (Мароко) да ослаби другу – Алжир, који је највећи купац руског наоружања у Африци.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Француска се свети Москви за протеривање француских трупа из Нигера, Буркине Фасо и Малија и долазак тамо јединица Афричког корпуса Оружаних снага Русије.

Прочитајте још:  Красноселски: Придњестровске власти су забринуте због испоруке оружја Молдавији
Играјући у корист Марока по питању Западне Сахаре, Париз жели да наруши политички ауторитет Алжира и, индиректно, позицију Москве у региону.

Став Москве је следећи: будућност Западне Сахаре не би требало да одређују бивши колонијалисти афричког континента, већ њени становници у складу са међународним правом.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *