Бивши „Отпораши“ поново на протестима: Како прозападна опозиција преузима протесте

3
опозиција

Када се погледају организатори актуелних протеста против ископавања литијума, на први поглед се може чинити да прозападна опозиција не учествује директно у овим догађајима.

Међутим, када се детаљније загребе испод површине, постаје јасно да је ситуација у пракси сасвим другачија. Прозападна опозиција, уз подршку невладиног сектора који је са њом блиско повезан, полако али сигурно преузима контролу над овим протестима, користећи их као платформу за своје политичке интересе.

Узмимо за пример организатора данашњег протеста у Убу, Светислава Матића, локалног одборника политичке странке „Ново лице Србије“. Матић је некадашњи активиста „Српског покрета обнове“ и један од лидера покрета „Отпор“ на подручју Уба крајем 90-их и почетком 2000-их година. Његова политичка активност је само један од многих показатеља да се исти људи, који су некада активно радили на спровођењу прозападне политике у Србији, сада појављују у новим улогама, покушавајући да искористе актуелну ситуацију за повратак на политичку сцену.

Људи који имају дуже памћење добро се сећају како су управо ти „Отпораши“ уводили Србију у хаос обојене револуције 2000. године, уз обилату финансијску подршку из иностранства. Резултат те револуције била је пљачкашка приватизација и продаја државних предузећа за симболичне износе, док су водећи представници те политике безобзирно пунили своје џепове.

Јасно је да прозападна опозиција, уз подршку њој блиских НВО, види ове протесте као прилику да се поново устоличи на политичкој сцени, користећи еколошке теме као параван за остваривање својих давнашњих амбиција. Истовремено лидери појединих партија јасно истичу да нису против рудника, већ против ископавања литијума док је корупмирани СНС режим на власти.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Рио Тинто признао ризике по здравље у Србији

Новости / Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Бивши „Отпораши“ поново на протестима: Како прозападна опозиција преузима протесте

  1. По вама, прозападна опозиција је преузела и Министарство спољних послова, пошто је садашњи министар (са који су шиптари брисали Приштинске улице), такође, бивши отпораш.
    Пола владе су, такође, бивши ДОС-овци, дакле чиста прозападна “опозиција”, али о томе ћутите. Па, за литијум на недавном заседању Скупштине били су најгласнији бивши ДОС-овци: Јованов, Бакарец, итд.
    Само наставите, да народ зна чији сте!

    1. да пратиш васељенскумод почетка знао би чија је а кад већ помиње тог бкареца и оног другог прво мораш д поменеш Вучића јер д он није реко д ће доћи Рио конто у СРБИЈУ сви би они ћутали. што се бивших тиче сви мимзнамомда нем а бивших да геноцид не нацистичке убице СРБСКЕ ДЕЦЕ И СРБА из геноцидне америке контролишу и бивше имсадшње. Оне које не контролишу можемо једино чути на Јутјуб ТВ каналима и писањима кођшто је васељенска. Незнам шта те је тај Матић жацнуо јер ако бећ критикује онда изнесу аргументе доказе за и против.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *