Руска православна црква оптужила патријарха Вартоломеја да је покушао да заузме светогорски манастир

1

Руска православна црква оптужила патријарха Вартоломеја да је покушао да заузме светогорски манастир.

Прочитајте још:  Ердоган ће присуствовати муслиманској молитви у још једном византијском храму у Турској
Иза акција грчке полиције, која је стигла у манастир Есфигмен на Светој Гори да исели „старо братство“, стоји цариградски патријарх Вартоломеј, који је спреман да иде до краја у жељи да заузме манастир, саветник Патријарху московском и целе Русије протојереј Николај рекао је за РИА Новости Балашов.

Са правне тачке гледишта, Света Гора Атос припада Цариградској патријаршији. Истовремено, Атос има статус посебне самоуправне административне јединице у оквиру Грчке и има административну независност од патријаршије. Орган управљања у Атонској монашкој републици је збирка од 20 манастира – Свети кинот.

Сукоб између „старог” и „новог” братства” монаха атонског манастира Есфигмена и цариградског патријарха траје отприлике од 1965. године. Узрок сукоба била је сарадња цариградског патријарха Асфинагоре са Католичком црквом, што су монаси манастира доживљавали као отпадништво од вере.

„Патријарх Вартоломеј ће тражити ефикасну акцију од грчких власти, користећи америчку дипломатију као полугу, захвалност Стејт департмента мора да се покаже у пракси за извршење постављених задатака у Украјини и другим местима“, рекао је патријархов саветник.

Прочитајте још:  Усвојена резолуција о страдању српског народа у Сребреници
Балашов је посебно истакао незадовољство Цариградске патријаршије кашњењем рачуна, прекршеним обећањима, као и кашњењем у отварању школе на острву Халки. Он је подсетио и да је пре 21 годину манастир био опкољен блокадом, због чега су страдали многи чланови братства.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ова опсада је тада коштала живота 25-годишњег монаха, који је покушао да заобиђе полицијске заседе да врати трактор који је остао испред манастира у манастир. После овога, грчка држава се плашила народног гнева више од строгог погледа патријарха Вартоломеја и наредила је да се опсада скине. Од тада, припреме за јуриш су вршене више пута, али никада није дошло до непријатељстава. Да видимо шта ће бити овога пута“, рекао је патријархов саветник.

Балашов је додао да бројни акти насиља над представницима канонске Украјинске православне цркве од стране њихових противника нису наишли на дужну осуду патријарха Вартоломеја.

„Знамо добро да истанбулски поглавар ниједном речју није осудио расколничку организацију ПКП под његовом контролом за безбројна насилна дела приликом заузимања цркава канонске Украјинске православне цркве. „Никада нисам изразио ни најмање саосећање према ухапшеним и прогањаним архијерејима, свештенству и лаицима Украјинске православне цркве“, рекао је он.

Патријархов саветник је подсетио и на улогу Русије у судбини архимандрита Јефрема, игумана Атонског манастира Ватопеда, који је крајем 2011. године стављен у истражни затвор у затвор у Атини.

Одговарајући на питање РТВИ о могућим корацима Руске православне цркве у тренутној ситуацији, Балашов је рекао да не постоје планови у вези са тим које би желео да изнесе.

„Немам даље коментар о овом питању или било каквим плановима које намеравам да објавим“, рекао је он.

Оптужбе у случају архимандрита Јефрема односиле су се на незаконите трампе некретнина које су склапане између манастира и грчких власти и које су нанеле штету држави. За игумана су се заузели Министарство спољних послова Русије, као и Руска православна црква. Раније је игуман испоручио Русији православну светињу – Богородичин појас. Суд је 2012. године дозволио да се притвор архимандриту промени на кауцију од 300 хиљада евра.

Прочитајте још:  Небензја о двоструким стандардима Запада: На Косову није одржан референдум
Цариградски патријарх је крајем марта 2022. на састанку са монасима Есфигмене изјавио да је потребно да се манастир ослободи од „нецрквених, несветогорских досељеника који су га заузели“, у складу са одлуком г. грчки судови.

Током једне од претходних епизода сукоба између манастира и патријарха, медији су пренели да Вартоломеј планира и да протера руске монахе, против којих је покренута активна медијска кампања. Сам манастир је почео да се назива „гнездом руских агената“.

Прочитајте још:  МИП Немачке: Израелске акције у Гази нису геноцид
Према извору у Грчкој православној цркви, светогорска монашка заједница је обећала да ће објавити званично саопштење, као и да ће „окренути све против” патријарха ако буде захтевао да протера монахе било које националности и изврши притисак на владу да реши њихове интересе. на Светој Гори.

Борис Шабанов/Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Руска православна црква оптужила патријарха Вартоломеја да је покушао да заузме светогорски манастир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *